Τεστ-Παπ Μαστού HALO για τον καρκίνο του μαστού: Ο ειδικός απαντά στις απορίες μας

Τα τελευταία χρόνια η ιατρική «φαρέτρα» ενάντια στον καρκίνο του μαστού είναι πλουσιότερη χάρη σε ένα ακόμα πολύτιμο όπλο, το πρωτοποριακό Τεστ-Παπ Μαστού HALO.

Ο μαιευτήρας, γυναικολόγος Dr. Ανδρέας Κόμης.

Πρόκειται για μία νέα μέθοδο που μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τα ύποπτα κύτταρα, προτού αυτά μετατραπούν σε καρκινικά, και αναμφίβολα αξίζει να μπει στον προληπτικό έλεγχο για τον μαστό κάθε γυναίκας.

Συγκεντρώσαμε 8 ερωτήσεις σχετικά με το Τεστ-Παπ Μαστού HALO για να το γνωρίσετε μέσα από τις απαντήσεις του ειδικού. Ο μαιευτήρας, γυναικολόγος Dr. Ανδρέας Κόμης, απαντά σε όλες τις ερωτήσεις με απλό και κατανοητό τρόπο, αναδεικνύοντας τη σημασία της έγκαιρης πρόληψης στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Τεστ-Παπ Μαστού HALO;

Το Τεστ-Παπ Μαστού HALO, είναι μια συσκευή συλλογής, που χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό θερμότητας, μασάζ και ήπιας αναρρόφησης για να αποσπάσει υγρό από τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού.

Αν παραχθεί υγρό, το δείγμα αποστέλλεται στο εργαστήριο προκειμένου να ελεγχθεί ώστε να εντοπιστούν κύτταρα τα οποία δεν είναι φυσιολογικά αλλά δεν είναι και καρκινικά. Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο «μη φυσιολογικά κύτταρα» εννοούμε ότι ψάχνουμε να βρούμε κύτταρα τα οποία έχουν μπει στη διαδικασία να αλλάζουν.

Η εξέταση διαρκεί μόνο πέντε λεπτά και είναι ανώδυνη. Το ειδικό μηχάνημα, εφαρμόζεται στο στήθος και με απαλό μασάζ το ζεσταίνει ελαφρά, κάνοντας παράλληλα ήπια αναρρόφηση από τη θηλή. Σε μια κλινική μελέτη με 500 γυναίκες, το 88% είπε ότι θα το συνιστούσε ενώ σε μια κλίμακα 1-10, η εκτίμηση της μέσης δυσφορίας για τη διαδικασία, ήταν στο 4. Για να έχουμε μια συγκριτική εικόνα του πόνου σε σχέση με τις εξετάσεις μαστού, αυτές οι ίδιες γυναίκες βαθμολόγησαν την δυσφορία που αισθάνονται με την μαστογραφία τους στο 8.

Ποιες γυναίκες πρέπει να κάνουν το Τεστ-Παπ Μαστού HALO;

Το Τεστ-Παπ Μαστού HALO είναι μια προληπτική εξέταση για τον μαστό που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες από την ηλικία των 25 ετών.

Με αυτό τον τρόπο γυναίκες νεαρής ηλικίας που έχουν στην οικογένεια τους άτομα με καρκίνο μαστού και δεν μπορούν να κάνουν μαστογραφία λόγω της μικρής τους ηλικίας, έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν το στήθος τους για την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στο μέλλον.

Στις γυναίκες άνω των 35 ετών το τεστ προτείνεται να γίνεται συμπληρωματικά με τη μαστογραφία και το υπερηχογράφημα μαστών κάθε χρόνο.

Επίσης, στο τεστ πρέπει να υποβάλλονται και οι γυναίκες ηλικίας άνω των 55 που έχουν παραγωγή υγρού από τη θηλή.

Σε γυναίκες που έχουν εμφυτεύματα στο στήθος, η πραγματοποίηση της εξέτασης εξαρτάται από το είδος του εμφυτεύματος και από το αν η τομή είναι γύρω από τη θηλή.

Πόσα χρόνια χρησιμοποιείται ως εργαλείο πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού;

Ήδη από το 1947, ο νομπελίστας ιατρός Γεώργιος Παπανικολάου έκανε λόγο για τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η κυτταρολογική εξέταση εκκρίματος από τη θηλή του μαστού στο να ανιχνεύσουμε καρκινικά κύτταρα ή και «άτυπα» κύτταρα προτού αυτά εξελιχθούν σε καρκινικά, σε έρευνα του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cancer».

Το 2007, ο Αμερικανικός Οργανικός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το 2008 η Ευρωπαϊκή Ένωση (CE Mark), έδωσαν την έγκρισή τους στο τεχνολογικά εξελιγμένο μηχάνημα (HALO) που βοηθάει στη λήψη του απαιτούμενου για την εξέταση εκκρίματος από τη θηλή του μαστού.

