Θ. Πλεύρης: Μειώθηκαν τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη – Ολα τα μέτρα που έχουν ληφθεί

Μείωση των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη επερώτηση του ΚΚΕ σε σχέση με τη φαρμακευτική πολιτική.

Συγκεκριμένα όπως επεσήμανε, επικαλούμενος τους φαρμακευτικούς συλλόγους, στις 24 Οκτωβρίου του 2022 οι ελλείψεις φαρμάκων ανέρχονταν σε 400 φάρμακα, ενώ η πιο πρόσφατη ενημέρωση του ΕΟΦ αναφέρει ότι ο αριθμός αυτός είναι 135 φάρμακα.
Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι το πρόβλημα των ελλείψεων είναι παγκόσμιο που στηρίζεται στην αυξημένη ζήτηση και μειωμένης παραγωγής λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. “Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό λόγω της εγχώριας παραγωγής και ύπαρξης επάρκειας σε γενόσημα”, ανέφερε.

Μάλιστα, ανέλυσε όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το καλοκαίρι προκειμένου να περιοριστούν οι ελλείψεις. Αναλυτικά, όπως είπε:

“Βάλαμε το πλαφόν του clawback στα φτηνά φάρμακα μέχρι 5 ευρώ στα νοσοκομεία για μην υπάρχει πρόβλημα στα νοσοκομεία μας.

> Επεκτείναμε επ’ αορίστον σε όλες τις δραστικές ουσίες που φαινόντουσαν ότι παρουσιάζουν πρόβλημα έλλειψης τις παράλληλες εξαγωγές.

> Υποχρεώσαμε να υπάρχει μόνο ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα φάρμακα που είναι σε έλλειψη και η ΗΔΙΚΑ κλείδωνε το δικαίωμα στη συνταγογράφηση που έχει ο γιατρός το 15% αυτό το οποίο υπάρχει όταν το φάρμακο ήταν προς έλλειψη για να μην συνταγογραφεί φάρμακο που δεν θα το έβρισκε ο πολίτης.

> Βγήκε λίστα από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που έχουν γενόσημο.

> Σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία ζητήσαμε και την μεγαλύτερη εισαγωγή από τις πολυεθνικές εταιρίες φαρμάκων που δεν παράγονται στην Ελλάδα αλλά και τη μεγαλύτερη παραγωγή από τις ελληνικές εταιρίες.

> Συνεχίσαμε τους ελέγχους που γίνονται, ήδη έχουμε ανακοινώσει και έχουν κλείσει και άλλες φαρμακαποθήκες από τότε που δεν συμμορφώνονταν στο κομμάτι και δεν δήλωναν στον ΕΟΦ την επάρκεια την οποία έχουν.

> Ολοκληρώνεται και ο έλεγχος στις 9 πολυεθνικές εταιρίες εάν τηρούσαν το νόμο και έχουν το 30% που πρέπει να έχουν της επάρκειας και του τριμήνου στα φάρμακα τα οποία εισάγουν και αν αυτό δεν το έχουν εάν δικαιολογείται.

> Μέσω του ΙΦΕΤ κάναμε στοχευμένα εισαγωγές και αυτό αφορά πέρα από τα φάρμακα που αναφερόμαστε τώρα της παρακεταμόλης σε άλλες κατηγορίες όπως είναι γ-σφαιρίνες, όπως είναι οι ηπαρίνες που κάναμε κλειστούς προϋπολογισμούς για να υπάρχει πλήρη επάρκεια στα νοσοκομεία μας”.

Για τη φαρμακευτική πολιτική

Σε σχέση με την πολιτική του φαρμάκου, ο υπουργός Υγείας τόνισε την ενίσχυση του προϋπολογισμού στα εξωνοσοκομειακά φάρμακα από 2,032 δισ. το 2019 σε 2,125 δισ. το 2023 και από 500 εκ το 2019 στα νοσοκομειακά σε 537 εκ το 2023.

Επίσης, επανέλαβε τις εκπτώσεις που έχουν επιτευχθεί. Ειδικότερα, το 2022 “έκλεισε” με εκπτώσεις 450 εκατομμυρίων ευρώ σε προϋπολογισμούς 920 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Υγείας έβαλε πλαφόν στο clawback στα πολύ φτηνά φάρμακα για να μην φύγουν από την αγορά, ενώ επιλέχθηκε ένα μέρος της χρηματοδότησης ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης να δοθεί προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση για επενδύσεις στο χώρο του φαρμάκου. “Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αλλάξει το μοντέλο τιμολόγησης των φαρμάκων και η τιμολόγηση αντί να έχει ως βάση τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -χώρες που έχουν και πολύ φτηνά φάρμακα- επέλεξε να πάει στην ευρωζώνη που σημαίνει ότι οι χώρες που συγκρίνονται είναι πιο ακριβές”, σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Θάνος Πλεύρηςφάρμακαφαρμακευτική πολιτικήέλλειψη φαρμάκων