Το 20% των ογκολογικών ασθενών δηλώνει υψηλά ποσοστά άγχους – κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα – Στην τελική ευθεία οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

Σχεδόν 20% των ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα δηλώνει υψηλά ποσοστά άγχους – κατάθλιψης και ένα ποσοστό 26% δηλώνει μέτρια προβλήματα ψυχικής υγείας. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ΙΠΟΚΕ) και του MBA – ΕΚΠΑ και παρουσιάστηκε στο 7ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) από τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Γιάννη Υφαντόπουλο.

Παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς δηλώνουν σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι από τη διαχείριση του καρκίνου, υπάρχουν παράμετροι που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ογκολογικών ασθενών, η οποία αποτέλεσε το αντικείμενο της έρευνας. Κατά 40% η ποιότητα ζωής επηρεάζεται από την οικονομική κατάσταση, κατά 42% από το εκπαιδευτικό επίπεδο, ενώ άλλοι παράγοντες που επιδρούν είναι η ηλικία, η μη μεταστατική νόσος, το να μην εργάζεται κάποιος καθώς και το φύλο.

Σε σχέση με την επίπτωση του καρκίνου στις ζωές των ασθενών, το 26% των ασθενών δήλωσε ότι η νόσος έχει αντίκτυπο στην οικογένεια “πάρα πολύ” και το 36% ότι έχει “πολύ”. Επιπλέον, το 30% των ασθενών ανέφερε πολύ μεγάλη επίπτωση του καρκίνου στην επαγγελματική ζωή και το 40% στην ερώτηση εάν επηρεάζεται η σεξουαλικότητά του απάντησε “πάρα πολύ”. Επιπλέον, ένα 48% χρειάζεται να λείψει από τη δουλειά του, κατά μέσο όρο 19 ώρες την εβδομάδα.

Μοντέλο Πολυσυμμετοχικότητας

Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Υφαντόπουλου και τα αποτελέσματα της έρευνας, όλο και περισσότερο, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συνεργάζονται με τους ασθενείς τους σε ένα νέο μοντέλο πολυσυμμετοχικής συνεργασίας για την αποτελεσματική διαχείριση της ασθένειας και την προώθηση της υγείας. Αυτή η συνεργασία απαιτεί τη μετατροπή του επαγγελματικού ρόλου από τον “αρχηγό” σε “συνεργάτη” και τον ρόλο του ασθενούς από τον “παθητικό παραλήπτη” σε συνεργάτη. “Αυτή είναι μια νέα προσέγγση εταιρικής σχέσης και έχει ιδιαίτερη αξία σε ένα μεταρρυθμισμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που δίνει έμφαση όλο και περισσότερο στην ενεργό συμμετοχή και τις ενέργειες αυτοεξυπηρέτησης ατόμων και οικογενειών για τη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών”, ανέφερε.

Προχωράνε οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο συνέδριο της ΕΛΛΟΚ επανέλαβε τα τρία προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο που έχουν σχεδιαστεί και το ένα ήδη υλοποιείται: Για τον καρκίνο του μαστού, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Οσον αφορά στο πρώτο, έχουν πραγματοποιηθεί περί τις 90.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί 5223 γυναίκες με ευρήματα σε πρώιμο στάδιο.
Παράλληλα, “τρέχει” και η δημουργία Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας. “Δε γίνεται εν έτει 2023 οι ασθενείς να μετακινούνται για θεραπεία”, είπε ο κ. Πλεύρης, σημειώνοντας πως οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις θα εκδοθούν πριν από τις εκλογές. Επίσης, τόνισε ότι προχωράνε τόσο η κατ’οίκον νοσηλεία όσο και η ανακουφιστική φροντίδα για ολοκληρωμένη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών.

καρκίνοςΥπουργείο ΥγείαςΜονάδες Ημερήσιας Νοσηλείαςογκολογικοι ασθενειςΘάνος Πλεύρης