Τι προβλέπει για την υγεία το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Μια δύσκολη χρονιά αναμένεται να είναι η ερχόμενη για την Ελληνική Κοινωνία, με το τομέα της Υγείας να εξακολουθεί να είναι κρίσιμος αλλά και ..σε σημαντικό βαθμό περιθωριοποιημένος. Χθες δημοσιοποιήθηκε το πρ0σχέδιο του Προϋπολογισμού και σταχολογήσαμε τα σημεία για τον χώρο της υγείας. Ειδικότερα:

Νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των Νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 350 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας επιδείνωση σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 130 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα έσοδα εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένα κατά 251 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των έκτακτων επιχορηγήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση δαπανών Covid-19. Εντούτοις, τα έξοδα εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 381 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται, τόσο στη αύξηση των δαπανών για τη λήψη μέτρων πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, όσο και στην αύξηση των τιμών στα αγαθά και στις υπηρεσίες ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης. Για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών έχει προβλεφθεί σημαντική ενίσχυση των επιχορηγήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων για το έτος 2023 να μεταβληθεί σε πλεονασματικό.

Σε άλλο εδάφιο επισημαίνεται ότι η αύξηση των τρεχουσών και λοιπών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων κατά 1.276 εκατ. ευρώ οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό, το ΠΔΕ και το ΤΑΑ. Εκεί καταγράφεται και “αύξηση κατά 124 εκατ. ευρώ της επιχορήγησης προς τον ΕΟΠΥΥ κυρίως για δαπάνες αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19” αλλά και “αύξηση κατά 152 εκατ. ευρώ των κοινωνικών παροχών σε είδος (φαρμακευτική δαπάνη, δαπάνη παροχών υγείας ΕΟΠΥΥ) στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας για κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης εν μέσω πανδημίας”.

Δαπάνες Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ)

Οι δαπάνες για την υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται από το σκέλος των επιχορηγήσεων του ΤΑΑ, προβλέπονται πέραν του ορίου δαπανών που αφορά το εθνικό και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ και για το 2023 το όριό τους ανέρχεται στα 3.466 εκατ. ευρώ. Οι προαναφερόμενες δράσεις εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο αποτελεί ένα εκτενές πλέγμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που αφορούν μεταξύ άλλων την πράσινη οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Κι εδώ υπάρχει η συγκεκριμένη αναφορά για “δευτερογενή πρόληψη στον τομέα της υγείας, προϋπολογισμού 154 εκατ. ευρώ”

Νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)

Αναφέρθηκε και προηγουμένως αλλά στο προσχέδιο υπάρχει επίσης ένα ακόμη εδάφιο για το ΕΣΥ. Όπως σημειώνεται:

“Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των Νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 43 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 393 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εκτιμώμενο μέγεθος του 2022. Η μεταβολή αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων κατά 334 εκατ. ευρώ, από τη σημαντική ενίσχυση των επιχορηγήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των δαπανών των νοσοκομείων και της ΠΦΥ που προκύπτουν: α) από την αύξηση των τιμών στα αγαθά και τις υπηρεσίες εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και β) από την ανάγκη ανταπόκρισης των υγειονομικών υπηρεσιών στην απαίτηση για πρόσβαση των ασθενών σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι τα έξοδα θα παρουσιάσουν μείωση κατά 59 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας της εκτιμώμενης σταδιακής αποκλιμάκωσης του ύψους των έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με το 2022.

ΕΟΠΥΥνοσοκομείαΕΣΥπροϋπολογισμός