Τι είναι ο ιός Marburg; Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για θανατηφόρο πυρετό που σαρώνει την Γκάνα

Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να παλεύει με τον COVID-19 , ένα άλλο θανατηφόρο ξέσπασμα έχει φτάσει στη Δυτική Αφρική, προκαλώντας ήδη δύο θανάτους.

Η αφρικανική χώρα της Γκάνα είχε το πρώτο της ξέσπασμα του Marburg – ενός ιού που σχετίζεται με συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετός, ναυτία και έμετος, που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο.

Δύο άτομα έχουν προσβληθεί από το Marburg, και τα δύο πέθαναν μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Η μία περίπτωση αφορούσε έναν 26χρονο άνδρα, ο οποίος πέθανε στις 27 Ιουνίου, ενώ το άλλο κρούσμα ήταν ένας άνδρας 51 ετών, ο οποίος πέθανε στις 28 Ιουνίου – την ίδια μέρα που νοσηλεύτηκε για τον ιό.

Οι δύο περιπτώσεις δεν σχετίζονται μεταξύ τους και ανακαλύφθηκαν από το Ινστιτούτο Παστέρ στο Ντακάρ της Σενεγάλης, μέσω δειγματοληπτικών δοκιμών δύο ασθενών που κατάγονταν από τη νότια περιοχή Ασάντι της Γκάνας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διερευνά το ξέσπασμα μαζί με τις υγειονομικές αρχές στην περιοχή Ashanti. Ο οργανισμός προειδοποιεί τους κατοίκους της χώρας για τους κινδύνους και τους κινδύνους του ιού Marburg καθώς και για τη διάθεση ΜΑΠ. 

Το Marburg είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που σχετίζεται με τον πυρετό από την ίδια οικογένεια με τον Έμπολα. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ, είναι μόλις η δεύτερη φορά που ανιχνεύεται ο ιός στη Δυτική Αφρική, όπου η Γουινέα επιβεβαίωσε ένα κρούσμα σε ένα μόνο ξέσπασμα το 2021.

Ο θανατηφόρος ιός μεταδίδεται από νυχτερίδες (fruit bats) και μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω σωματικών υγρών, επιφανειών και υλικών, δήλωσε ο ΠΟΥ. Τα άτομα που προσβάλλονται από τον ιό Marburg έχουν συνήθως απότομο πυρετό, έντονο πονοκέφαλο και κακουχία που μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρά αιμορραγικά σημεία σε μόλις επτά ημέρες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό θνησιμότητας από το Μάρμπουργκ κυμαίνεται από 24% έως 88%, ανάλογα με το στέλεχος του ιού και την ποιότητα της διαχείρισης των κρουσμάτων. Δεν υπάρχουν επί του παρόντος εγκεκριμένα εμβόλια ή θεραπείες για τη θεραπεία του ιού.

Άλλα κρούσματα και σποραδικά κρούσματα του ιού Marburg έχουν εμφανιστεί στην Αγκόλα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα.