Θέλετε νεανική και υγιή επιδερμίδα; Δείτε τι πρέπει να αποφεύγετε

Εκτός από το DNA μας, που καθορίζει την ταχύτητα και το βαθμό γήρανσης της επιδερμίδας, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που είναι επιβαρυντικοί για το δέρμα μας.

Εκτός λοιπόν από το κάπνισμα και την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, δείτε μερικά από τα καθημερινά λάθη που “καταστρέφουν” την επιδερμίδα σας, και σας κάνουν να φαίνεστε μεγαλύτεροι.

Ύπνος: Η έλλειψη ύπνου επιβαρύνει σημαντικά την υγεία και την εμφάνιση. Έρευνες δείχνουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με την υπέρταση, τον διαβήτη, την αύξηση του βάρους και τη δημιουργία ρυτίδων.

Η ζάχαρη: Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης δεν προκαλεί μόνο αύξηση του βάρους, αλλά και πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων, καθώς και θαμπάδα της επιδερμίδας. Η αιτία είναι η διαδικασία της γλυκοζυλίωσης, κατά την οποία η ζάχαρη που βρίσκεται στο αίμα ενώνεται με πρωτεΐνες, σχηματίζοντας βλαβερά μόρια που καταστρέφουν το κολλαγόνο και μειώνουν την ελαστικότητα του δέρματος.

Καθιστική ζωή: Η γυμναστική είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της γήρανσης, πολλοί όμως την έχουν συνδέσει αποκλειστικά και μόνο με την απώλεια βάρους. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που γυμνάζονται συστηματικά έχουν μακρύτερα τελομερή, έναν κυτταρικό δείκτη μακροζωίας.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών: Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε αλκοολούχο ποτό έχει αρνητική επίδραση στην επιδερμίδα μας, ο αντίκτυπος όμως είναι αμελητέος εάν δεν υποκύψουμε σε υπερβολές και καταχρήσεις.

Επεξεργασμένα κρέατα: Τα συντηρητικά που περιέχουν τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα, το μπέικον και το σαλάμι, μπορούν να απελευθερώσουν ελεύθερες ρίζες μέσα στο σώμα, οι οποίες οδηγούν στην οξείδωση των κυττάρων και του DNA.

Δεν κάνετε σεξ: Το σεξ ανεβάζει τη διάθεση αλλά έχει και εξαιρετικά οφέλη για την υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου. Παράλληλα, το σεξ μπορεί να σας κάνει να μοιάζετε έως και 12 χρόνια νεότεροι!

Από το newsroom του Healthmag.gr

 Μερικά απλά βήματα είναι όλα όσα χρειάζεστε για να φροντίσετε το δέρμα σας καθώς μεγαλώνετε.

  1. Εάν καπνίζετε, σταματήστε. Έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα γερνάει πρόωρα το δέρμα σας.
  2. Απλώς πείτε όχι στην ηλιοθεραπεία Μείνετε μακριά από τον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ. Οι ακτίνες του ήλιου είναι οι πιο δυνατές τότε. Εάν πρέπει να είστε έξω, φορέστε προστατευτικό καπέλο, μακρυμάνικο πουκάμισο, παντελόνι και γυαλιά ηλίου . Οι φακίδες, οι κηλίδες ηλικίας και οι κηλίδες της επιδερμίδας συνδέονται με την έκθεση στον ήλιο.
  3. Φοράτε αντηλιακό θρησκευτικά. Χρησιμοποιήστε προϊόντα με τουλάχιστον 7% οξείδιο του ψευδαργύρου και SPF 30 ή υψηλότερο — με προστασία τόσο από την UVB όσο και από την UVA καθημερινά. Εφαρμόστε ξανά το αντηλιακό σας στο εκτεθειμένο δέρμα κάθε δύο ώρες όταν είστε έξω. Η βλάβη από τον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές όπως λεπτές ρυτίδες και ανομοιόμορφο τόνο δέρματος.
  4. Ελέγχετε συχνά το δέρμα σας για καρκίνο του δέρματος. Εάν υπάρχουν αλλαγές που σας ανησυχούν, καλέστε αμέσως το γιατρό σας. Τα ηλικιωμένα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιο έλεγχο.
  5. Καταπραΰνετε το ξηρό δέρμα . Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα. Χρησιμοποιήστε επίσης ενυδατικά σαπούνια και λοσιόν. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα.
  6. Τρώτε σωστά και ενυδατώνεστε. Η καλή διατροφή βοηθά το σώμα να επανορθώσει το δέρμα. Η κατανάλωση πολύ νερού βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος από μέσα προς τα έξω.
  7. Δοκιμάστε προϊόντα αντιγήρανσης. Εάν είστε άνω των 50 ετών, οι κρέμες και οι λοσιόν χωρίς συνταγή μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη φυσική ομορφιά σας αναζωογονώντας το δέρμα σας. Τα πενταπεπτίδια (μια χημική ένωση σε πολλά νέα προϊόντα) μπορεί να βοηθήσουν τα κύτταρα του δέρματος να παράγουν περισσότερο κολλαγόνο , το οποίο είναι η δομή υποστήριξης που δίνει στο δέρμα πιο σφριγηλή όψη. Οι συνταγογραφούμενες θεραπείες και οι κρέμες με ρετινοειδή είναι επίσης επιλογές.
  8. Μάθετε για τις θεραπείες δέρματος. Οι ενέσεις Botox ή Dysport μπορούν να απαλύνουν τις ρυτίδες στο άνω τρίτο του προσώπου σας. Το χημικό πίλινγκ μπορεί να αφαιρέσει τις λεπτές γραμμές και τις φακίδες και να λειάνει το δέρμα, ειδικά γύρω από τα μάτια και το στόμα. Τα πληρωτικά ρυτίδων μπορούν να γεμίσουν το δέρμα σας και να σβήσουν τις γραμμές. Η μικροδερμοαπόξεση  και το microneedling διαγράφουν εξαιρετικά λεπτές γραμμές, αναζωογονούν την επιδερμίδα σας και βελτιώνουν τον τόνο και το χρώμα του δέρματος. Η ανάπλαση με λέιζερ μπορεί να βελτιώσει το δέρμα που έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο, τις ουλές, τις ρυτίδες και άλλα προβλήματα του προσώπου.