Τι είναι το σύνδρομο της Αβάνας; Συμπτώματα και Θεωρίες

Το «σύνδρομο της Αβάνας» είναι μια κατάσταση που έχουν αναφέρει ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τα μέλη των οικογενειών τους σε πρεσβείες των ΗΠΑ σε διάφορες χώρες ότι αντιμετωπίζουν από το 2016. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, αϋπνία και άλλα συμπτώματα παρόμοια με εκείνα των νευρολογικών παθήσεων.

Ενώ μερικοί άνθρωποι βιώνουν το σύνδρομο για λίγο, άλλοι έχουν χρόνια συμπτώματα. Τα αίτια του συνδρόμου της Αβάνας παραμένουν άγνωστα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το τι γνωρίζουν ή θεωρούν οι ειδικοί σχετικά με αυτήν την ασθένεια.

Τι είναι το σύνδρομο της Αβάνας;

Το σύνδρομο της Αβάνας είναι μια ασθένεια που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα, στην Κούβα, το 2016. Από το 2016 έως το 2018, διπλωμάτες και προσωπικό ανέπτυξαν ξαφνικά συμπτώματα όπως απώλεια ακοής, ζάλη και άλλα νευρολογικά προβλήματα.

Μετά την έναρξη έρευνας, αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατηγόρησαν την κουβανική κυβέρνηση ότι διεξήγαγε ηχητικές επιθέσεις σε Αμερικανούς πολίτες, κάτι που η Κούβα αρνήθηκε. Το σύνδρομο της Αβάνας δεν συνδέθηκε μόνο με την αμερικανική πρεσβεία – αναφορές για τα υποτιθέμενα συμπτώματά του είχαν έρθει επίσης από Καναδούς διπλωμάτες και τις οικογένειές τους. Άλλα περιστατικά του συνδρόμου της Αβάνας εμφανίστηκαν μεταξύ 2016 και 2021 σε περιοχές του κόσμου όπως η Κολομβία, το Ουζμπεκιστάν και η Κίνα.

Συμπτώματα

Τα περισσότερα άτομα με σύνδρομο Αβάνας άκουσαν έναν δυνατό θόρυβο και ένιωσαν μια έντονη πίεση ή δόνηση στο κεφάλι τους και πόνο στο αυτί ή το κεφάλι τους. Άλλα συμπτώματα περιλάμβαναν προβλήματα με:

  • Γνωστική (π.χ. που σχετίζεται με τη μνήμη και τη συγκέντρωση)
  • Ζάλη και ισορροπία
  • Πονοκέφαλοι
  • Ευερέθιστο
  • Ευαισθησίες στο φως και στον ήχο
  • Ναυτία
  • Κουδούνισμα στα αυτιά, που ονομάζεται εμβοές
  • Διαταραχή ύπνου

“Τα νευρολογικά συμπτώματα που αναφέρονται στο σύνδρομο της Αβάνας παρατηρούνται συνήθως σε διάσειση. Οι ομοιότητες είναι εντυπωσιακές”, δήλωσε ο Amit Sachdev, MD, ιατρικός διευθυντής στο Τμήμα Νευρολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στο Health. Επίσης, ένα άλλο σύμπτωμα ήταν η εγκεφαλική βλάβη.

«Η βλάβη του εγκεφάλου είναι το μόνο πράγμα που μου φαίνεται ακανόνιστο», είπε στο Health ο Omid Mehdizadeh, MD, ωτορινολαρυγγολόγος και λαρυγγολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. «Τα άλλα είναι αρκετά τυπικά συμπτώματα που ακούμε για παθήσεις που σχετίζονται με το αυτί ή κεντρικές καταστάσεις του εγκεφάλου, όπως ημικρανίες, φλεγμονώδεις καταστάσεις του εσωτερικού αυτιού και κάθε τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου».

Πόσο διαρκεί το σύνδρομο της Αβάνας;

Μερικοί άνθρωποι είπαν ότι τα συμπτώματα σταμάτησαν όταν πήγαν σε άλλο δωμάτιο και επέστρεψαν όταν επέστρεψαν στο ίδιο σημείο όταν αντιμετώπισαν για πρώτη φορά τα συμπτώματα. Ενώ τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν σύντομα για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να διαρκέσουν μέρες για άλλους.

Τι το προκαλεί ;

Δεν είναι απολύτως σαφές τι προκαλεί το σύνδρομο της Αβάνας. Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες θεωρίες και προτάσεις για αιτίες.

