Ταξιδεύετε; Μην ξεχάσετε την οικογενειακή σας ιατρική λίστα ελέγχου

Όταν πηγαίνετε διακοπές, υπάρχουν πολλά να θυμάστε, αλλά είναι καλή ιδέα να προσθέσετε ένα ακόμη στοιχείο στη λίστα υποχρεώσεων: Δημιουργήστε μια οικογενειακή ταξιδιωτική ιατρική λίστα ελέγχου, για να είστε σίγουροι ότι εσείς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα παραμένετε υγιείς και ασφαλείς όσο λείπετε.

«Τα ταξίδια μπορούν να εκθέσουν τις οικογένειες σε διαφορετικά περιβάλλοντα, κλίματα και πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Μια λίστα ελέγχου ιατρικών ταξιδιών κάνει τις οικογένειες να κάνουν ένα βήμα πίσω για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους», δήλωσε ο Δρ. Mike Ren , επίκουρος καθηγητής οικογενειακής και κοινοτικής ιατρικής στο Baylor.

«Μια λίστα θα πρέπει να περιλαμβάνει βασικά είδη όπως φάρμακα, προμήθειες πρώτων βοηθειών και εξοπλισμό ατομικής προστασίας» αναφέρει.

Μιλήστε με τον προσωπικό γιατρό σας πριν φύγετε για να λάβετε συμβουλές σχετικά με τους εμβολιασμούς και τα φάρμακα που μπορεί να χρειαστείτε, ανάλογα με τον τόπο στον κόσμο στον οποίο ταξιδεύετε.

Βεβαιωθείτε ότι τα μέλη της οικογένειας που λαμβάνουν φάρμακα έχουν αρκετά για να τα παρέχουν για όλες τις ημέρες που λείπετε. Ελέγξτε για να δείτε εάν μπορεί να χρειαστείτε ειδική τεκμηρίωση για να μεταφέρετε τα φάρμακά σας πέρα ​​από τα σύνορα.

Εάν ταξιδεύετε σε υψηλή θερμοκρασία, όπως σε εκτεταμένες βόλτες με αυτοκίνητο, καθορίστε τι να κάνετε εάν ορισμένα αντικείμενα μπορεί να χάσουν τη δύναμή τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ινσουλίνη, ορισμένα αντιβιοτικά, συσκευές εισπνοής, οφθαλμικές σταγόνες, υγρά φάρμακα και αλοιφές.

«Τα φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται, όπως τα αναλγητικά, τα φάρμακα για την αλλεργία και ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών μπορούν επίσης να τεθούν σε κίνδυνο σε υψηλή θερμοκρασία», είπε ο Ρεν. “Ελέγξτε τη συσκευασία για συγκεκριμένες συστάσεις αποθήκευσης και ρωτήστε τον φαρμακοποιό ή τους γιατρούς σας σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές χειρισμού φαρμάκων.”

Ίσως χρειαστεί να λάβετε πρόσθετες προφυλάξεις εάν κάνετε παρατεταμένες διακοπές.

Τα μέλη της οικογένειας με χρόνιες παθήσεις θα πρέπει να συναντηθούν με το γιατρό τους για να καθορίσουν εάν ο παρατεταμένος χρόνος μακριά από το σπίτι είναι ιδανικός.

Εάν δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε επαρκή φαρμακευτική αγωγή για το σύνολο της διαμονής, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει πρόσβαση σε τοπικά φαρμακεία, γιατρούς, υπηρεσίες τηλευγείας ή ταχυδρομικές επιλογές για φάρμακα στον προορισμό σας.

Εάν ταξιδεύετε σε ζώνες ώρας, είναι σημαντικός ο πρόσθετος προγραμματισμός για το χρονοδιάγραμμα της φαρμακευτικής αγωγής. Ο Ρεν ενθαρρύνει τους ασθενείς να συνεργαστούν με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να προσαρμόσουν το χρόνο λήψης φαρμάκων και να ελαχιστοποιήσουν τις διακοπές.

Μάθετε για τυχόν απαιτήσεις από αεροπορικές εταιρείες και άλλους παρόχους μεταφορών, ώστε να μπορείτε να συσκευάζετε ή να μεταφέρετε σωστά τις απαραίτητες ιατρικές συσκευές, όπως αντλίες ινσουλίνης, μετρητές γλυκόζης, νεφελοποιητές, μηχανήματα αρτηριακής πίεσης και βοηθήματα κινητικότητας, όπως μπαστούνια ή περιπατητές.

«Συνήθη απαγορευμένα είδη στις αεροπορικές εταιρείες περιλαμβάνουν δεξαμενές οξυγόνου, μεγάλα συστήματα υγρού οξυγόνου, φιάλες συμπιεσμένου αερίου και ορισμένα ραδιενεργά υλικά», είπε ο Ρεν. “Εάν απαιτούνται, ίσως χρειαστεί να σχεδιάσετε τις μεθόδους μεταφοράς σας γύρω από αυτούς τους περιορισμούς ή να διασφαλίσετε ότι είναι διαθέσιμες στον προορισμό σας.”

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να συσκευάσετε σωστά και να παρέχετε ιατρική τεκμηρίωση για ορισμένες άλλες ιατρικές προμήθειες, όπως νυστέρια, υλικά φροντίδας τραυμάτων και καθετήρες.

Αναβάλετε τα ταξιδιωτικά σας σχέδια εάν αντιμετωπίζετε ασθένεια, ειδικά κάποια που είναι μεταδοτική, ή εάν κάποιος στο πάρτι σας έχει υποβληθεί σε πρόσφατη σοβαρή χειρουργική επέμβαση ή έχει μια ανεξέλεγκτη χρόνια ασθένεια ή καταστάσεις που μπορεί να απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση.

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν να πετούν στο τρίτο τρίμηνο. Θα πρέπει επίσης να μιλήσουν με το γιατρό τους για τα ταξιδιωτικά τους σχέδια, ειδικά εάν βρίσκονται σε εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου, είπε ο Ρεν.

Αποφύγετε τα περιττά ταξίδια, ειδικά αεροπορικώς, τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του μωρού, πρόσθεσε ο Ρεν. Οι περισσότεροι παιδίατροι συμβουλεύουν να περιμένετε έξι μήνες ώστε να αναπτυχθεί το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών.

Οι ηλικιωμένοι που ταξιδεύουν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την υγεία, τις φυσικές τους δυνατότητες, τις προσωπικές προτιμήσεις και την προσβασιμότητα όταν αποφασίζουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια.

«Μια λίστα ελέγχου ιατρικών ταξιδιών δίνει στις οικογένειες ηρεμία. Μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την αντιμετώπιση πιθανών ιατρικών ζητημάτων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Μειώνει το άγχος και τους επιτρέπει να επικεντρωθούν στην απόλαυση της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας», είπε ο Ρεν.

 

 

 

Πηγή: comhs.org