Τι συμβαίνει όσο μεγαλώνουμε και κανείς δεν μας προειδοποιεί

Η μεγαλύτερη ηλικία δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά αρνητικές αλλαγές. Μάλιστα, με το πέρασμα του χρόνου η ηλικία μας υπόσχεται λιγότερο στρες και καλύτερο σεξ…

Ακολουθούν διάφορα tips που πρέπει να γνωρίζουμε για τα … προσεχώς…

Τεχνογνωσία

Ονομάζονται χρυσά χρόνια για κάποιο λόγο. Τα χρόνια έχουν και τα προνόμιά τους. Ξέρετε πια να χρησιμοποιείτε όσα έχετε μάθει. Αυτό ονομάζεται αποκρυσταλλωμένη νοημοσύνη και συνεχίζει να βελτιώνεται ακόμα και όταν είστε 65 ή 70 ετών.

Ο Ωραίος κι η Ωραία

Τελικά με την ηλικία, μπορεί και να μην είσαι ο γκρινιάρης ή γκρινιάρα. Κατά πάσα πιθανότητα καθώς μεγαλώνετε θα είστε πιο ευχάριστοι, τουλάχιστον στα 60 σας. Είναι επίσης πιθανό να είστε πιο ευτυχισμένοι και λιγότερο διατεθειμένοι να θυμώνετε. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά έχουν κάποιες θεωρίες. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να ελέγχουν καλύτερα τα συναισθήματά τους και να επικεντρώνονται περισσότερο στο πώς να αξιοποιούν στο έπακρο τη ζωή.

“Παίζετε” καλά με άλλους

Είστε πιο συντονισμένοι με τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων στα 40 σας από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής σας. Αυτή η εικόνα για το πώς οι άλλοι σκέπτονται και νιώθουν μπορεί να κάνει τη ζωή με τους αγαπημένους σας πιο εύκολη και να σας βοηθήσει να πάρετε μαζί καλύτερα με τους συναδέλφους σας, επίσης.

Καλύτερο σεξ

Οι μεγαλύτερες γυναίκες μπορεί να κάνουν σεξ λιγότερο συχνά από ό,τι όταν ήταν νεότερες, αλλά προφανώς το κάνουν καλύτερα. Σε μια μελέτη γυναικών 40 και άνω, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σεξουαλική ικανοποίηση βελτιώθηκε με την ηλικία. Μάλιστα οι γυναίκες άνω των 80 ήταν περισσότερο ικανοποιημένες από το σεξ από αυτές μεταξύ 55 και 79 ετών.

Γεύση ζωής

Με την ηλικία σας, τα φάρμακα, οι ασθένειες (κρυολογήματα, η γρίπη, οι ασθένειες των ούλων κ.λπ.) και οι αλλεργίες μπορούν να αλλάξουν την αίσθηση όσφρησης και γεύσης. Και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή και την υγεία. Αν χρειάζεστε ένταση στη γεύση σας, δοκιμάστε ελαιόλαδο, βότανα όπως δεντρολίβανο και θυμάρι, σκόρδο, κρεμμύδι, πιπεριές ή μουστάρδα. Απλά μείνετε μακριά από το αλάτι.

Τι είναι αυτό εκεί;

Από κάποια περίοδο και μετά, τα μαλλιά, δείχνουν να … μεταναστεύουν από το κεφάλι, στα πιο περίεργα μέρη. Αυτό μπορεί να σημαίνει μεγάλες τρίχες στις μύτες και στα αυτιά των ανδρών ή μικρές τρίχες στα πηγούνια των μεγαλύτερων γυναικών. Όλα αυτά προκαλούνται από τις αλλαγές στις ορμόνες μας.

Καλημερούδια

Ενόσω διανύουμε τα …60 κάτι, μπορούμε από κουκουβάγιες να εξελιχτούμε σε κόκορες. Είναι ευκολότερο να πηγαίνουμε για ύπνο νωρίτερα και να ξυπνάμε νωρίτερα. Μια μελέτη έδειξε ότι παρόλο που άτομα άνω των 65 ετών τείνουν να ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι περισσότεροι δήλωσαν ότι τελικά, κοιμούνται καλά.