  • Μολυσματικοί Παράγοντες

Μια επιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (DOS) —που σχεδιάστηκε για να διερευνήσει τα συμπτώματα του συνδρόμου της Αβάνας— εξέτασε την πιθανότητα μικροβίων που προκαλούν μόλυνση ως αιτία. Εξέτασαν όλες τις ασθένειες που υπήρχαν κατά τις αρχικές περιπτώσεις του συνδρόμου της Αβάνας και σημείωσαν ότι ο Ζίκα θα μπορούσε να προκαλέσει νευρολογικά συμπτώματα όπως αυτά του συνδρόμου της Αβάνας. Ωστόσο, η επιτροπή έκρινε τον Ζίκα ως απίθανη αιτία.

  • Εντομοκτόνα

Μια άλλη πιθανή αιτία για το σύνδρομο της Αβάνας ήταν η έκθεση σε εντομοκτόνα, αλλά τα ευρήματα δεν το επιβεβαίωσαν. Οι κύριες ουσίες που σχετίζονται με εντομοκτόνα εν λόγω ήταν τα οργανοφωσφορικά άλατα, ένας τύπος χημικής ουσίας εντομοκτόνου και τα πυρεθροειδή εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται για την προστασία των καλλιεργειών.

Αυτή η πρόταση ακολούθησε την ανακάλυψη οργανοφωσφορικών και πυρεθροειδών μεταβολιτών σε δείγματα αίματος Καναδών ατόμων με συμπτώματα της πάθησης. Ορισμένες περιπτώσεις συνδρόμου της Αβάνας εμφανίστηκαν επίσης περίπου την ίδια στιγμή που οι άνθρωποι εκτέθηκαν στα εντομοκτόνα μετά τη χρήση τους.

  • Ψυχολογικοί Παράγοντες

Ψυχολογικοί παράγοντες -όπως η παρουσία άγχους, θλίψης, προβλημάτων μνήμης ή προβλήματα ύπνου- θεωρήθηκαν πιθανές αιτίες του συνδρόμου της Αβάνας. Ωστόσο, η επιτροπή υπέδειξε αυτούς τους παράγοντες ως πιθανές συνεισφορές στο σύνδρομο αντί για οριστική αιτία.

  • Παλμική ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων

Η μελέτη NAS επεσήμανε ότι η Σοβιετική Ένωση ερεύνησε τις επιπτώσεις της παλμικής ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων περισσότερα από 50 χρόνια πριν. Ωστόσο, η έρευνα σταμάτησε να λέει ότι η παλμική ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων προκαλεί το σύνδρομο της Αβάνας. Αντίθετα, η έκθεση ανέφερε ότι ένα όπλο μικροκυμάτων ή μια συσκευή κατευθυνόμενης ενέργειας πιθανότατα προκαλεί το σύνδρομο.

«Η επιτροπή θεώρησε ότι πολλά από τα διακριτικά και οξεία σημεία, συμπτώματα και παρατηρήσεις που αναφέρθηκαν από [κυβερνητικούς] υπαλλήλους συνάδουν με τις επιπτώσεις της κατευθυνόμενης, παλμικής ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων», ανέφερε η έκθεση. Οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης ότι προηγούμενες έρευνες που δημοσιεύθηκαν τόσο από δυτικές όσο και από σοβιετικές πηγές παρείχαν «περιστασιακή υποστήριξη για αυτόν τον πιθανό μηχανισμό».

  • Λευκή ουσία στον Εγκέφαλο

Μια μελέτη εξέτασε 40 άτομα που ήταν δυνητικά εκτεθειμένα και είχαν νευρολογικά συμπτώματα του συνδρόμου της Αβάνας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς είχαν «σημαντικά μικρότερο» όγκο λευκής ουσίας ολόκληρου του εγκεφάλου και άλλες «σημαντικές διαφορές» στη δομή του εγκεφάλου. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η κλινική σημασία αυτών των διαφορών είναι αβέβαιη».

Θεραπεία για το σύνδρομο της Αβάνας

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το σύνδρομο της Αβάνας. Αντίθετα, η θεραπεία μπορεί να βασίζεται στα συμπτώματα. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, για ορισμένα άτομα, τα σχέδια θεραπείας περιελάμβαναν παραπομπές και αξιολογήσεις στους ακόλουθους τομείς:

  • Ακουολογία για προβλήματα ακοής ή ισορροπίας
  • Νευροοπτομετρία για θέματα όρασης που σχετίζονται με εγκεφαλικές κακώσεις
  • Νευροψυχολογία για την αξιολόγηση των συνδέσεων εγκεφάλου-συμπεριφοράς
  • Εργοθεραπεία για προβλήματα με τις αισθήσεις, τη γνωστική λειτουργία ή την κίνηση του σώματος
  • Ωτορινολαρυγγολογία για προβλήματα με τα αυτιά, τη μύτη ή το λαιμό σας
  • Φάρμακο ύπνου
  • Λογοθεραπεία
  • Αιθουσαία φυσικοθεραπεία για προβλήματα ισορροπίας και ζάλης

 

Πηγή

σπάνιες παθήσειςσύνδρομο της Αβάνας