Τι λέει η μυρωδιά του σώματος για την υγεία μας

Το πώς μυρίζουμε μπορεί να δώσει ισχυρές ενδείξεις για τη συνολική μας ευεξία – από προειδοποιητικά σημάδια διαβήτη έως ακόμη και νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια;

Κάθε ένας από εμάς έχει μια μοναδική μυρωδιά. Αλλά η οσμή του σώματος – ιδιαίτερα ξαφνικές και επίμονες αλλαγές στη συνηθισμένη μυρωδιά – μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνει μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση. και μπορεί αν κάτι μας μυρίζει άσχημα να πλενόμαστε ξανά και ξανά ή να βάζουμε τόνους αποσμητικόι, αλλά τι γίνεται αν η μυρωδιά που προσπαθούμε να ξεπλύνουμε είναι κάτι εντελώς άλλο;

Τι θα μπορούσε να μας λέει η άσχημη μυρωδιά του σώματος

Μπορεί να φταίει η παχυσαρκία

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι πιο πιθανό να έχετε άσχημη μυρωδιά σώματος εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι αν κουβαλάτε αρκετά επιπλέον κιλά, τείνετε να έχετε πτυχές στο δέρμα σας, που δυστυχώς αποτελούν πρόσφορο έδαφος για βακτήρια.  Η παχυσαρκία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτηκαρδιακές παθήσειςκαρκίνο και εγκεφαλικό. Σύμφωνα με  μελέτη   τα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν μειωμένη ικανότητα ανίχνευσης και διάκρισης της μυρωδιάς σε σύγκριση με εκείνους που είναι πιο αδύνατοι.

Μπορεί να έχετε διαβήτη

Η ολοένα και πιο συχνή πάθηση, που είναι ουσιαστικά μια αδυναμία του σώματος να διασπάσει τα επίπεδα γλυκόζης.  Το 90% των προσβεβλημένων έχουν διαβήτη τύπου 2, ο οποίος μπορεί να είναι κληρονομικός, αλλά συχνά προκαλείται από την καθιστική ζωή και την κακή διατροφή.  Η Εταιρία Diabetes  του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει ότι 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με Τύπο 1 ή Τύπου 2 — και εκτιμάται ότι 850.000 περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι έχουν καν την πάθηση.

Εάν έχετε την πάθηση, μια αλλαγή στην οσμή του σώματος θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την κετοξέωση που σχετίζεται με τον διαβήτη, η οποία μπορεί να αναδύει μία «φρουτώδη» μυρωδιά.  Η διαβητική κετοξέωση (DKA) είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να συμβεί σε άτομα με διαβήτη εάν το σώμα  αρχίσει να ξεμένει από ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια απαραίτητη ορμόνη που βοηθά το σώμα σας να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια και ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Τα άτομα με διαβήτη είτε δεν μπορούν να παράγουν αρκετή ινσουλίνη είτε δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν σωστά. Εάν έχετε DKA, το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη ζάχαρη για ενέργεια, οπότε αρχίζει να χρησιμοποιεί λίπος.  Οι κετόνες είναι ένας τύπος χημικής ουσίας που παράγει το συκώτι σας όταν διασπά τα λίπη και τα υψηλά επίπεδα αυτού κάνουν το αίμα σας να γίνεται όξινο και η μυρωδιά του σώματός σας «γλυκιά».

Μπορεί να έχετε νεφρική ανεπάρκεια

Νεφρική ανεπάρκεια είναι όταν η λειτουργικότητα του οργάνου πέφτει κάτω από το 15% του φυσιολογικού, λέει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στο ΗΒ.  Όταν τα νεφρά αποτυγχάνουν, το σώμα σας μπορεί να ξεπεραστεί από τοξίνες, οι οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Είναι πιθανό τα άτομα με την πάθηση να έχουν μια μυρωδιά που μοιάζει με αμμωνία, λόγω της συσσώρευσης τοξινών.

Μπορεί να έχετε ηπατική νόσο

Η σοβαρή ηπατική νόσος μπορεί να κάνει την αναπνοή να μυρίζει μούχλα ή σαν το σκόρδο και τα σάπια αυγά, λέει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας . Οι ενώσεις που μεταφέρονται μέσω του αίματος μπορούν επίσης να απελευθερωθούν μέσω των ιδρωτοποιών αδένων σας, γεγονός που μπορεί να κάνει τις μασχάλες και το δέρμα σας να μυρίζει άσχημα.

διαβήτηςηπατική νόσος