Θα μπορούσε η εισπνοή μενθόλης να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης στη νόσο του Αλτσχάιμερ;

  • Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η εισπνοή μενθόλης βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία σε ζωικά μοντέλα της  νόσου του Αλτσχάιμερ .
  • Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εισπνοή μενθόλης μείωσε το επίπεδο της ιντερλευκίνης-1-βήτα, μιας πρωτεΐνης που προκαλεί  φλεγμονή .
  • Τα χαμηλότερα επίπεδα IL-1-βήτα συνδέθηκαν με καλύτερη γνωστική λειτουργία σε υγιή ποντίκια και ποντίκια με Αλτσχάιμερ.
  • Τα ευρήματα υποδηλώνουν τη δυνατότητα για ορισμένες εισπνεόμενες ουσίες να βοηθήσουν στη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη σε μοντέλα ποντικιών, που δημοσιεύτηκε στο  Frontiers in Immunology , η επαναλαμβανόμενη σύντομη έκθεση στη μεθανόλη μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αποτρέψει τη γνωστική έκπτωση που εμφανίζεται σε άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα ποντίκια μύριζαν αυτή την ουσία, το επίπεδο της ιντερλευκίνης-1-βήτα μειώθηκε. Αυτή η πρωτεΐνη σχετίζεται με τη φλεγμονώδη απόκριση.

Επιπλέον, μπλοκάροντας αυτή την πρωτεΐνη με ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αυτοάνοσων παθήσεων, οι ερευνητές μπόρεσαν να ενισχύσουν τη γνωστική ικανότητα στα ποντίκια με συμπτώματα που μοιάζουν με Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη προσδιορίζει τον σαφή ρόλο των  ρυθμιστικών Τ-κυττάρων  (T-regs), ανοσοκυττάρων με ανοσοκατασταλτική δραστηριότητα, στη μεσολάβηση της γνωστικής λειτουργίας σε ποντίκια που έχουν σχεδιαστεί για να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Πώς συνδέονται η υγεία του εγκεφάλου και η όσφρηση

Η μενθόλη μειώνει τη φλεγμονή στο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη.  Φαίνεται ότι υπάρχει μια ανοσοτροποποιητική επίδραση της μενθόλης στον προμετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή που σχετίζεται με την εισαγωγή μνήμης, και μια που είναι δυσλειτουργική στον ασθενή με Αλτσχάιμερ.  

Συνέπειες για την έρευνα για το Αλτσχάιμερ

Η φλεγμονή και το Αλτσχάιμερ είναι στενά αλληλένδετα και θεραπείες όπως η εισπνοή μενθόλης μπορεί να είναι ευεργετικές για τη θεραπεία αυτής της ασθένειας.  Η μελέτη ενισχύει το γεγονός ότι η νόσος του Aλτσχάιμερ υποστηρίζεται από φλεγμονή και ότι εάν μπορούν να σχεδιαστούν θεραπείες για την αντιμετώπιση αυτού του παθογόνου συστατικού, η εμφάνιση [του Αλτσχάιμερ] μπορεί να καθυστερήσει και να αποτραπεί η εξέλιξή του, δηλώνουν οι ειδικοί.   Δυνητικά, αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να χορηγηθεί μέσω ενός εισπνεόμενου παράγοντα, της μενθόλης, για παράδειγμα, που θα διοχετευόταν απευθείας στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου – υπεύθυνο για τα συναισθήματα και τη μνήμη μας – μέσω των οσφρητικών νεύρων, καθώς υπάρχουν νευρωνικές συνδέσεις μεταξύ των οσφρητικό και μεταιχμιακό σύστημα», επεσήμανε.

μενθόληεξελίξεις για το αλτσχάιμερ