Τελευταία παραλλαγή του Covid BQ1 που αντιστέκεται σε θεραπεία για υπάρχοντα στελέχη

Ένα νέο στέλεχος omicron που ανιχνεύθηκε σε 50 χώρες φαίνεται να είναι ανθεκτικό στις τρέχουσες θεραπείες για τον Covid .

Ο ιολόγος Connor Bamford από το Μπέλφαστ συμβούλεψε τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί μετά τα νέα για την παραλλαγή BQ1 τις τελευταίες εβδομάδες και αναφέρει: «Βλέπουμε συνεχώς διαφορετικές παραλλαγές, νέες παραλλαγές που προκύπτουν που εξακολουθούν να είναι σε θέση να εξαπλωθούν και να ξεπεράσουν λίγο την ανοσία μας και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερα από αυτά τα κύματα να συμβαίνουν».

Μερικοί φοβούνται ότι η παραλλαγή BQ1 της ΟΜΙΚΡΟΝ θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα.

Σύμφωνα με τον κ. Bamford, τα εμβόλια εξακολουθούν να βοηθούν τους ανθρώπους να μην αρρωστήσουν πολύ από τη νέα παραλλαγή.

Είναι κατανοητό ότι οι θεραπείες που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη και τη θεραπεία της λοίμωξης σε ανοσοκατεσταλμένους δεν θα λειτουργήσουν κατά του BQ1.

Τα συμπτώματα του BQ1 είναι παρόμοια με άλλες παραλλαγές του Covid-19 και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, εξάντληση, συμφόρηση, πονόλαιμο , ναυτία, διάρροια και πονοκεφάλους .

Περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την παραλλαγή δεν είναι γνωστές, αλλά η σοβαρότητα και η διάρκεια ζωής της νόσου φαίνονται παρόμοια με τα άλλα στελέχη omicron σε αυτό το σημείο – και είναι πιο ήπια από την αρχική και την παραλλαγή δέλτα.

Ο κ. Bamford συνέχισε λέγοντας ότι η καλύτερη μας προστασία από τις χειρότερες επιπτώσεις του ιού είναι τα διαθέσιμα εμβόλια, καθώς είπε ότι «αντέχουν αρκετά καλά και έχουμε και αυτούς τους ενισχυτές.

«Έτσι είναι πραγματικά χρήσιμοι στο να σταματήσουν οι άνθρωποι να αρρωσταίνουν πραγματικά, ακόμη και όταν πρόκειται να δούμε αυτές τις νέες παραλλαγές να εμφανίζονται στο μέλλον.    Επομένως, είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί – αλλά όχι να ανησυχεί πολύ».

Το BQ1 συγκαταλέγεται στις περισσότερες από 300 υποκατηγορίες της παραλλαγής omicron που κυκλοφορούν σήμερα παγκοσμίως – οι περισσότερες από τις οποίες είναι άμεσοι απόγονοι του BA5, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Εν τω μεταξύ, νέα έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που είχαν Covid είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από ηπατική βλάβη τους μήνες και τα χρόνια μετά τη μόλυνση.

Ερευνητές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ ανακάλυψαν μια «στατιστικά σημαντική» σχέση μεταξύ της υψηλότερης ηπατικής δυσκαμψίας και της μόλυνσης από Covid σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Η ακαμψία του ήπατος είναι μια μέτρηση υψηλής ακρίβειας που χρησιμοποιείται στη διάγνωση της ηπατικής ίνωσης – ή του ουλώδους ιστού εντός του ήπατος – και μπορεί να υποδεικνύει μακροχρόνια ηπατική βλάβη. Οι σοβαρές περιπτώσεις ίνωσης μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του ήπατος και ακόμη και σε ανεπάρκεια.

Ο Δρ Firouzeh Heidari, Ερευνητής στο νοσοκομείο της Βοστώνης, είπε ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η βλάβη που προκαλείται από τον Covid παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα.  «Η μελέτη μας αποτελεί μέρος των αναδυόμενων στοιχείων ότι η μόλυνση από τον Covid-19 μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη που διαρκεί πολύ μετά την οξεία ασθένεια. Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν η αυξημένη ακαμψία του ήπατος που παρατηρείται μετά τη μόλυνση από τον Covid-19 θα οδηγήσει σε δυσμενή έκβαση των ασθενών», όπως αναφέρει.  

front-storiesπαραλλαγή του κορονοϊούπαραλλαγή του ιούπαραλλαγή BQ1