Τεχνητή νοημοσύνη – Τώρα και στη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορεί να γίνεται διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα σε πρωιμότερα στάδια με μεγάλη ακρίβεια. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern στο Illinois και της Google ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο. Οι ερευνητές λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει τεράστιο ρόλο στο μέλλον, αλλά για την ώρα το software δεν είναι έτοιμο για χρήση στην κλινική πράξη.

Πάντως μεγάλες κλινικές μελέτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν δείξει ότι η έγκαιρη διάγνωση μέσω απεικονιστικών μεθόδων μπορεί να μειώσει τα ποσοστά αυτών των θανάτων. Όμως πολλές φορές ο καρκίνος του πνεύμονα διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν είναι, πια, δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Μια αιτία για αυτήν την καθυστέρηση είναι τα λάθη, που κάποιες φορές κάνουν οι γιατροί, στην ανάλυση των διαγνωστικών απεικονιστικών εξετάσεων.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Medicine.

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, ανέπτυξαν ένα σύστημα «βαθιάς μάθησης», το οποίο εκπαίδευσαν, τροφοδοτώντας το με 42.300 υπολογιστικές (αξονικές) τομογραφίες, έτσι ώστε μόνο του το σύστημα, χωρίς καμία ανθρώπινη ανάμιξη, να μάθει να «διαβάζει» την παρουσία κακοήθων όζων στους πνεύμονες.

Πώς λειτουργεί το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Το σύστημα, το οποίο στη συνέχεια δοκιμάστηκε στην ανάλυση 6.716 τομογραφιών, αποδείχτηκε ικανό να ανιχνεύει μικροσκοπικούς καρκινικούς όζους με μέση ακρίβεια 94%, παράγοντας λιγότερα ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Μάλιστα ξεπέρασε σε αποτελεσματικότητα και τους έξι ακτινολόγους, οι οποίοι κλήθηκαν να κάνουν κάτι ανάλογο, όταν δεν υπήρχαν προηγούμενες τομογραφίες του ίδιου προσώπου, ενώ είχε παρόμοια ακρίβεια με τους γιατρούς, στις περιπτώσεις που προϋπήρχαν παλαιότερες τομογραφίες του ασθενούς.

Ένας από τους επικεφαλής ερευνητές, ο Dr Mozziyar Etemadi, δήλωσε σχετικά στο BBC: «Το σύστημα είναι σε θέση να κατηγοριοποιήσει μια περιοχή και με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο μπορούμε να διαγνώσουμε καλύτερα κάποιον με καρκίνο, αλλά είμαστε και σε θέση να πούμε ότι κάποιος δεν έχει καρκίνο, απαλλάσσοντάς τον από μια επεμβατική, δαπανηρή και επικίνδυνη βιοψία των πνευμόνων».

σύστημα τεχνητής νοημοσύνηςκαρκίνος του πνεύμονα