Θέλετε να εξαλείψετε ή να απαλύνετε τις ρυτίδες; Δείτε πως.

Εάν οι ρυτίδες σας σας ενοχλούν ή αν θέλετε να τις προλάβετε πριν δημιουργηθούν, σήμερα έχετε πολλές επιλογές.

Τι είναι οι ρυτίδες;

Όλοι έχουμε ρυτίδες καθώς μεγαλώνουμε. Αποτελούν φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Οι ρυτίδες εμφανίζονται κυρίως στα μέρη του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου, του λαιμού, της ράχης των χεριών και των χεριών.

Οι ρυτίδες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: λεπτές, επιφανειακές γραμμές και βαθύτερα αυλάκια. Εάν οι ρυτίδες σας σας ενοχλούν ή αν θέλετε να καθυστερήσετε την εξέλιξή τους, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Τι προκαλεί τις ρυτίδες;

Με την ηλικία, τα κύτταρα του δέρματος διαιρούνται πιο αργά και το εσωτερικό στρώμα του δέρματος, που ονομάζεται χόριο, αρχίζει να λεπταίνει, με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητα του.   Το γερασμένο δέρμα αρχίζει επίσης να χάνει την ικανότητά του να συγκρατεί την υγρασία.  Όλα αυτά συμβάλλουν στη διαδικασία ρυτίδων. Άλλα πράγματα που προκαλούν ρυτίδες είναι:

  • Κάπνισμα. Επιβραδύνει την παραγωγή κολλαγόνου από το δέρμα σας , το οποίο είναι βασικό μέρος της δομής του δέρματος. Η πτώση του κολλαγόνου ανοίγει το δρόμο για τις ρυτίδες. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να κόψετε το κάπνισμα ή να μην ξεκινήσετε ποτέ.
  • Ο τύπος δέρματος (άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και μπλε μάτια είναι πιο επιρρεπή στη βλάβη από τον ήλιο )
  • Κληρονομικότητα (ορισμένες οικογένειες έχουν περισσότερες ρυτίδες)
  • Η έκθεση στον ήλιο
  • Επαναλαμβανόμενες εκφράσεις του προσώπου

Τι θεραπείες ρυτίδων υπάρχουν; 

Υπάρχουν θεραπείες για τη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων και ακόμη και την αφαίρεσή τους.

