Τι είναι οι ραγάδες; Ποιες είναι οι αιτίες και τι σπιτικές θεραπείες μπορείτε να κάνετε.

Τι είναι οι ραγάδες;

Οι ραγάδες είναι ραβδώσεις που εμφανίζονται στο στομάχι, το στήθος, τους γοφούς, τους γλουτούς και τους μηρούς.   Εάν έχετε ραγάδες, πιθανότατα εύχεστε να φύγουν. Αυτές οι αυλακώσεις ή οι γραμμές στο δέρμα σας παρότι δεν είναι επιβλαβείς για την υγεία σας, είναι κάτι που πολλοί δεν θέλουν να έχουν στο σώμα τους.  Και παρόλο που δεν θα εξαφανιστούν ποτέ πραγματικά, μπορεί να εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου ή με τη βοήθεια ορισμένων προϊόντων και διαδικασιών.

Αιτίες ραγάδων και παράγοντες κινδύνου

Οι ραγάδες προκύπτουν όταν το σώμα σας μεγαλώνει γρήγορα για οποιοδήποτε λόγο. Μπορεί να εμφανίσετε ραγάδες εξαιτίας:

  • Γρήγορης αύξησης βάρους (αυτό επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες)
  • Ανάπτυξης στην παιδική ηλικία που εκτοξεύεται κατά την εφηβεία. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά γνωρίζουν ότι αυτό είναι φυσιολογικό και ότι τα σημάδια της παιδικής ηλικίας μπορεί να εξασθενίσουν καθώς μεγαλώνουν.
  • Μιας εγκυμοσύνης
  • Χειρουργικής εμφύτευσης στήθους
  • Bodybuilding
  • Υψηλές ποσότητες στεροειδών, είτε από στεροειδή φάρμακα είτε από ασθένειες όπως το σύνδρομο Cushing
  • Σύνδρομο Marfan , μια γενετική ασθένεια που αποδυναμώνει τις ίνες του δέρματος και προκαλεί ασυνήθιστη ανάπτυξη
  • Σύνδρομο Ehlers-Danlos (EDS), μια ομάδα καταστάσεων που προκύπτουν από γενετικές αλλαγές στο κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη στο σώμα σας

Συμπτώματα ραγάδων

Εκεί που το δέρμα κάνει μια νέα ραγάδα, μπορεί να το αισθάνεστε λίγο «φουσκωμένο» ή/και με φαγούρα.  Με την πάροδο του χρόνου ξεθωριάζουν από κόκκινο ή ροζ σε μωβ-μπλε σε πιο λεπτές, ωχρές, πιο ουλές.

Μπορούν να εμφανιστούν σε πολλά μέρη του σώματός σας όπως στα οπίσθια, τους γοφούς, την πλάτη, το στήθος, το στομάχι, τον κορμό.

Τρόποι για να διαχειριστείτε τις ραγάδες με φαγούρα

Οι ραγάδες είναι πιο συχνές στο ξηρό δέρμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από φαγούρα. Όταν σπάει η ίνα του δέρματος, τα νεύρα στην περιοχή πυροδοτούν μια φαγούρα, η οποία επιδεινώνει περαιτέρω τη δυσφορία του δέρματος. Η φαγούρα που σχετίζεται με τις ραγάδες μπορεί επίσης να προκληθεί από τη διαδικασία επούλωσης του κατεστραμμένου δέρματος.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να διαχειριστείτε τον κνησμό:

  • Αντισταθείτε στην επιθυμία να ξύσετε αυτή τη φαγούρα για να αποφύγετε περαιτέρω βλάβη στο δέρμα.
  • Εφαρμόστε μια καλής ποιότητας ενυδατική κρέμα στο προσβεβλημένο δέρμα για να διατηρήσετε τον κνησμό υπό έλεγχο.
  • Πίνετε άφθονο νερό για να ενυδατώσετε το δέρμα σας από μέσα.
  • Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα συστατικά για το σπίτι για να απαλύνετε τη φαγούρα , όπως λάδι καρύδας, λάδι βιταμίνης Ε και βούτυρο κακάο.
  • Κάντε μπάνιο σε νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Το ζεστό ή πολύωρο ντους μπορεί να στεγνώσει περαιτέρω το δέρμα σας και να επιδεινώσει τη φαγούρα.

Θεραπεία για ραγάδες

Ο δερματολόγος ή ο πλαστικός χειρουργός θα εξετάσει το δέρμα σας και θα σας προτείνει την καλύτερη λύση.  Σήμερα υπάρχουν πολλές εναλλακτικές θεραπείες, όπως λέιζερ ή  και άλλες θεραπείες για να βοηθήσουν να ξεθωριάσουν τα σημάδια.

Σπιτικές θεραπείες για τις ραγάδες

Θα βρείτε πολλές κρέμες, αλοιφές, έλαια και άλλες δερματικές αλοιφές που ισχυρίζονται ότι είτε τις προλαμβάνουν είτε τις αντιμετωπίζουν.

