Θέλετε να αποφύγετε το γλαύκωμα; Δείτε ποιες τροφές μπορεί να σας βοηθήσουν

Τρώτε σωστά για να προστατεύσετε την όρασή σας.

Αυτή είναι η συμβουλή του Ιδρύματος Ερευνών για το Γλαύκωμα (Glaucoma Research Foundation).

Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που προκαλούν προοδευτική απώλεια όρασης μέσω βλάβης στο οπτικό νεύρο. Είναι η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης.

Όπως και με άλλα θέματα υγείας, η καλή διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά για τα μάτια σας , σημειώνει το Glaucoma Research Foundation.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές βιταμινών Α και C, καθώς και των αντιοξειδωτικών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτά μπορούν να προστατεύσουν από το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με βλάβη του οπτικού νεύρου και άλλων ιστών του ματιού στο γλαύκωμα.Μια μελέτη που περιελάμβανε 584 γυναίκες διαπίστωσε ότι όσες κατανάλωναν τρεις ή περισσότερες μερίδες φρούτων ή χυμού καθημερινά είχαν 79% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γλαύκωμα σε σχέση με αυτές που είχαν λιγότερες από μία.Τα φυλλώδη πράσινα είναι ένα από αυτά τα λαχανικά στα οποία πρέπει να εστιάσετε. Η έρευνα έχει βρει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης λάχανου και σπανακιού και μειωμένο κίνδυνο γλαυκώματος, ανέφερε το Glaucoma Research Foundation. Η κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών συνδέεται επίσης με χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονής, καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και ακόμη και με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Μια μελέτη στο British Journal of Ophthalmology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι καθημερινά μείωσαν τον κίνδυνο γλαυκώματος κατά 74% σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν.

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε, που είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας των κυττάρων και την προστασία τους από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να διασπάσουν τους προστατευτικούς ιστούς του αμφιβληστροειδούς.Επίσης προτείνoνται:
  • ψάρια, ιδιαίτερα σολομό, τόνο, σαρδέλες και ιππόγλωσσα, τα οποία έχουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την οφθαλμική πίεση που σχετίζεται με το γλαύκωμα.
  • σοκολάτα, μπανάνες, αβοκάντο, σπόρους κολοκύθας και μαύρα φασόλια.

Τα άτομα που ζουν ήδη με γλαύκωμα θα πρέπει να αποφεύγουν τροφές που συμβάλλουν στο μεταβολικό σύνδρομο, την παχυσαρκία, τα προβλήματα αρτηριακής πίεσης και τον διαβήτη. Μια δίαιτα που βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα βοηθά στη μείωση του κινδύνου γλαυκώματος, σύμφωνα με το Glaucoma Research Foundation.

γλαύκωμαfront-stories