Τεχνητή Νοημοσύνη: Κορυφαίοι επιστήμονες και τεχνολόγοι προειδοποιούν για «κίνδυνο εξαφάνισης του ανθρωπίνου είδους»

Την ώρα που όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και οργανισμοί ενσωματώνουν στην καθημερινή λειτουργία τους εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), εκατοντάδες ειδικοί του χώρου της τεχνολογίας, αλλά και της πολιτικής εξέδωσαν μια εξαιρετικά δυσοίωνη προειδοποίηση για τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Κίνδυνος εξαφάνισης

Με μια δημόσια δήλωση, την οποία υπογράφουν 350 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Σαμ Όλτμαν, CEO της OpenAI, της εταιρείας που δημιούργησε το ChatGPT, και ο ελληνοκυπριακής καταγωγής Ντέμης Χασαμπής, CEO της Google DeepMind, δηλαδή του κλάδου ΤΝ της εταιρείας, υποστηρίζεται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει απειλή για μαζική εξαφάνιση του ανθρωπίνου είδους, όπως μια πανδημία ή ένας πυρηνικός πόλεμος.

«Η αποτροπή του κινδύνου εξαφάνισης από την ΤΝ θα πρέπει να είναι παγκόσμια προτεραιότητα, μαζί με άλλους κιδνύνους που απειλούν την κοινωνία, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος», αναφέρει ξερά η δήλωση την οποία εξέδωσε η ΜΚΟ Κέντρο για την Ασφάλεια της ΤΝ. Τη δήλωση αυτή υποστηρίζουν και δημόσια πρόσωπα, όπως η τραγουδίστρια Grimes, ο περιβαλλοντολόγος Μπιλ ΜακΚίμπεν και ο συγγραφέας με ειδίκευση στη νευροεπιστήμη, Σαμ Χάρις.

Απαραίτητη η ρύθμιση

Η δήλωση αυτή έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά την προειδοποίηση του Όλτμαν στη διάρκεια κατάθεσής του σχετικά με την ανάγκη ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου για τη χρήση της ΤΝ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπου δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι «αν αυτή η τεχνολογία πάει στραβά, μπορεί να πάει πολύ στραβά», προσθέτοντας ότι «είναι απαραίτητη η ρυθμιστική παρέμβαση από τις κυβερνήσεις για να ελεγχθούν οι κίνδυνοι από όλο και πιο ισχυρά μοντέλα».

Για την ώρα, οι βασικοί φόβοι εντοπίζονται στην ικανότητα των μοντέλων ΤΝ που κυρίως στηρίζονται στη χρήση γλώσσας να μανιπουλάρουν απαντήσεις και να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις. Ωστόσο, ο Έλον Μασκ είχε σημειώσει προ όχι και πολύ καιρό ότι τα συστήματα ΤΝ με ευφυία ανταγωνιστική της ανθρώπινης μπορούν να αποτελέσουν μεγάλο κίνδυνο για την κοινωνία και την ανθρωπότητα, καθώς μπορούν να μάθουν να ψεύδονται.

Το «τεστ Τούρινγκ»

Σε έργα επιστημονικής φαντασίας, όπως το βιβλίο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον ή η ταινία «Εξολοθρευτής» του Τζέιμς Κάμερον, τα συστήματα ΤΝ αποκτούν αυτοσυνείδηση και, είτε χρησιμοποιούν ανθρώπους για να πετύχουν «προσωπικές» επιδιώξεις, είτε αντιμετωπίζουν την ανθρωπότητα ως κίνδυνο για τα ίδια και, ως εκ τούτου, αποφασίζουν να την εξοντώσουν. Για την ώρα, θεωρητικά τουλάχιστον, κανένα σύστημα ΤΝ δεν έχει περάσει το λεγόμενο «τεστ Τούρινγκ».

Το 1950 ο διάσημος μαθηματικός Άλαν Τούρινγκ είχε καταλήξει σε ένα διανοητικό τεστ για τη διαπίστωση αν μια υπολογιστική μηχανή έχει αποκτήση νοημοσύνη. Σε αδρές γραμμές, σύμφωνα με το τεστ, αν μια υπολογιστική μηχανή καταφέρει να «μιμηθεί» έναν άνθρωπο στη διάρκεια διαλόγου με έναν άλλο άνθρωπο, τότε η μηχανή αυτή μπορεί να θεωρηθεί ότι διαθέτει νοημοσύνη. Στην πορεία, μαθηματικοί και προγραμματιστές έχουν προτείνει ακόμα πιο σύνθετες δοκιμασίες.

 

 

 

Από το Economico.gr

τεχνητή νοημοσύνη