Τι σχεδιάζει να κάνει η Pfizer και η Moderna με τα εμβόλια τους για τον COVID-19

Η Pfizer και η Moderna έγιναν γνωστά ονόματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 αφού κυκλοφόρησαν τα εμβόλιά τους για τον νέο κορωνοϊό. Και παρόλο που η παγκόσμια κρίση υγείας μπορεί να έχει τελειώσει, οι δύο εταιρείες πιστεύουν ότι το έργο τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με το CNBC , η Pfizer και η Moderna σχεδιάζουν να φτιάξουν νέες εκδόσεις των εμβολίων τους που θα στοχεύουν στην παροχή ευρύτερης και μεγαλύτερης διάρκειας ανοσίας κατά του COVID-19. Όχι μόνο αυτό, αλλά θέλουν επίσης να δημιουργήσουν τρυπήματα που λειτουργούν με άλλες αναπνευστικές ασθένειες πέρα ​​από τον COVID.

Τα νέα εμβόλια θα αναβαθμίσουν τον ρόλο τους στη δημόσια υγεία και θα απλοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα συνυπήρχαν με τον ιό στη μεταπανδημική εποχή. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, θα βοηθούσε τις φαρμακευτικές εταιρείες να διατηρήσουν την ανάπτυξή τους με γνώμονα την πανδημία.

Τώρα που έχει λήξει η δήλωση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, η πρόσληψη εμβολίων και η αύξηση των πωλήσεων αναμένεται να επιβραδυνθούν. Μέχρι το φθινόπωρο, η Pfizer και η Moderna θα έπρεπε να πουλήσουν τα τρώματά τους σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Οι δωρεάν δόσεις από την κυβέρνηση θα είχαν εξαντληθεί επίσης μέχρι τότε.

Για να συμβαδίσουν με τις μεγάλες αλλαγές, η Pfizer και η Moderna αναπτύσσουν ετήσιες λήψεις για τον COVID-19 αντί για συχνές αναμνηστικές δόσεις. Ωστόσο, το CNBC επεσήμανε ότι τέτοια εμβόλια μπορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια για να ολοκληρωθούν και η επιτυχία των προσπαθειών πίσω από αυτά δεν είναι εγγυημένη.

Τον Απρίλιο,   ενώ η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σχεδίαζε να εγκρίνει το δεύτερο δισθενές ενισχυτικό, η κυβέρνηση σκέφτηκε επίσης να κάνει ετήσιες εισαγωγές, όπως το εμβόλιο της γρίπης, για να εξασφαλίσει εκτεταμένη προστασία έναντι του COVID-19.  Η τελευταία έκθεση φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές επιθυμούν τη μετάβαση προς ένα μοντέλο που μοιάζει με εμβολιασμό κατά της γρίπης για τα εμβόλια COVID-19. Η επιτροπή ανεξάρτητων συμβούλων του FDA πρόκειται να συγκληθεί τον Ιούνιο για να συζητήσει την επόμενη ενημέρωση εμβολίου για το φθινόπωρο του 2023.

Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna επιβεβαίωσαν με το CNBC ότι η τεχνολογία mRNA τους θα τους επέτρεπε να κάνουν ενημερώσεις εμβολίων για νέες παραλλαγές ετησίως.

Η επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών του θεραπευτικού τομέα της Moderna, Δρ Ζακλίν Μίλερ, είπε στο πρακτορείο: «Ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα για τη Moderna είναι η προθυμία της εταιρείας να κλίνει, ακόμα κι αν δεν είναι προφανές πού ακριβώς θα πάνε τα πράγματα».

“Το εμβόλιο έγινε απόδειξη της αξίας του mRNA σε μια πανδημία όταν πρέπει να φτιάξετε κάτι γρήγορα. Η ταχύτητα αυτής της πλατφόρμας – μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα τρεις φορές πιο γρήγορα”, πρόσθεσε ο Miller, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη του εμβολίου της εταιρείας.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Pfizer, Δρ. Mikael Dolsten, είπε στο CNBC ότι ελπίζει οι ετήσιες βολές να βελτιώσουν την άποψη του κοινού σχετικά με τον εμβολιασμό. Είπε ότι τα ετήσια εμβόλια θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να δουν τα εμβόλια ως ένα «πολύ φυσικό μέρος» της προστασίας τους από ετήσιες λοιμώξεις, παρόμοιο με το πόσοι άνθρωποι βλέπουν τα εμβόλια για τη γρίπη.

PfizerModernaΕμβόλιο Pfizerεμβόλιο moderna