Θα σας προστατέψουν οι φίλοι σας από την μετάδοση του κοροναϊού; Τι δείχνει νέα έρευνα

Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται λιγότερο ευάλωτοι και να λαμβάνουν λιγότερες προφυλάξεις σχετικά με το COVID-19 όταν βρίσκονται με τους φίλους τους ή έστω σκέφτονται απλώς τους φίλους τους αντί για γνωστούς ή αγνώστους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.

Κατά τη διάρκεια των δύο ετών της πανδημίας COVID-19, πολλοί άνθρωποι έχουν συνηθίσει να περνούν χρόνο με τον στενότερο κοινωνικό τους κύκλο, γεγονός που μπορεί να έχει ακούσιες συνέπειες, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης Hyunjung Crystal Lee, PhD, επίκουρη καθηγήτρια μάρκετινγκ, και Eline De Vries, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια μάρκετινγκ, στο Universidad Carlos III de Madrid στην Ισπανία.

“Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν να παρέχουν μια αίσθηση παρηγοριάς, αλλά είναι παράλογο και επικίνδυνο να πιστεύουμε ότι θα σας προστατεύσουν από τη μόλυνση από το COVID-19”, δήλωσε η Lee. “Αυτή η τάση που ονομάζουμε “φαινόμενο φίλου-ασπίδας” θα μπορούσε να εντείνει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και να συμβάλει σε μελλοντικές μολύνσεις”.

Οι De Vries και Lee διεξήγαγαν πέντε διαδικτυακά πειράματα με κατοίκους των ΗΠΑ σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε online στο Journal of Experimental Psychology: Applied.

Τα πειράματα διαπίστωσαν ότι τα άτομα επιδίδονταν σε λιγότερες συμπεριφορές προστασίας της υγείας όταν ο κίνδυνος μόλυνσης από το COVID-19 συνδεόταν με στενές φιλίες, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων όπου οι άνθρωποι σκέφτονταν έναν φίλο ενώ διάβαζαν ειδήσεις σχετικές με το COVID-19, πίστευαν ότι ένας φίλος ήταν η πηγή μιας προηγούμενης μόλυνσης από το COVID-19 ή σημείωναν την παρουσία ενός φίλου ενώ δειπνούσαν σε ένα εστιατόριο εσωτερικού χώρου. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι συμμετέχοντες στη μελέτη αποφάσισαν να αγοράσουν λιγότερα είδη προστασίας της υγείας, όπως μάσκες και απολυμαντικά χεριών, και αντιλήφθηκαν μικρότερη πιθανότητα μόλυνσης, ακόμη και όταν ο κίνδυνος μόλυνσης θα μπορούσε να προέρχεται από αγνώστους στο πλήθος.

Το φαινόμενο της φιλικής ασπίδας ήταν πιο εμφανές μεταξύ των ατόμων που αυτοπροσδιορίζονταν ως συντηρητικοί από εκείνους που δήλωναν φιλελεύθεροι, αναμφισβήτητα επειδή οι συντηρητικοί τείνουν να έχουν πιο σαφή όρια μεταξύ των ανθρώπων που θεωρούν στενούς φίλους και εκείνων που θεωρούν ως απόμακρους άλλους.

Σε ένα πείραμα με 495 συμμετέχοντες, ζητήθηκε από τη μία ομάδα να καταγράψει τις αναμνήσεις ενός στενού φίλου, ενώ η άλλη ομάδα έγραψε για έναν μακρινό γνωστό. Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες διάβασαν ένα ειδησεογραφικό άρθρο που ανέφερε ότι τα ανθυγιεινά σνακ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πιο σοβαρών συμπτωμάτων λοίμωξης COVID-19, ενώ η χρήση απολυμαντικών χεριών, μασκών προσώπου και απολυμαντικών μαντηλιών μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μόλυνσης.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες επέλεξαν είτε ένα ανθυγιεινό τρόφιμο (σοκολάτες ή πατατάκια) είτε ένα προϊόν προστασίας της υγείας (μάσκα προσώπου, απολυμαντικό χεριών ή απολυμαντικά μαντηλάκια) από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Οι συμμετέχοντες που έγραψαν για έναν στενό φίλο είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν πρόχειρο φαγητό αντί για ένα προϊόν προστασίας της υγείας από εκείνους που έγραψαν για έναν μακρινό γνωστό.

Ένα άλλο πείραμα χώρισε 262 συμμετέχοντες χωρίς ιστορικό μόλυνσης από COVID-19 σε τρεις ομάδες. Τους είπαν να φανταστούν ότι είχαν μολυνθεί με COVID-19 είτε από έναν φίλο, είτε από έναν γνωστό, είτε από έναν άγνωστο. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσα χρήματα σκόπευαν να δαπανήσουν για προϊόντα προστασίας της υγείας τους επόμενους δύο μήνες. Εκείνοι που φαντάστηκαν τη μόλυνση από έναν φίλο σχεδίαζαν να ξοδέψουν λιγότερο από το μισό ποσό για προϊόντα προστασίας της υγείας (9,28 δολάρια κατά μέσο όρο) από εκείνους που φαντάστηκαν τη μόλυνση από έναν γνωστό (18,84 δολάρια κατά μέσο όρο) ή έναν άγνωστο (21,36 δολάρια κατά μέσο όρο).

Το επόμενο πείραμα περιελάμβανε 109 συμμετέχοντες που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν με COVID-19 και γνώριζαν την πηγή της μόλυνσής τους. Οι συμμετέχοντες που είχαν μολυνθεί από φίλους ή μέλη της οικογένειας είχαν λιγότερες πιθανότητες να σκεφτούν ότι θα μολυνθούν ξανά από ό,τι εκείνοι που είχαν μολυνθεί προηγουμένως από γνωστούς ή αγνώστους.

Το τελευταίο πείραμα χώρισε 301 συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες, τα μέλη των οποίων κλήθηκαν να φανταστούν ότι θα πήγαιναν σε μια καφετέρια είτε μόνοι, είτε με έναν φίλο, είτε με έναν γνωστό. Στη συνέχεια ρωτήθηκαν για το πόσο κόσμο περίμεναν να έχει η καφετέρια και για τον πολιτικό τους προσανατολισμό. Οι συντηρητικοί ανέμεναν ότι η καφετέρια θα είχε λιγότερο κόσμο και, ως εκ τούτου, εκτιμούσαν ότι η πιθανότητα μόλυνσης από το COVID-19 ήταν μικρότερη αν πήγαιναν με έναν φίλο αντί για έναν γνωστό ή μόνοι τους. Δεν υπήρξε παρόμοια συσχέτιση για τους φιλελεύθερους.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι συγγραφείς δήλωσαν ότι οι εκστρατείες δημόσιας υγείας για το COVID-19 θα πρέπει να προειδοποιούν για την τάση των ατόμων να επιδίδονται σε λιγότερο προστατευτικές συμπεριφορές όταν ο κίνδυνος μόλυνσης συνδέεται με φίλους και συγγενείς, έστω και εφαπτομενικά. Οι εκστρατείες υγείας θα πρέπει επίσης να εξετάσουν την προσαρμογή των μηνυμάτων για διαφορετικά ακροατήρια, όπως συντηρητικοί ή φιλελεύθεροι.

“Πιστεύουμε ότι οι εκστρατείες για την ασφάλεια της υγείας θα πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το φαινόμενο της φιλικής ασπίδας και να στοχεύουν σε μια πιο ολιστική αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα ποσοστά φυσικής μόλυνσης όσο και τις ψυχολογικές αντιλήψεις κινδύνου”, δήλωσε ο De Vries.

 

front-stories