Τι είναι η αυτοφροντίδα;

Αυτοφροντίδα (Self-Care) είναι οι ενέργειες που κάνουν οι άνθρωποι από μόνοι τους για τον εαυτό τους για την διατήρηση της υγείας τους, καθώς και την πρόληψη και αντιμετώπιση κάποιας ασθένειας.

Η αυτοφροντίδα είναι μια ευρεία έννοια που καλύπτει την υγιεινή, τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, τη σωματική δραστηριότητα, αποφεύγοντας κινδύνους που συνεπάγονται όπως για παράδειγμα το κάπνισμα ή τη παχυσαρκία. Υπάρχουν διάφορα μικροπροβλήματα υγείας τα οποία είναι αναπόφευκτα και πρέπει να αποδεχόμαστε ως συνέπειες της ζωής. Μπορεί να είναι δύσκολο να τα αποφύγουμε, όμως τα προϊόντα αυτοφροντίδας ή άλλα μέτρα αυτοπερίθαλψης μπορούν να προσφέρουν βελτίωση και συχνά ανακούφιση.

Ένα μέρος της αυτοφροντίδας είναι υπεύθυνη επιλογή και χρήση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (γνωστά ως ΜΗΣΥΦΑ) προκειμένου να αντιμετωπισθούν ασθένειες ή συμπτώματα, που έχουν διαγνωσθεί εμπειρικά από τον ίδιο τον ασθενή.

“Η αυτοφροντίδα είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι φανταχτερά spa και αφρόλουτρα με κεριά. Είναι να αφιερώνεις χρόνο και να κάνεις μικρές προσαρμογές – να θέτεις την υγεία σου σε προτεραιότητα και να φροντίζεις πρώτα τον εαυτό σου”. – Kat Naish.

Το να φροντίζετε τον εαυτό σας δεν είναι εγωιστικό. Ανεξάρτητα από το ποιος είστε ή ποιες είναι οι συνθήκες που βιώνετε, είναι σημαντικό να φροντίζετε τον σωματικό, συναισθηματικό και πνευματικό εαυτό σας.

Ωστόσο, να ξέρετε πως υπάρχουν φορές που οι προσπάθειες για καλή ψυχική υγεία και φροντίδα του εαυτού μας δεν είναι αρκετές. Στην περίπτωση αυτή μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια ειδικού.

Συμβουλές για αυτοφροντίδα

  1. Φυσική κατάσταση: Καλός ύπνος, διατάσεις, περπάτημα, υγιεινή διατροφή, ξεκούραση
  2. Ψυχική υγεία: Διαχείριση άγχους, συγώρεση, ευγένεια, ενσυναίσθηση
  3. Κοινωνική ζωή: Επικοινωνία, υποστήριξη, υγιή όρια, ελεύθερος χρόνος με άτομα που αγαπάμε
  4. Προσωπικός χώρος: Ασφαλές, σταθερό και καθαρό περιβάλλον, οργάνωση προσωπικών χώρων, ισορρπημένη καθημερινότητα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η αυτοφροντίδα είναι σημαντική γιατί μπορεί να βοηθήσει στην προαγωγή της υγείας, στην πρόληψη ασθενειών και να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις ασθένειες.

Τέλος, να θυμάστε ότι η αποτελεσματική ρουτίνα αυτοφροντίδας έχει αποδειχθεί ότι έχει μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία. Δείτε μερικά από αυτά:

  • Μείωση άγχους και κατάθλιψης
  • Μείωση του στρες και βελτίωση της ανθεκτικότητας
  • Αίσθημα ευτυχίας
  • Αύξηση ενέργειας
  • Μείωση της εξουθένωσης
  • Ισχυρότερες διαπροσωπικές σχέσεις
αυτοφροντίδαψυχική υγεία