Αλλά υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις ότι οποιοδήποτε από αυτά τα προϊόντα λειτουργεί πραγματικά.  Καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν.

Ορισμένες σπιτικές θεραπείες που ίσως βοηθήσουν είναι:

  • Λάδι πικραμυγδάλου: Μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έκαναν μασάζ στο δέρμα της κοιλιάς τους με λάδι πικραμύγδαλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν λιγότερες ραγάδες από άλλες που απλώς χρησιμοποιούσαν λάδι χωρίς μασάζ.
  • Βούτυρο κακάο, βούτυρο καριτέ, ελαιόλαδο, και άλλες ενυδατικές κρέμες: Αυτές οι φυσικές κρέμες μπορούν να κάνουν το δέρμα σας πιο απαλό, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν βοηθούν ή προλαμβάνουν τις ραγάδες.
  • Η αλόη βέρα προάγει την επούλωση του δέρματος: Η αλόη βέρα χρησιμοποιείται ευρέως σε μια σειρά καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης δέρματος. Έχει διάφορες δερματολογικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της ενυδάτωσης, της επούλωσης του δέρματος και της μείωσης των ραγάδων.
  • Το έλαιο βιταμίνης Ε ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου: Οι ραγάδες γενικά προκύπτουν από την επούλωση κατεστραμμένων συνδετικών ιστών. Η βιταμίνη Ε διευκολύνει την παραγωγή κολλαγόνου και έτσι προάγει την αποκατάσταση του δέρματος

Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε μια κρέμα, λοσιόν ή τζελ για να εξαφανίσετε τις ραγάδες σας, φροντίστε να το χρησιμοποιείτε κάθε μέρα για αρκετές εβδομάδες. Αφιερώστε χρόνο για να το κάνετε μασάζ στο δέρμα σας. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα σε νεότερες ραγάδες. Ορισμένες από αυτές τις σπιτικές θεραπείες υποστηρίζονται από επιστημονικές μελέτες, ενώ άλλες είναι καθαρά ανέκδοτες. Επομένως, είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί όταν τα χρησιμοποιείτε και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πρόληψη ραγάδων

Είναι δυνατό να αποτραπούν οι ραγάδες, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση. Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητές σας είναι να παραμείνετε σε υγιές βάρος, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με ένα πρόγραμμα άσκησης και πώς να τρώτε καλά.  Τα προϊόντα με τα συστατικά centella και υαλουρονικό οξύ μπορεί να αποτρέψουν τις ραγάδες.

Συχνές ερωτήσεις

Μπορεί η απώλεια βάρους να βοηθήσει να απαλλαγούμε από τις ραγάδες;  Επειδή οι ραγάδες συνδέονται συνήθως με δραστική αύξηση βάρους, συχνά θεωρείται εσφαλμένα ότι η απώλεια του επιπλέον βάρους θα κάνει τις ουλές να εξαφανιστούν ή να γίνουν λιγότερο αισθητές.

Είναι το βιοέλαιο καλό για τη θεραπεία των ραγάδων; Ενώ ορισμένες μελέτες αναφέρουν την αποτελεσματικότητα του βιο-ελαίου στην ελάφρυνση των ραγάδων,  άλλες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το βιοέλαιο δεν έχει καμία θετική επίδραση στην εμφάνιση των ραγάδων.  Αντιθέτως, βρέθηκε ότι η χρήση του διεγείρει την περαιτέρω ανάπτυξη των ραγάδων. Επομένως, η χρήση βιοελαίου για τη θεραπεία των ραγάδων είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική.

Μπορεί η αμαμελίδα να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ραγάδων; Ενώ η αμαμελίδα είναι ένα δημοφιλές συστατικό διαφόρων καλλυντικών προϊόντων, δεν υπάρχουν στοιχεία για τη χρήση της για ραγάδες. Ωστόσο, φαίνεται ότι χρησιμοποιείται  από γυναίκες για να βοηθήσει στη μείωση των ραγάδων μετά την εγκυμοσύνη.

Τα derma rollers βοηθούν στην ελάφρυνση των ραγάδων; Τα Derma rollers είναι πολύ παρόμοια με τις διαδικασίες microneedling που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των ραγάδων. Σχηματίζει μικροσκοπικές ουλές που μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της βαθιάς επούλωσης του δέρματος, ειδικά όταν ακολουθείται από εφαρμογή λοσιόν, βιταμίνης Ε ή ελαίου καρύδας. Ωστόσο, οι κύλινδροι derma χρησιμοποιούνται μόλις πρόσφατα για ραγάδες, και ως εκ τούτου, η αποτελεσματικότητά τους στερείται στοιχείων. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας σχετικά με τη χρήση του. 

 

ραγάδεςθεραπεία ραγάδων