Τι δείχνουν τα στατιστικά της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για το 2023 για τον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Τα στατιστικά στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για το 2023 αναφέρουν βασικά ευρήματα σχετικά με τις περιπτώσεις καρκίνου και τα ποσοστά θνησιμότητας στις ΗΠΑ.

Στις 12 Ιανουαρίου, η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού για τον καρκίνο 2023 — η οποία παρέχει τις πιο ενημερωμένες εκτιμήσεις σχετικά με τις νέες διαγνώσεις καρκίνου και τους θανάτους από καρκίνο στις ΗΠΑ. Συγκεντρώνει επίσης πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την εμφάνιση με βάση τον πληθυσμό και τα αποτελέσματα όλων των τύπων καρκίνου.

Ο οργανισμός χρησιμοποιεί δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από κεντρικά μητρώα καρκίνου και το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας για να συντάξει την έκθεση.

Σύμφωνα με το CA: A Cancer Journal for Clinicians και το   Cancer Facts & Figures 2023 , από το 1991, το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο έχει μειωθεί κατά 33%. Αυτή η μείωση έχει αποτρέψει περίπου 3,8 εκατομμύρια θανάτους από καρκίνο.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 2023, 1.958.310 νέες περιπτώσεις καρκίνου και 609.820 θάνατοι από καρκίνο υπολογίζεται ότι θα συμβούν στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η πιθανότητα να διαγνωστεί με διηθητικό καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής είναι ελαφρώς υψηλότερη για τους άνδρες (40,9%) από ότι για τις γυναίκες (39,1%).

Η μεγαλύτερη έκθεση σε παράγοντες που προκαλούν καρκίνο, όπως το κάπνισμα, πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για τον ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στους άνδρες. Ωστόσο, παράγοντες όπως το ύψος, η έκθεση σε ενδογενείς ορμόνες και η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο.

Στους άνδρες, οι καρκίνοι του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου αποτελούν το 48% όλων των περιπτώσεων. Ωστόσο, ο καρκίνος του προστάτη από μόνος του αντιπροσώπευε το 29% των διαγνώσεων καρκίνου.

Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι ο καρκίνος του προστάτη στους άνδρες αυξήθηκε κατά 3% κάθε χρόνο από το 2014 έως το 2019 — η πρώτη αύξηση που παρατηρήθηκε σε περίπου 20 χρόνια.

Οι αλλαγές στις κατευθυντήριες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του προστάτη μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Σύμφωνα με την ACS, το 2008, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (USPSTF) άλλαξε τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για να συστήσει εξέταση PSA για άνδρες ηλικίας 75 ετών και άνω. Προηγουμένως, η σύσταση περιλάμβανε ένα ευρύτερο ηλικιακό φάσμα.

Για να αντιμετωπίσει την ανησυχητική τάση στον καρκίνο του προστάτη, το ACS εγκαινιάζει μια πρωτοβουλία που ονομάζεται Μαζί Βελτίωση της Θνησιμότητας από Καρκίνο του Προστάτη (IMPACT).

Το IMPACT θα ξεκινήσει νέα ερευνητικά προγράμματα που θα ενσωματώνουν εργαστήρια, κλινικές και την κοινότητα για τον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Το πρόγραμμα θα εργαστεί επίσης για να επεκτείνει τη δημόσια πολιτική και την πρόσβαση των ασθενών στον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη φροντίδα του καρκίνου του προστάτη.

Μεταξύ των γυναικών, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του πνεύμονα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου αντιπροσώπευαν το 52% όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου. Μόνο ο καρκίνος του μαστού αντιπροσώπευε το 31% όλων των γυναικείων καρκίνων.

Ωστόσο, μεταξύ των γυναικών στα 20 τους, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μειώθηκε κατά 65% από το 2012 έως το 2019. Αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι η πρώτη που έλαβε το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Στην έκθεση ειδήσεων ACS Fact and Figures, η Rebecca Siegel, ανώτερη επιστημονική διευθύντρια έρευνας επιτήρησης στην Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου και η επικεφαλής συγγραφέας είπε, «η μεγάλη πτώση της συχνότητας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι εξαιρετικά συναρπαστική επειδή αυτή είναι η πρώτη ομάδα γυναικών που λαμβάνει το εμβόλιο HPV και πιθανώς προμηνύει απότομες μειώσεις σε άλλους καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV».

Ωστόσο, οι καρκίνοι του μαστού, του ενδομητρίου, του ήπατος και το μελάνωμα συνέχισαν να αυξάνονται στις γυναίκες. Αντίθετα, ο καρκίνος του ήπατος και το μελάνωμα σταθεροποιήθηκαν σε άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω και μειώθηκαν σε νεότερους άνδρες.

Οι θάνατοι από καρκίνο από λευχαιμία, μελάνωμα, καρκίνο των νεφρών και καρκίνο του πνεύμονα έχουν μειωθεί κατά περίπου 2% ετησίως από το 2016 έως το 2020 — πιθανόν λόγω καινοτομιών στις θεραπείες του καρκίνου.

Ωστόσο, παραμένει ανησυχία για τις αυξήσεις που παρατηρούνται στους καρκίνους του μαστού, του προστάτη και του ενδομητρίου. Αν και η συνολική συχνότητα εμφάνισης καρκίνου είναι υψηλότερη στους λευκούς ανθρώπους, ακολουθούμενη στενά από τους Ινδιάνους της Αμερικής/Αλάσκα και τους μαύρους, οι μαύροι άνδρες έχουν 70% υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Για να μετριαστούν οι ανισότητες που σχετίζονται με αυτούς τους τύπους καρκίνου, το ACS προτείνει στρατηγικές που θα προχωρήσουν όπως η επέκταση της πρόσβασης στην περίθαλψη, η αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα προηγμένων θεραπευτικών επιλογών και η ανάπτυξη επιτυχημένων παρεμβάσεων για τη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

καρκίνος του προστάτηκαρκίνος του τραχήλου της μήτρας