Το 1 στα 4 νέα κρούσματα κορονοϊού εντοπίζεται σε παιδί

Με το φόβο να πιεστεί περαιτέρω το ΕΣΥ, ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές, καθώς χθες ανακοινώθηκε νέο ρεκόρ εισαγωγών ασθενών λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τις 11/1/2022. Επίσης τη στιγμή που η επιδημία στη χώρα παρουσιάζει διακυμάνσεις, το εγχείρημα ανοίγματος των σχολείων προβληματίζει έντονα, αφού το 1 στα 4 νέα κρούσματα εντοπίζεται σε παιδιά.

Με βάση τα χθεσινά επιδημιολογικά στοιχεία αυξήθηκαν επίσης δραματικά οι διασωληνωμένοι στους 670. Η εικόνα αυτή από τα νοσοκομεία, ακυρώνει την όποια συγκυριακή αισιοδοξία δημιουργεί η υποχώρηση των κρουσμάτων, ενώ το βλέμμα των ειδικών είναι στραμμένο στη διασπορά του ιού μέσω του ανοίγματος των σχολείων.

Χθες ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε 24.246 νέα κρούσματα κορονοϊού, έναν αριθμό νέων διαγνώσεων αρκετά χαμηλό σε σχέση με ότι αναμενόταν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, δεν θα πρέπει η καταγραφή αυτή να θεωρηθεί ως μία πορεία αποκλιμάκωσης της επιδημίας στη χώρα. Μάλιστα κάποιοι αναφέρουν ότι λογικά τα συνολικά κρούσματα των τελευταίων 48 ωρών, θα έπρεπε να αφορούν μόνο ένα 24ωρο από τη στιγμή που υπάρχει η παραδοχή για 25.000 κρούσματα σε παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Η Επίπτωση των σχολείων

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πριν το άνοιγμα των σχολείων, το σύνολο των ασθενών με κορονοϊό ηλικίας 4-18 ετών ήταν 43.386, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 3 έως 9 Ιανουαρίου, αποτελώντας το 18% στο σύνολο των κρουσμάτων ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 12%.

Αντίστοιχα μία εβδομάδα πριν ο ΕΟΔΥ σημείωνε ότι , το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών ήταν 31.512, αποτελώντας το 16% του συνόλου των κρουσμάτων.

Με βάση τα παραπάνω φαίνεται να δικαιολογείται το αφήγημα της Κυβέρνησης ότι νοσούν πολύ περισσότερα παιδιά εκτός σχολείου. Όμως εδώ υπάρχει μια αστοχία και πάλι.

Το ποσοστό των παιδιών που νοσεί με ανοιχτά τα σχολεία είναι της τάξης του 25%. Άρα μένει να δούμε τα νέα κρούσματα τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα χθες στο σύνολο των νέων κρουσμάτων, το 24% ήταν κρούσματα σε παιδιά.  Να αναφέρουμε ακόμη ότι το 1 στα 4 νέα κρούσματα που καταγράφει ο ΕΟΔΥ το πρώτο τριήμερο από το άνοιγμα των σχολείω αφορά διαγνώσεις σε παιδιά κάτω των 17 ετών.

Αυξάνονται οι νοσηλείες

Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον ΕΟΔΥ καθώς το τελευταίο 24ωρο έγιναν 654 εισαγωγές, καταγράφοντας αύξηση κατά 31,59% σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, που έγιναν 497. Υπενθυμίζεται πως χθες ανακοινώθηκαν  24.246 νέα κρούσματα κορονοϊού, 77 θάνατοι και  670 διασωληνωμένοι.

Επίσης οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.988 για το παραπάνω διάστημα, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.467. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.62.

Σημειώνεται πως ξεκίνησε από χθες, όπως προβλεπόταν και από το σχετικό ΦΕΚ, η επίδοση των φύλλων πορείας στους ιδιώτες γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας, με ειδικότητα, πνευμονολογία, παθολογία και γενική ιατρική, που επιτάσσονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η παράδοση των φύλλων πορείας εξελίσσεται κανονικά και από αύριο οι γιατροί θα παρουσιαστούν για να εργαστούν στα νοσοκομεία.

Για την συγκεκριμένη υγειονομική περιφέρεια στην οποία υπάγονται 16 νοσοκομεία της Κεντροδυτικής Μακεδονίας, ο αριθμός των γιατρών που καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία είναι περισσότεροι από 90.

 

παιδιάΕΟΔΥΕΣΥκρούσματακορονοϊόςνοσηλείες