Τι μπορεί να κάνει το Botox για τις ρυτίδες

Το Botox είναι η εμπορική ονομασία ενός τύπου τοξίνης που παράγεται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Clostridium botulinum. Η τοξίνη έχει διαφορετικούς ιατρικούς σκοπούς με βάση τον συγκεκριμένο τύπο που χρησιμοποιείται, που κυμαίνονται από τον τύπο Α έως τον τύπο G.

Ο τύπος Α, ο πιο ισχυρός, διατίθεται στην αγορά με τα ονόματα Botox, Xeomen και Jeuveau και Dysport. Όλα έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ειδικά για τον σκοπό της μείωσης των ρυτίδων του προσώπου και των οριζόντιων γραμμών του μετώπου. Άλλες εγκεκριμένες από τον FDA χρήσεις περιλαμβάνουν τη θεραπεία της ημικρανίας, του στραβισμού (σταυρωμένα μάτια), του βλεφαρόσπασμου, της αυχενικής δυστονίας (torticollis) και των προβλημάτων της ουροδόχου κύστης.

Το Botox έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό ο γενικός όρος για όλα αυτά τα προϊόντα, ακόμη και μεταξύ εκείνων που λαμβάνουν ενέσεις Dysport ή Myobloc. Αν και τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλλουν, όλα τα σκευάσματα λειτουργούν αρκετά παρόμοια.

Το Botox δρα απενεργοποιώντας προσωρινά τους μύες του προσώπου που προκαλούν ρυτίδες – συγκεκριμένα, αυτούς που σχετίζονται με τα πόδια της χήνας, τις ρυτίδες στη γωνία των ματιών σας και τις γραμμές του συνοφρυώματος ανάμεσα στα μάτια σας. Το Botox μπορεί να το κάνει αυτό μπλοκάροντας απευθείας τα νεύρα του προσώπου που λένε στους μύες σας να συστέλλονται.

Μόλις γίνει η ένεση, ο μυς παραλύει βασικά, οδηγώντας στη μείωση των λεγόμενων « δυναμικών ρυτίδων » (ρυτίδες που υπάρχουν μόνο όταν συστέλλονται οι μύες). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Botox είναι τόσο αποτελεσματικό στις ρυτίδες γύρω από το στόμα και τα μάγουλα (εμφανίζονται όταν χαμογελάμε) και στη γωνία των ματιών (εμφανές όταν στραβίζουμε, συνοφρυώνουμε και μορφάζουμε).

Δεν αντιμετωπίζονται όλες οι ρυτίδες εξίσου. Καθώς μεγαλώνουμε και χάνουμε την ελαστικότητα στο δέρμα μας, μερικές φορές μπορεί να αναπτυχθεί μια μόνιμη πτυχή ακόμα και όταν ο μυς είναι χαλαρός. Αν και το Botox δεν μπορεί να σβήσει αυτές τις βαθιές πτυχές, μπορεί να βοηθήσει να τις μαλακώσουν.

Το Botox δεν είναι αναστρέψιμο μετά την ένεση, αλλά σιγά σιγά φεύγει η αποτελεσματικότητά του. Τα αποτελέσματά του συνήθως ξεκινούν μέσα σε 48 ώρες από την ένεση και γίνονται αισθητά μέσα σε πέντε έως 10 ημέρες. Τα αποτελέσματα διαρκούν μόνο από τρεις έως πέντε μήνες, οπότε θα χρειαστείτε άλλη θεραπεία για να διατηρήσετε τα αντιρυτιδικά αποτελέσματα.

Μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2015 έδειξαν ότι οι άνθρωποι που κάνουν ενέσεις Botox είναι γενικά ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα.    

Στο τέλος, είναι πάντα σημαντικό να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει το Botox. Επιπλέον, η ακατάλληλη χρήση του Botox μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που πολλοί αποκαλούν «παγωμένο πρόσωπο», μια κατάσταση που καταλήγει να τονίζει τη διαδικασία και όχι τις ρυτίδες που προορίζεται να κρύψει. Ελέγχετε πάντα τα διαπιστευτήρια του επαγγελματία που σκοπεύει να σας δώσει τις λήψεις και ζητήστε συστάσεις από νυν ή πρώην πελάτες.

 

 

 

Βιβλιογραφία:

  1. American Board of Cosmetic Surgery. Learn more about Botox, Dysport & Xeomin.
  2. Walker TJ, Dayan SH. Comparison and overview of currently available neurotoxins. J Clin Aesthet Dermatol. 2014;7(2):31–39.
  3. Rivers JK, Bertucci V, Mcgillivray W, et al. Subject satisfaction with onabotulinumtoxinA treatment of glabellar and lateral canthal lines using a new patient-reported outcome measure. Dermatol Surg. 2015;41(8):950-9. doi:10.1097/DSS.0000000000000424
θεραπείες για ρυτίδεςbotox