Τιμητικά βραβεία για πρώτη φορά στο ΕΣΥ – Η Πολιτεία ευγνωμονεί γιατρούς και νοσηλευτές

Στην καθιέρωση βραβείων στο ΕΣΥ προχωρά το υπουργείο Υγείας, κάνοντας την αρχή χθες. Μετά από μια τρίχρονη μάχη με την πανδημία, που όλο το προσωπικό των νοσοκομείων έδωσε παραπάνω από αυτό που μπορει και αντέχει, η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε χθες το απόγευμα στην πρώτη απονομή τιμητικών βραβείων. Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” τίμησε με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Θυμάμαι πολύ βιωματικά τις καθημερινές συσκέψεις τις οποίες κάναμε τότε με την παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Ειδικά μετά το πρώτο κύμα, όπου είχαμε καταφέρει -πιστεύω πολύ αποτελεσματικά- να ελέγξουμε την έξαρση του πρώτου κύματος, κερδίζοντας βέβαια χρόνο για να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην επόμενη φάση, προσθέτοντας πάρα πολύ γρήγορα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, προσλαμβάνοντας γιατρούς, αυξάνοντας τον εξοπλισμό τον οποίο χρειαζόταν το ΕΣΥ, εκπαιδεύοντας καλύτερα το προσωπικό.

Και καθώς τώρα πια αυτός ο κύκλος κλείνει, μπορούμε να κάνουμε πιστεύω έναν ψύχραιμο απολογισμό του τι κάναμε καλά, ποιες αδυναμίες επισημάναμε, για να μπορέσουμε μαζί -θα το τονίσω και πάλι- να οικοδομήσουμε την επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας”, ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τους υγειονομικούς τόνισε: “Η μέρα ανήκει σε εσάς. Καταλαβαίνω ότι θα βραβευτούν πολλές και πολλοί εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και πιστεύω ότι μέσα από αυτήν την σεμνή τελετή την οποία διοργανώνουμε σήμερα θέλουμε να τιμήσουμε κάθε μία και καθένα ξεχωριστά. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πάντα δύσκολο να επιλέξει κανείς κάποιους από τους πολλούς διακριθέντες. Και εκ των πραγμάτων αυτές οι επιλογές έχουν πάντα και ένα σχετικό στοιχείο υποκειμενικότητας. Θα ήθελα όμως, πράγματι, όλοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι οποίοι έκαναν μία τεράστια υπέρβαση τα χρόνια της πανδημίας, να δουν τους εαυτούς τους στα πρόσωπα αυτών οι οποίοι βραβεύονται σήμερα”.

 

Η Ελλάδα έχει 127 νοσοκομεία, 320 κέντρα υγείας και περισσότερα από 1.000 συνολικά περιφερειακά ιατρεία και ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας). Μικρές και μεγάλες δομές υγείας κάνουν διαφορετική δουλειά, αλλά έχουν εξίσου σημαντικό ρόλο στη φροντίδα των πολιτών. Κάθε δομή, όσο μεγάλη ή μικρή και αν είναι, είναι σημαντική όχι μόνο για όσους ζουν στην περιοχή αλλά και για όσους επισκέπτονται τις πόλεις και τα χωριά, τα νησιά και τα βουνά μας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

“Βραβεύουμε και αναγνωρίζουμε την προσφορά, τη συνεργατικότητα, τις καλές πρακτικές των εργαζομένων. Η πανδημία μας έδειξε πως πρέπει να είμαστε ευέλικτοι, να αλλάζουμε και να αλλάζει και η θεώρηση μας για τις ανάγκες στο πεδίο της υγείας”, είπε κατά τον χαιρετισμό της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία και διοργάνωσε τη χθεσινή εκδήλωση. “Το ΕΣΥ είναι πρωτίστως άνθρωποι”, σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προσθέτοντας ότι η χθεσινή βράβευση ήταν ενδεικτική και τα βραβεία απευθύνονται στο σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού του Συστήματος Υγείας.

Τα πρώτα τιμητικά βραβεία του ΕΣΥ απένειμε ο Πρωθυπουργός σε γιατρούς-πνευμονολόγους- των νοσοκομείων “Η Σωτηρία”, “Αγία Βαρβάρα”, Δράμας και Καλύμνου. Στην κατηγορία των ΜΕΘ, βραβεία πήραν νοσηλευτικά ιδρύματα με τις περισσότερες εισαγωγές: Ο “Ευαγγελισμός”, “Η Σωτηρία”, το νοσοκομείο “Παπανικολάου” στη Θεσσαλονίκη και το νοσοκομείο Λαμίας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν εργαζόμενοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας που ανήκουν σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, όπως νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, εργαστήρια, τμήματα επεμβατικά, τμήματα εγκεφαλικών, ακόμη και επιστήμονες που ήταν στην .. πρώτη γραμμή τα τρία χρόνια της πανδημίας και επιφορτίστηκαν με την επιδημιολογική επιτήρηση.

ΕΣΥΚυριάκος ΜητσοτάκηςΒραβείαυγειονομικοί