Τέλος για το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό

Η AstraZeneca ανακοίνωσε το τέλος της χρήσης του εμβολίου της για τον κορωνοϊό, καθώς η εταιρεία αποφάσισε να το αποσύρει οικειοθελώς μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι δεν είναι πλέον εγκεκριμένο για χρήση.

Η εταιρεία αναφέρει ότι η απόφασή της βασίζεται στο “πλεόνασμα διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων”, τα οποία στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού.

Η ανακοίνωση της AstraZeneca έπεται της ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 7 Μαΐου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο δεν είναι πλέον εγκεκριμένο.

Η εταιρεία τονίζει ότι η απόφασή της οφείλεται στην ύπαρξη πλέον νεότερων εμβολίων που έχουν προσαρμοστεί για να αντιμετωπίζουν τις νέες παραλλαγές του ιού. Αυτό οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για το εμβόλιο AstraZeneca.

Η AstraZeneca είχε μετονομάσει το εμβόλιό της σε Vaxzevria το 2021 και εγκρίθηκε για χρήση σε άτομα 18 ετών και άνω, με δύο ενέσεις διαφοράς τριών μηνών.

Παρόλο που το εμβόλιο αποδείχθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό συνολικά, υπήρχε ο κίνδυνος μιας σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με θρομβοπενία ή TTS. Η συχνότητα αυτής της παρενέργειας ήταν περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν.

Η καθηγήτρια Catherine Bennett από το Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας τονίζει τον ρόλο που έπαιξε το εμβόλιο στον παγκόσμιο αγώνα κατά του ιού, ιδιαίτερα στις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όπου ήταν διαθέσιμα περιορισμένα εμβόλια.

“Έχει σώσει εκατομμύρια ζωές και αυτό είναι αναμφισβήτητο”, δήλωσε.

AstraZenecaCovid-19front-stories