Τακτοποίηση στα ληξιπρόθεσμα νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ με … εκπτώσεις

Την εκκαθάριση των παλαιών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας, από την εποχή πριν την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε αυτόν, αλλά και την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων, επιχειρεί μεταξύ άλλων το υπουργείο Υγείας με σχετικό νομοσχέδιο που έθεσε υπό διαβούλευση.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, προβλέπονται ρυθμίσεις για την προνοσοκομειακή φροντίδα με την ενοποίηση του ΕΚΑΒ με το ΕΚΕΠΥ, η μετατροπή του ΕΟΔΥ (π. ΚΕΕΛΠΝΟ) σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αντικαπνιστικών ελέγχων μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ληξιπρόθεσμα ΕΟΠΥΥ

Σε ότι αφορά την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ ως διαδόχου των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, προβλέπεται η εξόφληση μετά από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, με την έκδοση χρηματικού εντάλματος, εφόσον οι πάροχοι παρέχουν έκπτωση και παραιτηθούν από άλλες απαιτήσεις.

Για την εξόφληση των οφειλών αφαιρούνται οι κρατήσεις, κατά τον έλεγχο διαπιστώνεται η ύπαρξη σύμβασης, παραστατικών και στα χρηματικά εντάλματα πληρωμής επισυνάπτονται οι καταστάσεις των δικαιούχων, οι αριθμοί των πράξεων προσωρινής εκκαθάρισης δαπάνης, καθώς και η επισημειωτική πράξη για τη διενέργεια πρόχειρου λογιστικού ελέγχου.

Εάν, μετά τη χορήγηση της προκαταβολής κατά τον έλεγχο και την εκκαθάριση των δαπανών, από τους φορείς που διενήργησαν τον κατά περίπτωση πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, προκύψει οφειλόμενο ποσό μικρότερο του προκαταβληθέντος, η διαφορά παρακρατείται από τους επόμενους λογαριασμούς των προμηθευτών.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ εκκαθαρίζονται και εξοφλούνται εξαιρετικά κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί παραγραφής.

Τακτοποίηση ληξιπροθέσμων νοσοκομείων

Για την τακτοποίηση των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων των Νοσοκομείων, “παγώνουν” οι πληρωμές, μέχρι την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει τους όρους της διευθέτησης της οφειλής.

Μέχρι τότε όμως προβλέπεται η υποβολή αίτησης από τον δικαιούχο, συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση, ότι δεν συντρέχει καμία αρνητική προϋπόθεση υπαγωγής, καθώς και εγκριτική απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου, με σύμφωνη εισήγηση του Διοικητή του νοσοκομείου.

Οι λοιπές διατάξεις

Με αφορμή την έναρξη της διαβούλευσης η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης, μέτρα για τον έλεγχο του καπνίσματος, την άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων προνοσοκομειακής φροντίδας (ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ) και την βελτίωση της αποδοτικότητας του παλαιού ΕΟΔΥ.

Με τα μέτρα που προβλέπονται στοχεύει στα εξής:

1. Βελτίωση της παρεχόμενης προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας. Στα μέτρα αυτά εντάσσεται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΕΚΑΒ, με την ανάθεση σε αυτό αρμοδιοτήτων του ΕΚΕΠΥ, προς το σκοπό της ενιαίας λειτουργίας των επιχειρησιακών κέντρων του ΕΚΑΒ και την επίτευξη αποτελεσματικότερης, ενιαίας και άμεσης αντιμετώπισης αιτημάτων προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας, ιδίως σε καταστάσεις διαχείρισης κρίσεων και επειγόντων περιστατικών
2. Αντικαπνιστική νομοθεσία και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αντικαπνιστικών ελέγχων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται: η καθιέρωση του ένστολου προσωπικού της ΕΛΑΣ μεταξύ των αρχών επιβολής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, καθώς και η επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε υπαίθριους χώρους δραστηριότητας, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων κατά κύριο λόγο, η καθιέρωση κατά την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία τακτής προθεσμίας για την απαγόρευση κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά προϊόντων καπνού μάσησης.
3. Μέτρα αναμόρφωσης του επιχειρησιακού χαρακτήρα του ΕΟΔΥ και μετατροπής του από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Με το σχέδιο νόμου καταργείται το ΝΠΔΔ με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ» (ΕΟΔΥ) που είχε ιδρυθεί με τον ν. 4600/2019 και μεταφέρονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του στον καθολικό διάδοχο αυτού ΝΠΙΔ ΕΟΔΥ. Με τον νέο ΕΟΔΥ, επιχειρείται η βελτίωση της αποδοτικότητας του επιχειρησιακού χαρακτήρα του παλαιού ΝΠΔΔ ΕΟΔΥ, δεδομένου ότι ο τελικός του σκοπός δεν περιορίζεται στη διαχείριση της δημόσιας υγείας των πολιτών, αλλά αποκτά διευρυμένες δυνατότητες διαχείρισης και στο ογκώδες έργο της διαχείρισης της υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων και μεταναστών.

Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου, μπορείτε να δείτε, εδώ.

ληξιπρόθεσμαΕΟΠΥΥνοσοκομείαδιαβούλευση