  • Ρετινοειδή: Μεταξύ των ιατρικών θεραπειών, αυτός είναι μακράν ο πιο αποδεδειγμένος και αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση των σημαδιών της γήρανσης.  
  • Άλφα-υδροξυοξέα. Αυτά είναι τα λεγόμενα «οξέα φρούτων» και περιλαμβάνουν το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ. Τα παρασκευάσματα που περιέχουν αυτά τα οξέα φρούτων είναι αρκετά ασφαλή και δεν προκαλούν περισσότερο από ήπιο και προσωρινό ερεθισμό.  
  • Αντιοξειδωτικά . Αυτά περιλαμβάνουν βιταμίνες Α, C και Ε, καθώς και βήτα-καροτίνη. Τα προϊόντα που έχουν αντιοξειδωτικά μπορεί να παρέχουν κάποια αντηλιακή προστασία (αν και θα πρέπει να φοράτε αντηλιακό ) και να βελτιώσουν ήπια τις ρυτίδες.
  • Ενυδατικές κρέμες. Αυτά μπορεί να κάνουν προσωρινά τις ρυτίδες να φαίνονται λιγότερο αισθητές. Οι διαφημίσεις λένε συχνά ότι «μειώνουν την εμφάνιση των λεπτών γραμμών». Αλλά δεν κάνουν αυτές τις γραμμές να φύγουν οριστικά.
  • Πίλινγκ με γλυκολικό οξύ. Αυτά τα επιφανειακά peeling μπορούν να κάνουν μια πολύ μικρή διαφορά στην ένταση των λεπτών ρυτίδων.
  • Πιο βαθια πιλινγκ. Αυτά τα peeling χρησιμοποιούν συστατικά όπως φαινόλη και TCA (τριχλωροξικό οξύ) για να διεισδύσουν κάπως βαθύτερα στο δέρμα. Αυτά τα βαθύτερα peeling κάνουν καλύτερη δουλειά στην εξομάλυνση των λεπτών γραμμών. Γενικά, όμως, όσο πιο βαθύ είναι το peeling, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα παρενεργειών, όπως ουλές και αλλαγές στο χρώμα του δέρματος.  
  • ΔερμοαπόξεσηΑυτή η διαδικασία «γυαλίζει» το δέρμα. Ανάλογα σε μεγάλο βαθμό με την ικανότητα και την εμπειρία του επαγγελματία που το κάνει, η δερμοαπόξεση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων ουλών και μόνιμων αλλαγών στο χρώμα του δέρματος, είναι επίσης πιθανές.
  • Επαναφορά με λέιζερΟι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν λέιζερ για να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου από το δέρμα , το οποίο γεμίζει το δέρμα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λέιζερ και θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας για το πόσες θεραπείες θα χρειαστείτε, πόσο “χρόνο αδράνειας” θα χρειαστείτε για να επουλωθεί το δέρμα σας και τυχόν κινδύνους.
  • Πλαστική χειρουργικήΤο λίφτινγκ προσώπου , το λίφτινγκ φρυδιών και άλλες αισθητικές επεμβάσεις βοηθούν μερικούς ανθρώπους. Για άλλους, αρκούν περισσότερες μικρές διαδικασίες. Συζητήστε το με το γιατρό σας προτού αποφασίσετε ποια, εάν υπάρχει, διαδικασία που θέλετε να κάνετε.
  • Θεραπεία με υπερήχους. Ο FDA ενέκρινε μια τεχνική που ονομάζεται Ultherapy, η οποία χρησιμοποιεί υπερήχους σε μια μη επεμβατική τεχνική για την ανύψωση και τη σύσφιξη του δέρματος στο πρόσωπο, το λαιμό και το πηγούνι. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ρυτίδες στην περιοχή του στήθους.
  • Ενέσεις. Ορισμένες ενέσεις,  όπως το Botox, χαλαρώνουν τους μύες που παράγουν τις «γραμμές του συνοφρυώματος» στο μέτωπο, τις λεπτές γραμμές γύρω από τα μάτια και άλλες ρυτίδες. Η βελτίωση διαρκεί αρκετούς μήνες και πρέπει να επαναληφθεί για να διατηρηθεί η βελτίωση. Άλλα είναι ενέσιμα προϊόντα για να “γεμίσουν” τις ρυτίδες. Αυτά εγχέονται στις πτυχές του δέρματος, ειδικά γύρω από το στόμα, για τη βελτίωση της εμφάνισης των ρυτίδων. Οι ενέσεις για την πλήρωση των κοιλοτήτων στα μάγουλα και τους κροτάφους επιφέρουν ανόρθωση της χαλάρωσης του δέρματος, ειδικά γύρω από το στόμα και τις πλευρικές περιοχές του λαιμού. Ορισμένα πληρωτικά στην πραγματικότητα διεγείρουν το σχηματισμό κολλαγόνου, το οποίο βελτιώνει τον τόνο και την υφή του δέρματος. Θα πρέπει να κάνετε ενέσεις μόνο στον γιατρό.
  • Φωτοδυναμική αναζωογόνηση (PDT). Αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των λεπτών γραμμών που δημιουργούνται από την έκθεση στον ήλιο.
  • Μικροδερμοαπόξεση. Όπως η δερμοαπόξεση, αυτή η διαδικασία αφαιρεί ένα στρώμα δέρματος με μια περιστρεφόμενη βούρτσα και επίσης διεγείρει το σχηματισμό κολλαγόνου στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Στη μικροδερμοαπόξεση, το στρώμα του δέρματος που αποκολλάται πιο λεπτό από το δέρμα που τρίβεται κατά τη δερμοαπόξεση.

Εάν σκέφτεστε να κάνετε μια αισθητική επέμβαση, συμβουλευτείτε έμπειρους γιατρούς. Πείτε τους τους στόχους σας και ρωτήστε τους κινδύνους, τα οφέλη και το κόστος.

Πώς μπορώ να προλάβω τις ρυτίδες;

  • Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο . Περιορίστε τον χρόνο σας στο άμεσο ηλιακό φως, ειδικά στη μέση της ημέρας. Φοράτε προστατευτικά ρούχα — καπέλα, μανίκια και γυαλιά ηλίου. Εφαρμόστε αντηλιακό ευρέος φάσματος τουλάχιστον SPF 30 και επαναλάβετε κάθε 2 ώρες. Όταν επιλέγετε μακιγιάζ, λοσιόν ή άλλα καθημερινά προϊόντα ομορφιάς, αναζητήστε αυτά που έχουν ενσωματωμένο SPF, ώστε να γνωρίζετε ότι λαμβάνετε καθημερινή προστασία ανεξάρτητα από το τι.
  • Ενυδατώστε. Το ενυδατωμένο δέρμα είναι παχουλό. Το ξηρό δέρμα συρρικνώνει τα κύτταρα του δέρματός σας και προάγει τις λεπτές γραμμές και τις πτυχές.
  • Απαγορεύεται το κάπνισμα. Εάν καπνίζετε, βρείτε μια μέθοδο που θα σας βοηθήσει να το κόψετε. Ο τόνος και η υφή του δέρματος θα βελτιωθούν μόλις σταματήσετε τη συνήθεια.
  • Τρώτε υγιεινές τροφές. Όταν το σώμα σας λαμβάνει τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται, ολόκληρο το σώμα σας — συμπεριλαμβανομένου του δέρματός σας — επωφελείται.

Διαβάστε ακόμα: 

Καταπολεμήστε τις ρυτίδες ενισχύοντας το κολλαγόνο σας με φυσικό τρόπο

θεραπείες για ρυτίδεςρυτίδες