Τι προκαλεί τη ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια όπου το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στον υγιή ιστό του σώματός σας, προκαλώντας φλεγμονή στις αρθρώσεις σας. Στα αρχικά στάδια, τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα συνήθως βιώνουν πόνο στα χέρια, τα γόνατα και τους καρπούς τους. Ωστόσο, εάν αυτή η κατάσταση αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκληθεί βλάβη στους ιστούς σε μεγαλύτερες αρθρώσεις όπως τα ισχία και τα γόνατα.

Ενώ οι ειδικοί γνωρίζουν πώς η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει το σώμα, είναι ασαφές τι την προκαλεί αρχικά. Ωστόσο, η ύπαρξη ορισμένων παραγόντων κινδύνου μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να αναπτύξετε την πάθηση.

Παράγοντες κινδύνου

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν επί του παρόντος τι προκαλεί συγκεκριμένα την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το μυστήριο γύρω από την αιτία της συνάδει με άλλες αυτοάνοσες ασθένειες. Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρθρίτιδας και Μυοσκελετικών και Δερματικών Νόσων εξηγεί ότι υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με το γιατί αναπτύσσονται αρχικά τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Ωστόσο, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου μπορεί να προκαλέσει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί σε υγιή κύτταρα. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν γιατί ορισμένα άτομα μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

  • Κληρονομικότητα

Τα άτομα που γεννιούνται με συγκεκριμένα γονίδια, όπως τα γονίδια του ανθρώπινου αντιγόνου λευκοκυττάρου (HLA) (τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος), μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Όμως, δεν θα εμφανίσουν αυτόματα την πάθηση όλοι όσοι γεννιούνται με αυτά τα γονίδια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο κίνδυνος εμφάνισης της ρευματοειδής αρθρίτιδας είναι υψηλότερος εάν τα γονίδιά σας συνδυάζονται επίσης με περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, το στρες ή το κάπνισμα.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί σε οικογένειες. Μπορεί να έχετε ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο να την αναπτύξετε εάν τα μέλη της οικογένειάς σας έχουν επίσης αυτή την πάθηση σε σύγκριση με εκείνα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό.

  • Φύλο

Οι γυναίκες έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα σε σχέση με τους άντρες. Ενώ η έρευνα για αυτόν τον παράγοντα κινδύνου εξακολουθεί να μελετάται, οι ερευνητές έχουν μια θεωρία ότι η ορμόνη οιστρογόνο μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της ασθένειας.

Σύμφωνα με μια μελέτη στη Ρευματολογία, το να έχετε τουλάχιστον μία εγκυμοσύνη, να είστε πρόσφατα μετά τον τοκετό, να κάνετε μακροχρόνιο θηλασμό και να περάσετε πρώιμη εμμηνόπαυση μπορούν όλα να αυξήσουν τον κίνδυνο για ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η μελέτη δείχνει ότι τα κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών σε όλη τη ζωή μιας γυναίκας και οι φλεγμονώδεις επιδράσεις των οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσουν την ανοσολογική απόκρισή σας.

  • Ηλικία

Σε αντίθεση με άλλους τύπους αρθρίτιδας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 50% των ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι 65 ετών ή πάνω τη στιγμή της διάγνωσής τους.

  • Κάπνισμα

Το ιστορικό καπνίσματος μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην εμφάνιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences υποδηλώνει ότι το στρες και η φλεγμονή που προκαλεί το κάπνισμα μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη της ασθένειας και μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της θεραπείας σας.

Η μελέτη ερεύνησε επίσης τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του φύλου. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι άνδρες που καπνίζουν είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα  από τους μη καπνιστές και οι γυναίκες που καπνίζουν είχαν 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα από τους μη καπνιστές.

Η σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος και της ρευματοειδής αρθρίτιδας  εκτείνεται πέρα από εκείνους που καπνίζουν. Το παθητικό κάπνισμα ή ο καπνός που μπορείτε να εισπνεύσετε από τα  τσιγάρα κάποιου άλλου, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο . Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ενήλικες γυναίκες που είχαν εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου ως παιδί είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα από τις ενήλικες γυναίκες χωρίς έκθεση στον καπνό κατά την παιδική ηλικία.

  • Παχυσαρκία

Οι ειδικοί εξακολουθούν να μελετούν πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η παχυσαρκία στην αύξηση του κινδύνου για ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο, υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και της ασθένειας- Όσο αυξάνονται οι περιπτώσεις παχυσαρκίας τόσο αυξάνονται και οι περιπτώσεις ρευματοείδους αρθρίτιδας

Ο αριθμός των κρουσμάτων της ασθένειας αυξάνεται σταθερά από τη δεκαετία του 1990. Μια μελέτη του 2014 στο Arthritis Care & Research υποδηλώνει ότι η παχυσαρκία μπορεί να είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το ήμισυ της πρόσφατης αύξησης των περιπτώσεων ρευματοειδούς αρθρίτιδας μεταξύ των γυναικών.

Μία από τις κύριες συνδέσεις μεταξύ της παχυσαρκίας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να είναι οι κυτοκίνες ή οι φλεγμονώδεις πρωτεΐνες στον ιστό σας. Η έρευνα δείχνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα κυτοκίνης σας και να αυξήσουν τον κίνδυνο φλεγμονής στις αρθρώσεις σας.

  • Στρες και αρρώστια

Η απόκριση του σώματός σας σε ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις, τραυματισμούς και στρεσογόνα γεγονότα της ζωής (π.χ. απώλεια εργασίας ή διαζύγιο) μπορεί να οδηγήσει σε υπερδραστήρια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Όταν βρίσκεστε υπό σωματικό ή συναισθηματικό στρες, το σώμα σας μπορεί να απελευθερώσει μια χημική αντίδραση που κάνει την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα, προσθέτει ένταση στους μυς σας και αυξάνει τη φλεγμονή στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Όσο περισσότερο εκτίθεστε στο στρες, τόσο πιο πολλές φλεγμονές μπορεί να γίνουν στο ανοσοποιητικό σας σύστημα και στις αρθρώσεις.

Πηγή

 

 

 

ρευματοειδής αρθρίτιδαfront-stories