Τελικά πόσο νερό πρέπει να πίνουμε μέσα στην ημέρα;

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας και από αυτό εξαρτώνται πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Συνήθως συστήνονται 8 ποτήρια την ημέρα ή 2 λίτρα την ημέρα ή 33ml/ kg σωματικού βάρους.

Παρόλα αυτά όπως και τα περισσότερα θέματα υγείας, έτσι και το νερό εξαρτάται πάντα από την ιδιοσυγκρασία και το ιστορικό του κάθε ατόμου ξεχωριστά και από άλλους παράγοντες -εσωτερικούς και εξωτερικούς- που επηρεάζουν τις ανάγκες σε νερό.

Που βοηθάει το νερό:

  • Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά να αποκατασταθούν υψηλά επίπεδα ενέργειας και να βελτιωθεί η εγκεφαλική λειτουργία.
  • Η ήπια αφυδάτωση (1-3% του σωματικού βάρους) που προκαλείται από άσκηση ή αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική απόδοση.
  • Η κατανάλωση νερού, σύμμαχος στο αδυνάτισμα. Η κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει ήπιες, προσωρινές αυξήσεις του μεταβολισμού και το πόσιμο περίπου μισή ώρα πριν τα γεύματα μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν αυτόματα λιγότερες θερμίδες.
  • Η πόση περισσότερου νερού μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά σε διάφορα θέματα υγείας όπως
  • Η σωστή ποσότητα κατανάλωσης νερού βοηθάει στη δυσκοιλιότητα 
  • Καρκίνος: υπάρχουν ορισμένες έρευνες που δείχνουν ότι αυτοί που πίνουν περισσότερο νερό έχουν μικρότερη επίπτωση του καρκίνου του παχέως εντέρου και της ουροδόχουν κύστης. Παρόλα αυτά υπάρχουν έρευνες που δεν βρήκαν συσχέτιση.
  • Πέτρες στα νεφρά: Αυξημένη λήψη νερού μειώνει το κίνδυνο για εμφάνιση πέτρας στα νεφρά.
  • Ακμή και δερματικά προβλήματα: Η λήψη νερού επιδρά θετικά στο δέρμα μας με αποτέλεσμα όσοι έχουν δερματικά προβλήματα να παρουσιάζουν μεγαλύτερη βελτίωση.
  • Βοηθά για να ξεπεράσεις το hangoversΝαι σωστά καταλάβατε μιλάμε για τα συμπτώματα που ακολουθούν την πόση αλκοόλ και το νερό βοηθά ιδιαίτερα τόσο μετά αλλά και κατά τη διάρκεια

Τελικά για την ποσότητα νερού που χρει΄άζεται ο οργανισμός μας… εμπιστευτείτε τη δίψα σας… υπάρχει για κάποιο λόγο.

Η φύση μας έδωσε περίπλοκους μηχανισμούς για τη ρύθμιση του πότε και πόσο νερό θα πρέπει να πίνουμε για να διατηρούμε το ισοζύγιο των υγρών στο σώμα, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιβίωσή μας.

Όταν η συνολική περιεκτικότητά μας σε νερό πέφτει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, η δίψα ξεκινάει.  Αυτό ελέγχεται από μηχανισμούς παρόμοιους με άλλες λειτουργίες που συμβαίνουν αυτόματα, όπως η αναπνοή, δεν χρειάζεται να το σκεφτόμαστε συνειδητά.

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε για την πρόσληψη νερού, το ένστικτο της δίψας είναι πολύ αξιόπιστο και κατάφερε πολύ καιρό να μας κρατήσει ζωντανούς ως ανθρώπινο είδος.

Τελικά, κανείς δεν μπορεί να σας πει ακριβώς πόση ποσότητα νερού χρειάζεστε. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, αυτό εξαρτάται από το άτομο.

Μερικοί άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα με περισσότερο νερό από το συνηθισμένο, ενώ για άλλους το περισσότερο νερό προκαλεί μόνο την ενόχληση συχνότερων επισκέψεων στη τουαλέτα.

Η ζωή και την ισορροπημένη διατροφή την έχουμε κάνει περίπλοκη έτσι και αλλιώς οπότε για να το κάνουμε απλό, η συμβουλή είναι απλή και ισχύει για το 90% των ανθρώπων:

Όταν διψάτε, πιείτε νερό

Όταν δεν διψάτε πια, σταματήστε.

Οργανισμόςποσότητανερό