Τι ξέρουμε για τον “Κένταυρο”, τη νέα υποπαραλλαγή της Omicron

Μια αναδυόμενη υποπαραλλαγή του Omicron, BA.2.7, με το παρατσούκλι «Centaurus» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλεί ανησυχία και σύγχυση στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Γιατί το αστρονομικό ψευδώνυμο, τι γνωρίζουμε γι’ αυτό και υπάρχει πραγματικά λόγος ανησυχίας; Να τι λένε τα δεδομένα και οι ειδικοί.

Οι ζωές μας ήταν πολύ πιο απλές από πολλές απόψεις στις αρχές του 2020. Είχαμε μόνο μια παραλλαγή του SARS-CoV-2 και δεν είχαμε ιδέα τι μας επιφύλασσε η πανδημία COVID-19. Όταν οι επιστήμονες άρχισαν να εντοπίζουν νέες παραλλαγές ενδιαφέροντος ή ανησυχίας, αρχικά τους έδωσαν το παρατσούκλι από τα μέρη στα οποία είχαν εμφανιστεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέβαλε προσπάθειες για να ορίσει επίσημα παραλλαγές με ονόματα από το ελληνικό αλφάβητο σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές ενώσεις, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν όταν ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το COVID-19, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα.

Η “παραλλαγή του Κεντ”, που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε έτσι η παραλλαγή Άλφα και αυτό το μοτίβο συνεχίστηκε με την παραλλαγή Beta, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και ούτω καθεξής.

Άλλος ένας απόγονος του Όμικρον 

Η τρέχουσα κυρίαρχη παραλλαγή σε χώρες σε όλο τον κόσμο είναι η Όμικρον παραλλαγή. Ωστόσο, ένας αριθμός υποπαραλλαγών έχει ανιχνευθεί στη γενεαλογία Omicron τους τελευταίους μήνες.  Ένα από αυτά, με το όνομα BA.2.75 στο σύστημα γενεαλογίας Pangeo που χρησιμοποιείται από τους ιολόγους και τον ΠΟΥ, έχει το παρατσούκλι Κένταυρος.

Πολλοί άνθρωποι και πρωτοσέλιδα αναφέρονται τώρα στην παραλλαγή του Κενταύρου με τον ίδιο τρόπο που αναφέρθηκαν στις παραλλαγές Δέλτα και Βήτα, σαν να ήταν η επίσημη ονομασία της.

Η υποπαραλλαγή φαίνται να πήρε το όνομά της από έναν χρήστη που έγραψε στο tweeter μεταξύ άλλων στις αρχές του Ιουλίου:  “Μόλις έδωσα στην παραλλαγή ΒΑ.2.75 το όνομα ενός γαλαξία. Το καινούργιο της όνομα είναι στέλεχος Κένταυρος. Συνηθίστε το“.

Ακόμα το BA.2.75 δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία από μόνο του, αν και επί του παρόντος παρακολουθείται. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) το χαρακτήρισε ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου 2022, καθώς έχει εντοπιστεί σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας.

Οι ειδικοί εντόπισαν για πρώτη φορά αυτή την παραλλαγή στην Ινδία τον Μάιο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες εξαπλώθηκε πιο γρήγορα από άλλες υποπαραλλαγές της Omicron.

Τα βασικά συμπτώματα

Τα πρώτα βασικά συμπτώματα της υποπαραλλαγής BA.2.75 είναι κόπωση, πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και καταρροή, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ φαίνεται πως αυτή η υποπαραλλαγή δεν προκαλεί βαριά νόσηση όπως οι προηγούμενες παραλλαγές. Ασθενείς αναφέρουν και πονόλαιμο ως σύμπτωμα, ενώ η απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης δεν είναι πια τόσο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα συγκριτικά με τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Μεταλλάξεις που ενδέχεται να προκαλέσουν ανοσοδιαφυγή

Η λεγόμενη παραλλαγή Centaurus δεν είναι η πρώτη υπομεταβλητή του Omicron που ανιχνεύεται, ούτε είναι η μόνη υπομεταβλητή που παρακολουθείται αυτή τη στιγμή.