Φεύγουν οι ημικρανίες

Μόλις φτάσετε τα 70, αυτές οι ημικρανίες που πιθανόν να είχατε, μπορεί να εξαφανιστούν. Μόνο το 10% των γυναικών και το 5% των ανδρών άνω των 70 εξακολουθούν να αναφέρουν ημικρανίες. Ακόμα καλύτερα νέα: Αν έχετε ημικρανία, μπορεί να μην έρχεται μαζί με πονοκέφαλο. Επίσης, καθώς οι άνθρωποι γερνούν, μπορεί να εμφανίσουν ημικρανίες ως οπτικές ή αισθητικές διαταραχές, χωρίς πόνο.

Μην σταματήσετε τη δουλειά

Η πρόωρη συνταξιοδότηση μπορεί να μην είναι το καλύτερο πράγμα για την υγεία σας – εκτός και αν έχετε μια ευχάριστη δεύτερη δουλειά. Μια μελέτη που ονομάζεται Longevity Project έδειξε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά σε μια δουλειά που απολαμβάνουν, ζουν περισσότερο. Αυτό, μαζί με καλούς φίλους και έναν καλό γάμο, θα μπορούσε να είναι το κλειδί της μακροβιότητας.

Ο φόβος δεν είναι φίλος

Μπορεί να ανησυχείτε μήπως σπάσετε κανένα κόκκαλο όσο μεγαλώνετε. Όμως το πέσιμο είναι πιθανότερο αν φοβάστε γι΄ αυτό. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων άνω των 65 ετών έχουν αυτόν τον φόβο. Και είναι κατανοητό, επειδή οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία τραυματισμών για τους ηλικιωμένους.

Αυτοπεποίθηση

Η αυτοεκτίμηση αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε, οι μελέτες δείχνουν και αυξάνονται με τον πλούτο, την εκπαίδευση, την καλή υγεία και την απασχόληση. Αλλά ενισχύεται μετά τα 60. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι αρχίζουν να έχουν προβλήματα υγείας και αρχίσουν να ψάχνουν για μια νέα αίσθηση σκοπού μετά τη συνταξιοδότηση. Με την αύξηση της διάρκειας ζωής, τον υγιεινότερο τρόπο ζωής και την εργασία σε μια μεγαλύτερη ηλικία, έρχεται κι αυτή η αλλαγή.

Λιγότερο άγχος

Οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν λιγότερο άγχος από τους νεότερούς τους, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Stress in America της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι το άγχος φεύγει, αφού προβλήματα υγείας και οικονομικά εξακολουθούν να υπάρχουν. Ωστόσο, σύμφωνα με την APA, 9 από τους 10 μεγαλύτερους ενήλικες λένε ότι το διαχειρίζονται ικανοποιητικά.

Το βάρος του κόσμου

Όσο ζούμε, τόσο περισσότερο βλέπουμε τις επιπτώσεις της βαρύτητας. Ο χώρος μεταξύ των σπονδύλων μικραίνει. Αυτό μπορεί να σας κάνει να χάσετε 2-3 εκατοστά από το ύψος σας καθώς μεγαλώνετε.

Η δύναμη των αριθμών

Οι γκρίζοι κρόταφοι τελικά μπορούν να φέρουν και ένα καλό. Καθώς το προσδόκιμο ζωής μεγαλώνει, αντίστοιχα μεγαλώνει και ο ηλικιωμένος πληθυσμός. Γεγονός που αυξάνει τη δύναμη των ψηφοφόρων αυτής της ηλικίας. Έτσι, θέματα πολιτικής όπως η κοινωνική ασφάλιση και η υγειονομική περίθαλψη, αυξάνουν τη σημασία τους.

γήρανσηηλικία