Τελειώνει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων μαζί με τη λήξη των lockdowns. Αλλάζει και ο ρόλος της. Τί σηματοδοτούν οι επικείμενες αλλαγές

Αλλαγές στη δομή και λειτουργία της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων δρομολογεί η κυβέρνηση, σε μία ακόμα προσπάθεια να σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Μετά από 1,5 χρόνια πανδημίας του κοροναϊού, το κυβερνητικό επιτελείο κρίνει αναγκαίο να στείλει ένα σήμα περάσματος από τη δυσάρεστη φάση της πανδημίας στην επιστροφή στην σχετική, έστω, καθημερινότητα.

Επιπρόσθετα, η απόφαση της κυβέρνησης συνδέεται και με την επιλογή της να μην προχωρήσει ξανά σε lockdowν – το οποίο αρκετές φορές στο παρελθόν είχε εισηγηθεί η 33μελής Επιτροπή.

Εξάλλου η Επιτροπή το τελευταίο διάστημα δεν προχωρούσε σε εισηγήσεις στην κυβέρνηση, αλλά ανέλυε τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης που η απόφαση να τεθεί σε μίνι lockdown ήταν πολιτική. Βεβαίως η επιδημιολογική εικόνα στη συμπρωτεύουσα είναι τόσο επιβαρυμένη, ώστε η απόφαση ήταν αναπόφευκτη.

Νέο 7μελες σχήμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα επιτροπή θα είναι επταμελής, ενώ μέχρι σήμερα αριθμεί 33 μέλη.

Οι επτά επιστήμονες θα παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας και θα συνεδριάζουν σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα. Η επιτροπή θα διατηρήσει τον συμβουλευτικό της ρόλο προς την κυβέρνηση, ενώ θα προχωράει σε παρεμβάσεις για την επιβολή μέτρων όταν κρίνεται απαραίτητο.

Το νέο σχήμα θα αποτελείται από γιατρούς με διαφορετικές ειδικότητες.

Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται αλλαγές στις καθιερωμένες ενημερώσεις για την πορεία της πανδημίας, οι οποίες θα γίνονται σε πιο αραιά διαστήματα.

Επιτροπή ΕμβολιασμώνΕπιτροπή ΕμπειρογνωμόνωνΥπουργείο Υγείας