Ανοσοποιητικό σύστημα και στρες

Κατανόηση του ανοσοποιητικού συστήματος και του στρες

Ο σημερινός πολυάσχολος τρόπος ζωής μπορεί συχνά να προκαλέσει στρες και άγχος. Ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέλιξής μας, το άγχος έπαιξε τελικά ρόλο στην επιβίωσή μας. Το σώμα ανταποκρίνεται φυσικά σε συναισθήματα όπως ο φόβος, ο ενθουσιασμός και η απογοήτευση. Εδώ, το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει τις ενέργειές μας, ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, πυροδοτώντας μια αντίδραση μάχης ή φυγής. Σήμερα, δεν χρησιμοποιούμε πλέον αυτό το ένστικτο για να ξεφύγουμε από άγρια ζώα ή να κυνηγήσουμε θηρία πολύ μεγαλύτερα από εμάς. Αντίθετα, η αιτία του άγχους μπορεί να είναι οι καθημερινές ανησυχίες, τα προβλήματα στη δουλειά ή ένας περιστασιακός καυγάς με συναδέλφους, συγγενείς ή φίλους. Πιο σοβαρές περιστάσεις ζωής, όπως πένθος, οικονομικές πιέσεις, διάγνωση υγείας που απογοητεύει τη διάγνωση του γιατρού, πόλεμος ή θάνατος αγαπημένου προσώπου μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιο στρες.

Στρες

Το στρες είναι ένας ορισμένος τύπος αντίδρασης που παράγει το σώμα ως απόκριση στον φόβο, την ένταση, τα δυσάρεστα συναισθήματα, τη μονότονη δραστηριότητα και τη φασαρία, που εκδηλώνεται με τη μορφή δυσλειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια αγχωτικών γεγονότων, το σώμα παράγει ενεργά ουσίες που παρακινούν ένα άτομο να βρει μια διέξοδο από την αγχωτική κατάσταση.

Η φυσική κατάσταση του στρες υποκινείται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα που προετοιμάζει το σώμα για κινδύνους. Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην απόκριση στο στρες είναι η ταχεία παραγωγή αδρεναλίνης και στεροειδών ορμονών όπως η τεστοστερόνη και η κορτιζόλη, οι οποίες, ως ορμόνες, μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και την ανοσολογική σας κατάσταση.

Τι είδη στρες υπάρχουν;

Τα είδη του στρες περιλαμβάνουν:

  • Χημικό στρες – εμφανίζεται μετά από έκθεση σε χημικές και τοξικές ουσίες
  • Ψυχικό στρες – μπορεί να προκληθεί από μια σειρά διαφορετικών τύπων συναισθημάτων
  • Βιολογικό – αυτό το είδος στρες εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ασθένειας μετά από τραύμα ή τραυματισμό
  • Eustress (Παρακινητικό στρες) – είναι ευεργετικό μακροπρόθεσμα και είναι ένας χρήσιμος τύπος σοκ που δημιουργεί ένα είδος αφύπνισης στο ανθρώπινο σώμα
  • Η αγωνία – είναι μια κρίσιμη κατάσταση που σχετίζεται με τη σωματική καταπόνηση, αλλά χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει το άγχος. που εκδηλώνεται σε υπερένταση, μπορεί επίσης να ονομαστεί βλάβη

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα αναφέρεται σε ένα σύνολο μορίων, κυττάρων, ιστών και οργάνων που προστατεύουν το σώμα από γενετικά ξένα κύτταρα ή ουσίες που προέρχονται από το περιβάλλον ή σχηματίζονται στο σώμα. Υπάρχουν δύο διαφορετικά ανοσοποιητικά συστήματα που λειτουργούν σε αρμονία μεταξύ τους και με άλλα συστήματα του σώματος.

Το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνει φυσικούς φραγμούς όπως το δέρμα, από κύτταρα του ανοσοποιητικού όπως τα λευκά αιμοσφαίρια, γνωστά ως μονοκύτταρα και ουδετερόφιλα. και μικρά μόρια σηματοδότησης, γνωστά ως συμπλήρωμα ή C-αντιδρώσες πρωτεΐνες1 (CRP) – (αυτή η δοκιμή χρησιμοποιείται συχνά στην υγειονομική περίθαλψη για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει υπερβολική φλεγμονή ή μόλυνση)

Το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα αναφέρεται στα Τ-κύτταρα που ανιχνεύουν αντιγόνο και στα Β-κύτταρα που παράγουν αντισώματα. Αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι σε θέση να προσαρμοστούν σε νέα τοξικά μόρια και να θυμούνται και να επαναλαμβάνουν την πρώτη απάντηση σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε την ίδια μόλυνση ή αλλεργιογόνο.

