Θεμιστοκλέους: Η εμβολιαστική περίοδος ολοκληρώνεται-Επιτεύχθηκαν οι στόχοι

Το επίπεδο των 20 εκατομμυρίων εμβολιασμών ξεπέρασε χθες η χώρα και με δεδομένο το γεγονός ότι δεν υπάρχει εισήγηση για λήψη 4ης δόσης, ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού φαίνεται πλέον να έχει ολοκληρωθεί. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή αναφορά του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους ότι “Μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώνεται η εμβολιαστική περίοδος, καθώς είμαστε πλέον άνω του 95% σε δικαιούχους αναμνηστικής δόσης. Πλέον έχουμε καλύψει τους στόχους και έχουμε πετύχει τους στόχους

Εμβολιαστική κάλυψη

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, χθες ξεπεράσαμε τα 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς στη χώρα μας. Περισσότεροι από 7.837.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,6% του γενικού πληθυσμού και 84,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες με τουλάχιστον μία δόση, είναι 74,9% του γενικού πληθυσμού και 85,4% του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης περισσότερα από 7.500.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,3% του γενικού πληθυσμού και 80,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 71,4% του γενικού πληθυσμού και 82,5% του ενήλικου πληθυσμού.

Ακόμη, σε σχέση με τα στοιχεία της αναμνηστικής δόσης, τη στιγμή αυτή οι δικαιούχοι είναι 5.828.000, ποσοστό 77,9% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.260.000 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης, ποσοστό 90,2% των δικαιούχων και ακόμη 100.000 περίπου συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 1,6% των δικαιούχων, συνολικά δηλαδή 92%.

Από τα 5.090.000 πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες για τα διδοσικά και 3 μήνες για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, εμβολιάστηκε με αναμνηστική δόση το 95,7% που αντιστοιχεί σε 4.871.000 και μόνο ένα 4,3% δεν έχει πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση.

Εμβολιασμός στα φαρμακεία

Όσον αφορά στα φαρμακεία, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι “παρά τους υψηλούς στόχους που έχουν επιτευχθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν τελειώνει. Άρα δεν αλλάζει κάτι, δεν κλείνουν εμβολιαστικά σημεία, δεν γίνεται κάτι άλλο. Μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώνεται η εμβολιαστική περίοδος. Η ζήτηση, αυτονόητα, από τη στιγμή που δεν έχουμε τέταρτη δόση, θα είναι μειωμένη.

Και συμπληρώνει ότι “Το αν θα μπουν τα φαρμακεία ή όχι, τονίζω ότι πρώτον, έχουμε αποδείξει από την πρώτη στιγμή ότι πρώτα υλοποιούμε και μετά ανακοινώνουμε. Και αυτό το λέω γιατί έχω δει και κάποιες ανακοινώσεις από Συλλόγους. Ευθύς εξ αρχής εδώ, η Επιχείρηση «Ελευθερία» υλοποιεί επιχειρησιακά σχέδια και τότε ανακοινώνει. Δεν ανακοινώνει από πριν τι θα γίνει”.

“Και το δεύτερο  για τα φαρμακεία, όλα εξετάζονται αν χρειάζονται. Εμείς, όμως, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να φτάσουμε και 140.000 και 150.000 εμβολιασμούς με το πρόγραμμα που υπάρχει τώρα και διάφορες συνθήκες που θα επέτρεπαν- παραδείγματος χάριν, το εμβόλιο της γρίπης γίνεται στα φαρμακεία- δεν έχουν αλλάξει για τα εμβόλια της Covid. Παραμένουν τα φιαλίδια και τα λοιπά” συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

εμβολιασμόςιδιωτικά φαρμακείαΜάριος Θεμιστοκλέουςεμβόλιο κορονοϊού