Θηλασμός: Πώς σχετίζεται με το αν το παιδί θα είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας

Πες μου με ποιο χέρι γράφεις, να σου πω αν θήλαζες ή αν έπινες γάλα με το μπιμπερό.

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Washington (UW) ρίχνει φως στο θέμα “αριστερόχειρας – δεξιόχειρας”. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα μωρά, που έπιναν γάλα με το μπιμπερό, έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν αριστερόχειρες. Αυτό το εύρημα εντοπίστηκε σε περίπου 60.000 μητέρες με τα παιδιά τους, που συμμετείχαν στη μελέτη.

Νομίζουμε ότι ο θηλασμός βελτιστοποιεί τη διαδικασία, που υφίσταται ο εγκέφαλος, όταν σταθεροποιείται το κράτημα του χεριού”, δήλωσε ο Philippe Hujoel, συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του UW και επικεφαλής καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του ίδιου Πανεπιστημίου.

“Αυτό είναι σημαντικό, επειδή παρέχει μια ανεξάρτητη σειρά αποδεικτικών στοιχείων, ότι ο θηλασμός μπορεί να χρειαστεί να διαρκέσει έξι έως εννέα μήνες”.

Αυτό σημαίνει, ότι ο πολύμηνος θηλασμός συνεπάγεται μελλοντική χρήση του δεξιού χεριού; Όχι απαραίτητα, λένε οι ερευνητές. Το αν κάποιος θα είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας ρυθμίζεται, ήδη, από την εμβρυϊκή ζωή και μερικώς καθορίζεται και από τη γενετική.

Ουσιαστικά η έρευνα αποκαλύπτει πότε η περιοχή του εγκεφάλου, που ελέγχει το εκάστοτε χέρι, “λοκάρει” στη μία ή στην άλλη πλευρά του εγκεφάλου, μια διαδικασία γνωστή ως εγκεφαλική μετατόπιση. Ενδεχομένως, σύμφωνα με την έρευνα, ο θηλασμός βελτιστοποιεί αυτήν την μετακίνηση προς την κατεύθυνση της δεξιάς ή της αριστερής πλευράς.

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες για την ανάπτυξη σύνθετων λειτουργιών του εγκεφάλου, που, τελικά, καθορίζουν ποια πλευρά του εγκεφάλου πιθανότατα θα επιλέξει το βρέφος.

Δείτε ακόμη

αριστερόχειραςδεξιόχειραςθηλασμός