Οι BA.4 και BA.5 και άλλες είναι επίσης υποπαραλλαγές του Omicron που παρακολουθούνται στενά από οργανισμούς δημόσιας υγείας και μια μελέτη στο Nature , που δημοσιεύτηκε ως μη επεξεργασμένο χειρόγραφο, έδειξε ότι και οι δύο θα μπορούσαν να ξεφύγουν από την ανοσία που παρέχεται από τη μόλυνση με την αρχική παραλλαγή Omicron , ή τυχόν εμβόλια που μπορεί να βασίζονται σε αυτό.

Αυτή η αναδυόμενη υποπαραλλαγή είναι τόσο νέα που μόλις 400 γονιδιωματικές αλληλουχίες της έχουν γίνει διαθέσιμες μέχρι στιγμής, εξήγησε ο Δρ. Ulrich Elling , επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιοτεχνολογίας στη Βιέννη της Αυστρίας, όπου υποστηρίζει τη γονιδιωματική επιτήρηση του COVID-19.

Ήδη οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι το BA.2.75 έχει εννέα μεταλλάξεις, οκτώ από αυτές νέες στην περιοχή του γονιδιώματος που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδας, πέρα ​​από τις 29 μεταλλάξεις BA.2 που υπάρχουν ήδη στην παραλλαγή από την οποία προέκυψε. Καθώς «η ανοσολογική διαφυγή είναι η κύρια επιλεκτική δύναμη τώρα, θα πρέπει να περιμένουμε το BA.2.75 να επηρεάσει πρωτίστως την ανοσοδιαφυγή», είπε ο Δρ Έλινγκ.

Πολύ λίγα έχουν ακόμη δημοσιευθεί για την παραλλαγή, αν και μια ομάδα στο Πεκίνο ερεύνησε ποια θα μπορούσαν να είναι τα μεμονωμένα αποτελέσματα καθεμιάς από τις μεταλλάξεις και μοιράστηκε μια προεκτύπωση ορισμένων από τα αποτελέσματά της.

Ο Δρ Elling είπε: «Αυτό που δείχνουν τα δεδομένα είναι ότι το BA.2.75 μπορεί να ξεπεράσει την ανοσολογική προστασία που δημιουργείται από την Delta, ενώ είναι παρόμοια με άλλες γενεαλογίες Omicron μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, πρέπει να ειπωθεί ότι τα δεδομένα είναι πολύ προκαταρκτικά και βασίζονται σε λίγους ασθενείς, καθώς και ότι έχουν δημιουργηθεί με ψευδοϊό σε αντίθεση με τις πραγματικές απομονώσεις BA.2.75, επομένως πρέπει πραγματικά να περιμένουμε περαιτέρω αποτελέσματα.»

Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το BA.2.75 έχει υψηλότερη συγγένεια με τους υποδοχείς ACE2, τον υποδοχέα που βρίσκεται σε πολλούς ανθρώπινους ιστούς στους οποίους συνδέεται ο ιός SARS-CoV-2 για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα και να αντιγραφεί.

Το τρέχον επίπεδο δοκιμών είναι επίσης πολύ χαμηλό για να μπορούμε να πούμε εάν η παραλλαγή BA.2.75 θα γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στο επόμενο κύμα, είπε ο Δρ Έλινγκ.

«Τέλος πάντων, το μεγάλο ανοιχτό ερώτημα είναι αν θα παραμείνουμε στην κατηγορία Omicron αυτόν τον χειμώνα ή αν μια παλιά παραλλαγή κάνει μια αναβίωση. Το Delta εξακολουθεί να ανιχνεύεται για παράδειγμα και όπως γνωρίζουμε ο ιός παραμένει κρυμμένος σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή για περισσότερο από ένα χρόνο προτού επανεμφανιστεί ως νέα παραλλαγή. Πριν από ένα χρόνο υπήρχε η Delta παντού, όχι Omicron», επεσήμανε.

παραλλαγές του κορονοϊούfront-storiesπαραλλαγή Omicronπαραλλαγή Κένταυρος