Τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι «εξίσου εθιστικά» όπως ο καπνός

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα πληρούν τα ίδια κριτήρια με τον καπνό για τον εθισμό και η επισήμανσή τους ως τέτοια μπορεί να ωφελήσει τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη που προτείνει ένα σύνολο κριτηρίων για την αξιολόγηση της δυνατότητας εθισμού ορισμένων τροφίμων.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι οι επαγγελματίες υγείας λαμβάνουν μέτρα για να διαμορφώσουν τον εθισμό στα τρόφιμα ως κλινική οντότητα από μόνη της.  

Εν τω μεταξύ, άλλα δεδομένα, που αναφέρθηκαν από ερευνητές την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο Diabetes Professional Care (DPC) 2022 στο Λονδίνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτουν επίσης υποστήριξη στην κλινική αναγνώριση του εθισμού στα τρόφιμα.

Η κλινική ψυχολόγος Jen Unwin, PhD, από το Southport, UK, έδειξε ότι ένα 3μηνο διαδικτυακό πρόγραμμα δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μαζί με ψυχοεκπαιδευτική υποστήριξη μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα εθισμού στα τρόφιμα σε μια διαφορετική ομάδα ατόμων, που δεν ήταν όλοι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι .

Η Unwin είπε ότι τα νέα της δεδομένα αντιπροσωπεύουν τον πρώτο κλινικό έλεγχο ευρείας κλίμακας αυτού του είδους, εκτός από μια προηγούμενη αναφορά τριών ασθενών με εθισμό στα τρόφιμα που αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς με κετογονική δίαιτα. 

«Ο εθισμός στο φαγητό εξηγεί τόσα πολλά από αυτά που βλέπουμε στην κλινική πράξη, όπου οι έξυπνοι άνθρωποι καταλαβαίνουν τι τους λέμε για τη φυσιολογία που σχετίζεται με μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, και την ακολουθούν για λίγο, αλλά μετά υποτροπιάζουν», είπε ο Unwin. εξηγώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει περίπου το 20% των ασθενών της που θεωρείται ότι έχουν εθισμό στο φαγητό.

Εν τω μεταξύ, οι συγγραφείς της αμερικανικής μελέτης, με επικεφαλής τον Ashley N. Gearhardt, PhD, ψυχολόγο από το Πανεπιστήμιο του Michigan, Ann Arbor, γράφουν ότι η ικανότητα των υψηλά επεξεργασμένων τροφίμων (HPFs) «να παρέχουν γρήγορα υψηλές δόσεις επεξεργασμένων υδατανθράκων και /ή το λίπος φαίνεται βασικό για την εθιστική τους δυνατότητα. Έτσι, συμπεραίνουμε ότι οι HPF μπορούν να θεωρηθούν εθιστικές ουσίες με βάση επιστημονικά καθιερωμένα κριτήρια.”

Ισχυρίζονται ότι η συμβολή σε θανάτους που μπορούν να προληφθούν από μια δίαιτα που κυριαρχείται από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συγκρίσιμη με αυτή των προϊόντων καπνού και ως εκ τούτου, όπως το Unwin, οι συγγραφείς αναζητούν κλινική αναγνώριση και ένα πιο επίσημο πρωτόκολλο για τη διαχείριση του εθισμού στα τρόφιμα.

Η μελέτη με επικεφαλής τον Gearhardt δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο περιοδικό Addiction και η μελέτη με επικεφαλής τον Unwin δημοσιεύθηκε επίσης πρόσφατα στο Frontiers in Psychiatry .

επεξεργασμένα τρόφιμαfront-storiesεθισμός στο φαγητό