Η σύνδεση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και του στρες

Το στρες διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μερικές φορές αυτό λειτουργεί προς όφελός μας, καθώς βοηθά στην αποφυγή μολύνσεων και επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, το στρες μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα καθιστώντας μας πιο ευάλωτους σε μολυσματικές ασθένειες και άλλες ασθένειες. Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνει τον χρόνο που χρειάζεται για να αναρρώσει το σώμα από ασθένεια ή τραυματισμό. Η σύνδεση μεταξύ των επίμονων αρνητικών εμπειριών και της ανάπτυξης αυτοάνοσων νοσημάτων έχει αποδειχθεί από επιστήμονες.

Η αδρεναλίνη μειώνει την ικανότητα του σώματος να ξεκουραστεί, αφήνοντάς σας κουρασμένους. Εάν το άγχος είναι επίμονο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια κόπωση που μπορεί να επηρεάσει την εξαιρετικά ρυθμισμένη ανοσοαπόκριση.

Η κορτιζόλη είναι μια από τις σημαντικότερες ορμόνες που απελευθερώνονται υπό συνθήκες στρες. Η κορτιζόλη που απελευθερώνεται από τα νεφρά αυξάνει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τη διάσπαση του σακχάρου. Η απελευθέρωση κορτιζόλης καταστέλλει τη φλεγμονή και τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια που περιβάλλουν τα νεφρά, τις ωοθήκες και τους όρχεις. Η τεστοστερόνη μπορεί να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, γι’ αυτό και τα άτομα που έχουν οριστεί ως άνδρες κατά τη γέννηση είναι πιο ευαίσθητα σε ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις.

Τι άλλο συμβαίνει στο σώμα κατά τη διάρκεια του στρες;

Μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση στο στρες είναι η απελευθέρωση τεστοστερόνης, αλλά λόγω της υπερέκφρασης, τα επίπεδά της μπορεί να μειωθούν με την πάροδο του χρόνου. Μια σημαντική μείωση της τεστοστερόνης μπορεί να αυξήσει την ευερεθιστότητα, να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος, να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία και να οδηγήσει σε ανικανότητα. Λόγω της εξασθενημένης ανοσολογικής απόκρισης, ο κίνδυνος μόλυνσης των γεννητικών οργάνων με μολυσματικές ασθένειες αυξάνεται επίσης.

Η τεστοστερόνη και η κορτιζόλη μπορούν επίσης να επηρεάσουν την πορεία του εμμηνορροϊκού κύκλου, ο οποίος μπορεί να γίνει ακανόνιστος και επώδυνος. Επιπλέον, η συνεχής έκθεση σε ορμόνες που σχετίζονται με το στρες μπορεί να προκαλέσει νευρική εξάντληση και να επιδεινώσει τα σωματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Ποια είναι τα σημάδια του στρες;

Μερικά από τα σημάδια που παρατηρούνται συνήθως είναι:

  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Πονοκέφαλοι
  • Στομαχικά και πεπτικά προβλήματα
  • Εξάντληση
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Αυπνία
  • Ανησυχία
  • Κατάθλιψη
  • Κρίσεις πανικού

Χρήσιμες συμβουλές για την καταπολέμηση του στρες:

Η πρόληψη της εμφάνισης του στρες είναι πολύ σημαντική, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει παρά να αντιμετωπίσει τις μετέπειτα συνέπειες. Για να βοηθήσετε στην πρόληψη και την επίλυση του άγχους, συνιστώνται οι ακόλουθες συμβουλές:

  • Καλός, υγιής ύπνος
  • Τακτική άσκηση, κατά προτίμηση στον καθαρό αέρα
  • Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο κάθε μέρα, που θα σας επιτρέψει να αφαιρέσετε τη φασαρία και να βάλετε τις σκέψεις σας σε τάξη
  • Ακούστε ήσυχη, χαλαρωτική μουσική
  • Λαμβάνετε επαρκή ποσότητα βιταμινών, ιδιαίτερα βιταμινών Β, καθώς βοηθούν το σώμα να παράγει μελατονίνη, έναν ρυθμιστή του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης
  • Ελέγξτε την ποιότητα του αέρα και του φωτός στο δωμάτιο
  • Εξασκηθείτε στον έλεγχο της αναπνοής σας, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τον έλεγχο του στρες
  • Τρώγοντας μια ισορροπημένη διατροφή, αντικαθιστώντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα με φρούτα και λαχανικά που χωνεύονται εύκολα από τον οργανισμό
  • Ζητήστε συμβουλή από έναν επαγγελματία εάν αισθάνεστε καταπονημένοι

 

Πηγή

ανοσοποιητικόάγχοςστρες