Τι δείχνουν τα στοιχεία α’ εξαμήνου για τα οικονομικά φάρμακα

Περαιτέρω υποχώρηση σημειώνουν τα φτηνά φάρμακα στη διαδικασία της συνταγογράφησης αποζημιούμενων σκευασμάτων, καθώς τα στοιχεία δείχνουν αφενός μία ελαφρά βελτίωση της διείσδυσης των γενοσήμων αφετέρου καταγράφεται σημαντική υποχώρηση στα off patent. Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο Special Report, η αγορά έκλεισε το τέλος Ιουνίου με άνοδο της τάξης του 5% (τζίρος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία), όμως αυτό δεν φαίνεται να ευνοεί τις πωλήσεις των οικονομικών σκευασμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέτρησης της αγοράς, αν και στις 5 πρώτες κυρίαρχες θεραπευτικές κατηγορίες, η συνολική αξία συνταγογραφούμενων φαρμάκων διατηρεί τη δυναμική της καθώς κατέχει μερίδιο τη τάξης του 76%, τα μερίδια των φτηνών φαρμάκων υποχωρούν. Μάλιστα η αξία της συνταγογράφησης των off patent και γενοσήμων φαρμάκων στις κατηγορίες αυτές δείχνει να κινείται με πτώση της τάξης του 3,7%. Βέβαια η πτώση είναι ηπιότερη σε σχέση με την αρχή της χρονιάς όπου ήταν της τάξης του 5%.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ και εξαιρώντας τα φάρμακα του νόμου 3816 τα οποία διακινούνται κυρίως από τα φαρμακεία του οργανισμού, οι πιο δαπανηρές κατηγορίες συνταγογραφούμενων φαρμάκων, είναι τα σκευάσματα για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, για το πεπτικό σύστημα και το μεταβολισμό, το νευρικό σύστημα, τα σκευάσματα αίματος και αιμοποιητικού συστήματος και τα αντιβιοτικά για συστηματική χορήγηση.
Συνολικά οι 5 αυτές κατηγορίες με βάση τα στοιχεία της IQVIA, το διάστημα 1/7/2018-30/6/2019, σε τιμές παραγωγού (ex factory) έκαναν τζίρο της τάξης των 1,95 δις. ευρώ ήτοι το περίπου 76% της συνολικής αγοράς συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Κατηγορίες
«Δημοφιλέστερη» κατηγορία στην ελληνική φαρμακευτική αγορά είναι αυτή των σκευασμάτων για το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς από πλευράς όγκου, σχεδόν 3 στα 10 φάρμακα που γράφουν οι Έλληνες γιατροί ανήκει στην εν λόγω κατηγορία (28%). Σύμφωνα λοιπόν με την IQVIA, το διάστημα Ιούλιος 2018 – Ιούνιος 2019, διακινήθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία σκευάσματα για το καρδιαγγειακό σύστημα, αξίας 542 εκατ. ευρώ σε τιμές χονδρικής. Η αξία μάλιστα ήταν μειωμένη κατά περίπου 5% σε σχέση με το 12μηνο που προηγήθηκε. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, η οποία με βάση την αξία κατέχει μερίδιο 21%, ανήκουν τα πλέον συνταγογραφούμενα φάρμακα δηλαδή οι στατίνες (C10AA) οι οποίες στο εν λόγω διάστημα πραγματοποίησαν τζίρο 136 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 4%.
Εδώ σε ποσοστό 30% συνταγογραφούνται γενόσημα (από 27,8%) και κατά 38% off patent (από 43%), από πλευράς αξίας. Φαίνεται δε ότι η υποχώρηση της αξίας στην κατηγορία, αποδίδεται στη μείωση της αξίας των συνταγογραφούμενων των off patent καθώς τα γενόσημα αύξησαν τις πωλήσεις και το μερίδιό τους.

Η δεύτερη «δημοφιλέστερη» κατηγορία φαρμάκων, περιλαμβάνει τα σκευάσματα πεπτικής οδού και μεταβολισμού, στην οποία ανήκουν και τα φάρμακα για το διαβήτη, αλλά και οι πραζόλες.
Συνολικά λοιπόν στην κατηγορία, στην εξεταζόμενη περίοδο διακινήθηκαν φάρμακα αξίας σε τιμές χονδρικής έφτασε 500 εκατ. ευρώ, που είναι σημαντικά αυξημένη κατά περίπου 8%. Έτσι και το συνολικό μερίδιο της κατηγορίας διαμορφώθηκε στο 19,5%. Τα πλέον δημοφιλή φάρμακα εδώ είναι σήμερα τα αντιδιαβητικά (A10BD) με συνολική αξία 99 εκατ. ευρώ που σημείωσαν άνοδο 2%, ενώ οι πραζόλες (ΑΟ2BC), παρουσίασαν μείωση αξίας κατά 1% στα 77 εκατ. ευρώ .
Στην κατηγορία αυτή τα μερίδια των off patent και γενοσήμων με βάση την αξία έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε 12,5% και 10,5%. Δηλαδή νέα on patent φάρμακα αύξησαν το τζίρο της κατηγορίας αλλά κατέλαβαν και μερίδια καθώς τα παλιότερα φάρμακα έχασαν πωλήσεις.

Η τρίτη κατηγορία η οποία συνταγογραφείται ιδιαίτερα συχνά, είναι τα σκευάσματα για το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, διακινήθηκαν από τα φαρμακεία συσκευασίες συνολικής αξίας 358 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία σημείωσε μικρή άνοδο της τάξης του 2% και το μερίδιο της διαμορφώθηκε στο περίπου 14%.
Είναι μια ακόμη σημαντική κατηγορία όπου τα γενόσημα αύξησαν ελαφρά το μερίδιό τους σε αξία στο 28,2% από 27% . Αντίθετα σημαντική υποχώρηση παρουσίασε η αξία των off patent με μεγάλο μερίδιο στο 47,2% από 50%.

Η τέταρτη σημαντικότερη φαρμακευτική κατηγορία είναι τα σκευάσματα αίματος και αιμοποιητικών οργάνων, στην οποία συνταγογραφήθηκαν φάρμακα αξίας 296 εκατ. ευρώ, η οποία ήταν σημαντικά αυξημένη κατά 10%. Και σ αυτή την κατηγορία τα μερίδια από πλευράς αξίας μειώθηκαν για τα φτηνά φάρμακα και συγκεκριμένα στο 7,8% από 9,6% για τα γενόσημα και στο 18% από 19% για τα off patent.

Μεγάλη άνοδο κατά 9% σημείωσε επίσης και η πέμπτη μεγαλύτερη κατηγορία, των αντιβιοτικών για συστηματική χορήγηση με πωλήσεις αξίας 248 εκατ. ευρώ. Και στην κατηγορία αυτή, μειώθηκε το μερίδιο των off patent από πλευράς αξίας στο 26,2% από 28% και των γενοσήμων στο 9,7% από 10%.

IQVIAoff patentσυνταγογράφησηγενόσημα