Είναι αξιόπιστο;

Πάνω από 100 δημοσιευμένες μελέτες ανασκόπησης συσχετίζουν την ατυπία (καλοήθη νόσο του μαστού), με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στο μέλλον.

Σε τι διαφέρει το Τεστ-Παπ Μαστού HALO από τις άλλες εξετάσεις του μαστού (Υπέρηχος μαστού, μαστογραφία);

Το HALO είναι ένα τεστ αξιολόγησης κινδύνου, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά να γίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στο μέλλον και σε εκείνες που δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο.

Το τεστ Παπ Μαστού HALO αποτελεί μέθοδο πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, ενώ η μαστογραφία αλλά και ο υπέρηχος μαστού είναι οι ενδεδειγμένες εξετάσεις για την διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Δεν αντικαθιστά τη μαστογραφία και τις υπόλοιπες εξετάσεις για το μαστό, αλλά βοηθάει στο να διακρίνει ο ιατρός μη φυσιολογικά ή προκαρκινικά κύτταρα στον μαστό, πολλά χρόνια πριν η μαστογραφία ή η ψηλάφηση θα μπορούσαν να εντοπίσουν μια μάζα στο στήθος.

Όσον αφορά στην ασφάλεια των εξετάσεων για τον μαστό, μόνο στη μαστογραφία το σώμα μας εκτίθεται σε ακτινοβολία ενώ οι άλλες δυο εξετάσεις (τεστ Παπ μαστού και υπερηχογράφημα) είναι ασφαλέστατες χωρίς ακτινοβολία και μπορούν να γίνονται όσο συχνά επιβάλλεται, χωρίς φόβο.

Βγαίνει πάντα έκκριμα στην εξέταση;

Το υγρό στις μισές περιπτώσεις βγαίνει και στις μισές δε βγαίνει. Αν δεν παραχθεί υγρό, αυτό θεωρείται ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες που δεν θα έχουν υγρό στην εξέταση, δε θα εμφανίσουν σε επόμενη εξέταση μετά από ένα χρόνο, αφού τα κύτταρα του σώματος αλλάζουν συνεχώς. Για τον λόγο αυτό, το Τεστ-Παπ Μαστού HALO θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, όπως και το τεστ-Παπ τραχήλου μήτρας.

Τι σημαίνει αν βγει έκκριμα στην εξέταση;

Το αποτέλεσμα θεωρείται φυσιολογικό και το υγρό αποστέλλεται στο ειδικό εργαστήριο για των έλεγχο των κυττάρων που περιέχονται σε αυτό.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι αν κάποια γυναίκα βρεθεί να έχει άτυπα κύτταρα, θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού, γιατί τις περισσότερες φορές ο ίδιος ο οργανισμός μπορεί να τα αντιμετωπίσει και να τα επαναφέρει στο φυσιολογικό. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικός ο συστηματικός έλεγχος. Από τα διαθέσιμα αποτελέσματα της εξέτασης προκύπτει ότι το 1% – 2% των γυναικών που ελέγχονται, θα βρεθούν με ατυπία.

Όπως τονίζει ο γυναικολόγος, κ. Ανδρέας Κόμης, είναι σημαντικό οι γυναίκες να συνεχίζουν κανονικά με τον τακτικό ετήσιο έλεγχο συμπεριλαμβάνοντας το τεστ Παπ Μαστού HALO και να ακολουθούν μια συστηματική παρακολούθηση.

Υπάρχουν περιορισμοί για την πραγματοποίηση της εξέτασης;

Καλό είναι να μην πραγματοποιείται η εξέταση τις παραμονές της περιόδου της γυναίκας, γιατί εκείνες τις ημέρες οι μαστοί συνήθως είναι περισσότερο ευαίσθητοι και μπορεί να προκληθεί πιο έντονη δυσφορία κατά την εξέταση.

Επίσης, η εξέταση δεν μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί όμως, να πραγματοποιηθεί σε διάστημα έξι μηνών μετά από την διακοπή του θηλασμού.

Η σημασία της ενημέρωσης

«Μέσα από την ενημέρωση επιδιώκουμε να κινητοποιήσουμε όσο περισσότερες γυναίκες μπορούμε ώστε να κάνουν προληπτική εξέταση μαστού με μαστογραφία και με Τεστ-Παπ μαστού για να πετύχουμε την εξάλειψη του καρκίνου του μαστού στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό», επισημαίνει ο γυναικολόγος, κ Ανδρέας Κόμης. «Ο σκοπός μας είναι αν αναπτυχθεί καρκίνος του μαστού να τον προλάβουμε στην αρχή του έτσι ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχημένης αντιμετώπισης.»

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Γυναικολόγο, Ανδρέα Κόμη στο 210 7251112 & 6945 587170 ή μπείτε στην ιστοσελίδα στο andreaskomis.gr.

Ακολουθήστε τον Ανδρέα Κόμη στο Facebook, στο YouTube και στο Instagram.

Τεστ-Παπ Μαστού HALOΥπέρηχος μαστούμαστογραφίαfront-storiesκακρίνος μαστού