Τι μπορεί να προκαλεί νυχτερινές εφιδρώσεις;

Έχετε συνεχείς νυχτερινές εφιδρώσεις που μπορεί να σας ξυπνήσουν και πολλές φορές να χρειαστεί να αλλάξετε και τα σεντόνια; Αν ναι, πρέπει να ξέρετε ότι μπορεί να σχετίζεται με κάποιο ιατρικό θέμα που η αντιμετώπισή του, θα σας ανακουφίσει από τις εφιδρώσεις.

Από τι μπορεί όμως να προκαλούνται;

Υπερλειτουργικός θυρεοειδής:  η εφίδρωση και η ευαισθησία στη θερμότητα είναι συμπτώματα  υπερθυρεοειδισμού.

Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Έχετε διαβήτη; Ενώ η γλυκόζη στο αίμα σας μπορεί να είναι σε καλά επίπεδα, μπορεί να πέσει ενώ κοιμάστε.

Απνοια ύπνου: Αυτό σημαίνει ότι σταματάει για λίγο η αναπνοή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επειδή το σώμα σας δεν λαμβάνει οξυγόνο, μπορεί να πέσει σε κατάσταση «μάχης ή πτήσης», που προκαλεί εφίδρωση.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Δεν είναι μόνο ο πόνος και η καούρα που μπορεί να σας ξυπνήσει. Οι γιατροί λένε ότι υπάρχει πιθανή σύνδεση με την εφίδρωση.

Λέμφωμα: Πολλοί καρκίνοι μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις, αλλά το πιο συνηθισμένο είναι το λέμφωμα, το οποίο ξεκινά σε μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματός σας, όπως λεμφαδένες, ο σπλήνας, ο μυελός των οστών και ο θύμος αδένας.

Φάρμακα: Πολλά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις, όπως η ακεταμινοφαίνη, η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη, η κορτιζόνη κ.α. Ορισμένα φάρμακα για το γλαύκωμα και την ξηροστομία διεγείρουν επίσης τους ιδρωτοποιούς αδένες σας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Φυματίωση: Περίπου οι μισοί από αυτούς που πάσχουν από αυτήν την ασθένεια έχουν νυχτερινές εφιδρώσεις.

Ανησυχία: Το άγχος, η ανησυχία και ο πανικός μπορεί να σας κάνουν να ιδρώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη ότι θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα και τη νύχτα. Οι εφιάλτες και οι τρόμοι ύπνου είναι λιγότερο συνηθισμένοι στους ενήλικες από τα παιδιά, αλλά και οι δύο μπορούν να σας δημιουργήσουν προβλήματα.  καρδιά. Ζητήστε βοήθεια από σύμβουλο, θεραπευτή ή το γιατρό σας εάν αυτές οι διαταραχές συνεχίζονται ή προκαλούν προβλήματα στη ζωή σας.

HIV: Ο πυρετός, οι πονόλαιμοι ή οι πρησμένοι λεμφαδένες και ο πόνος στις αρθρώσεις είναι πιο κοινά συμπτώματα του HIV. Περίπου 1 στα 10 άτομα έχουν και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Όγκοι: Ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος των νεφρών και ορισμένοι όγκοι στις ωοθήκες και στους όρχεις  μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις. Ένας τύπος προχωρημένου καρκίνου του θυρεοειδούς και καρκίνου στο πάγκρεας θα μπορούσε επίσης να τους προκαλέσει

Εμμηνόπαυση: Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορούν να συμβούν στις γυναίκες. Ακόμα,   νεότερες γυναίκες που είχαν αφαιρέσει και τις δύο ωοθήκες ή που σταμάτησαν την εμμηνόρροια λόγω χημειοθεραπείας μπορούν επίσης να εμφανίσουν εφίδρωση.

Μόλυνση: Οι λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις. Ορισμένες λοιμώξεις όπως η βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα   και η οστεομυελίτιδα (οστικές λοιμώξεις) μπορεί να την προκαλέσουν. Υπάρχουν και άλλες πιο σπάνιες λοιμώξεις που μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις και ο γιατρός σας θα σας ελέγξει με βάση τους παράγοντες κινδύνου, την έκθεση και το ιστορικό σας.

Φαιοχρωμοκύτωμα: Αυτός ο σπάνιος όγκος που αναπτύσσεται στους επινεφριδιακούς αδένες συνήθως δεν είναι καρκινικός, αλλά μπορεί να αναγκάσει το σώμα σας να παράγει πάρα πολλές ορμόνες, οι οποίες αυξάνουν την αρτηριακή σας πίεση και προκαλούν νυχτερινές εφιδρώσεις και πονοκέφαλο και σφυγμό.

Πως θα ανακουφιστείτε:

  • Ρυθμίστε την θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο με aircondition ή χρησιμοοιείστε ανεμιστήρες.
  • Φορέστε φαρδιές άνετες πιτζάμες. Αποφύγετε συνθετικά υφάσματα που δεν αναπνέουν.
  • Εάν δεν μπορείτε να καταλάβετε τι προκαλεί τις νυχτερινές εφιδρώσεις σας, κρατήστε ένα ημερολόγιο για να το μοιραστείτε με το γιατρό σας.
  • Στην ιδανική περίπτωση, θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την αιτία και όχι μόνο το σύμπτωμα.

 

 

 

εφίδρωσηνυχτερινή εφίδρωση