Το αποτύπωμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας: Επενδύσεις, θέσεις εργασίας, κάλυψη ασθενών

Βρεθήκαμε στη Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης, που έχει γίνει κέντρο ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, καθώς τρεις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, η Winmedica, η DEMO και η Faran, επενδύουν στον τόπο, κατασκευάζοντας τρεις νέες παραγωγικές μονάδες, που θα συμβάλλουν στην εγχώρια οικονομία και ανάπτυξη, και που θα βοηθήσουν στην κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών.

Γράφει η Μάρθα Φραγκάκη.

Συγκεκριμένα, στο παραγωγικό campus της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στην Τρίπολη θα παράγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρώτες ύλες φαρμάκων αλλά και τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης. Με την ολοκλήρωσή της, θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων & ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης. Με τα προϊόντα που θα παράγονται εκεί, η DEMO θα μπορεί να καλύπτει το 34% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και το 35% σε ογκολογικά φάρμακα.

Η νέα παραγωγική μονάδα της Winmedica θα είναι συνολικής επένδυσης 50 εκατ. € και θα δημιουργήσει 250 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της συνολικής επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ.€. Με τα ογκολογικά φάρμακα που θα παράγει η νέα μονάδα, θα μπορεί να καλυφθεί το 50% των αναγκών των ελλήνων ασθενών, σε 11 βασικά ογκολογικά φάρμακα.

Τέλος, μία σημαντική επένδυση θα υλοποιηθεί και από τη Faran σε μια νέα σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000τ.μ., η οποία θα κτιστεί επί οικοπέδου 36.000τ.μ. στην ΒΙΠΕ Τριπόλεως. Στην μονάδα θα αναπτυχθούν αρχικά γραμμές στείρας πλήρωσης και συσκευασίας (fill/finish) παρεντερικών σκευασμάτων μικρού όγκου σε υγρή και λυοφιλοποιημένη μορφή, σε φιαλίδια, φυσίγγια και προγεμισμένες σύριγγες και επιπλέον στην ίδια εγκατάσταση προγραμματίζεται μελλοντικά να παράγονται και βιοτεχνολογικά φάρμακα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής μας στη ΒΙ.ΠΕ. της Τρίπολης, παρακολουθήσαμε την εκδήλωση «Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας», στην οποία ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, Medicines for Europe και Συνδιευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ELPEN, μίλησε για τις επενδύσεις και την κάλυψη των ασθενών.

Ο κ. Τρύφων ανέφερε μεταξύ άλλων πως έπειτα από μία πενταετία που μπήκε σε εφαρμογή το επενδυτικό clawback είναι πολύ χαρούμενος καθώς βλέπει την επενδυτική δυναμική και αντοχή που έχουν οι ελληνικές βιομηχανίες. Αποδεικνύεται πως η Ελλάδα μπορεί να παράγει, να ερευνά και να υπάρχει ανταγωνιστικά σε ένα δύσκολο κλάδο, όπως αυτός των φαρμάκων. Στην Τρίπολη φαίνεται στην πράξη πως, παρά τις συνεχιζόμενες μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν (clawback, rabate), οι φαρμακοβιομηχανίες δημιουργούν έργα σε όλη την Ελλάδα.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία άντεξε και αντέχει παρά τα δυσμενή στοιχεία, μικρό μερίδιο αγοράς και πολύ χαμηλές τιμές στα φάρμακα, ωστόσο κατέχει το 65% της απασχόλησης και 25% των νέων επενδύσεων.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει πολύ μεγάλο αποτύπωμα. Το 10% του παραγωγικού, ευρωπαϊκού ιστού στα 450 εργοστάσια που υπάρχουν στην Ευρώπη ανήκει στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη υπήρχαν 850 εργοστάσια εκ των οποίων περί των 400 μετακινήθηκαν σε Ασία και Ινδία, και το γεγονός αυτό συνέβαλε στην έλλειψη φαρμάκων και υλικών την περίοδο της πανδημίας.

Με την υπάρχουσα παραγωγή των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών καλύπτονται 40 εκατ. Παγκοσμίως, νούμερο που θα εκτιναχθεί με τις νέες επενδύσεις. Επίσης, καλύπτεται το 60% των εγχώριων αναγκών των ασθενών και με τις νέες επενδύσεις το ποσοστό θα ανέβει πάνω από 70%.

Οι επενδύσεις αυτές καταλήγουν σε προϊόντα που είναι διεθνώς ανταγωνιστικά, εξαγωγές και σε βελτίωση του ελλείματος του εμπορικού ισοζυγίου.  Επίσης, έτσι δίνεται η ευκαιρία σε νέους και νέες να δουλέψουν στον τόπο τους.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι ύψους 1,2 δις. (2020-2026), περιλαμβάνει 10 νέα εργοστάσια, 56 νέες γραμμές παραγωγής, ερευνητικές δομές και νέες θέσεις εργασίας. Αυτό έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην κάλυψη των ασθενών, αλλά και στην ελληνική οικονομία. Το επενδυτικό βάρος αυτή τη στιγμή το σηκώνει κατά 90% η ελληνική βιομηχανία, αλλά σκοπός και της Ένωσης και της κυβέρνησης είναι να προσελκύσει ξένες φαρμακοβιομηχανίες να επενδύσουν στη χώρα.

Στόχος είναι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να συμβάλλει κατά 15-17% στο ΑΕΠ. Η χώρα έχει ανάγκη από παραγωγικές επενδύσεις τώρα περισσότερο από ποτέ και είναι σημαντικό ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή 30 δις. από το Ταμείο Ανάκαμψης, μα είναι ξεκάθαρο πως οι πόροι αυτοί πρέπει να κατευθύνονται σε τέτοιες επενδύσεις, καθώς η φαρμακοβιομηχανία χρειάζεται κίνητρα.

Ένα από τα πιο βασικά στοιχεία είναι πως καλύπτονται πάνω από 3,5 εκατ. το χρόνο συμπολίτες μας σε βασικές θεραπευτικές κατηγορίες (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή αγορά) με ασφαλή, οικονομικά και αποτελεσματικά γενόσημα φάρμακα.

Ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων ασθενών καλύπτεται με καθαρό μηνιαίο κόστος  για το κράτος μεταξύ 2,5 – 4 ευρώ / ασθενή.  Υπάρχουν πολλά παραδείγματα φαρμάκων που οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες κρατούν στην αγορά για λόγους κοινωνικής πολιτικής, ενώ οι εισαγωγικές εταιρείες δεν θα έφερναν για θέματα κόστους.

Στα επόμενα χρόνια, θα καλύπτεται το 75% των αναγκών από ελληνικά παραγόμενα φάρμακα, έτσι η Ελλάδα θα μπορεί σε μία επόμενη κρίση να έχει μεγάλη απεξάρτηση από τις εισαγωγές.

Όσον αφορά στην Τρίπολη, οι νέες αυτές επενδύσεις θα δημιουργήσουν 1000 νέες θέσεις εργασίας την επόμενη πενταετία, ωστόσο επενδύσεις παρόμοιου τύπου γίνονται από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε όλη την Ελλάδα, Λάρισα, Τρίπολη, