Θεραπευτικό Πρωτόκολλο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση με «ελλείψεις».

Αναρτάται αύριο Τετάρτη 31-7-2019, στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης το νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση με κυρίως Υποτροπιάζουσα ή Διαλείπουσα πορεία. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο και με βάση την αρχή της εξατομικευμένης διαχείρισης των ασθενών, για τους πάσχοντες με επιβαρυντικούς προγνωστικούς παράγοντες ή με νόσο υψηλής ενεργότητας προβλέπεται η συνταγογράφηση 5 θεραπειών, όμως οι δύο εξ αυτών δεν περιλαμβάνονται στη θετική λίστα αν και έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ εδώ και περίπου 2 χρόνια.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο το οποίο επιμελήθηκε ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον Καθηγητή Νευρολογία Α.Π.Θ., κ. Νικόλαο Γρηγοριάδη και στο οποίο διατυπώνονται οι συστάσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας, τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί αλματώδης πρόοδος στη θεραπευτική της Υποτροπιάζουσας -Διαλείπουσας ΠΣ (RRMS). Υπάρχει πια πληθώρα εναλλακτικών που διαφοροποιούνται στο μηχανισμό δράσης τους, στη μέθοδο χορήγησής του και στο προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας Ο διαχωρισμός τους σε αγωγές πρώτης ή δεύτερης γραμμής δεν είναι δόκιμος καθώς δεν αντικατοπτρίζει την προσωποποιημένη θεραπευτική προσέγγιση της νόσου και θα πρέπει να αποφεύγεται.

Οι διαθέσιμες θεραπείες στην RRMS είτε πρόκειται για ανοσορρυθμιστικούς είτε για ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες θα πρέπει να επιλέγονται με βάση τις ακόλουθες αρχές, λαμβάνοντας υπόψη όμως και τις εγκεκριμένες ενδείξεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων:
1. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς και τις συννοσηρότητες 2. Την ενεργότητα / σοβαρότητα της νόσου 3. Το προφίλ ασφάλειας των φαρμάκων 4. Την ευκολία πρόσβασης στο φάρμακο

Εγκεκριμένες θεραπείες
Με βάση την Ηλεκτρονική διεύθυνση Ευρωπαϊκής Έγκρισης του ΕΜΑ οι εγκεκριμένες θεραπείες στην Ευρώπη είναι οι: Interferon beta-1a IM, Teriflunomide, Peg-INF beta 1a, Glatiramer Acetate, Interferon beta-1b, Interferon beta-1a SC, Dimethyl fumarate, Teriflunomide, Fingolimod, Natalizumab, Alemtuzumab, Cladribine και Ocrelizumab. Οι δύο τελευταίες θεραπείες δεν έχουν λάβει «πράσινο φως» στην Ελλάδα. Σημειώνεται ακόμη ότι υπάρχει και μια ακόμη θεραπεία το Daclizumab, το οποίο αν και έλαβε έγκριση από τον ΕΜΑ δεν περιλαμβάνεται στις συστάσεις λόγω της απόσυρσής του από τον κάτοχο άδειας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, κατά την έναρξη αγωγής σε ασθενείς με RRMS πρέπει να εκτιμώνται και να αξιολογούνται προγνωστικοί παράγοντες που υποδεικνύουν αυξημένη δραστηριότητα νόσου ή αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης της νόσου. Ο αυξημένος ρυθμός υποτροπών (2 η περισσότερες υποτροπές σε ένα έτος) ειδικά όταν συνοδεύονται από αυξημένο φορτίο νόσου στη μαγνητική απεικόνιση, μπορεί να υποδείξει ένα πληθυσμό με δυσμενή πρόγνωση σε σχέση με την εξέλιξη τον υποτροπών και τη συσσώρευση αναπηρίας στην πορεία της νόσου.

ΗΔΙΚΑπολλαπλή σκλήρυνσηΘεραπευτικό Πρωτόκολλο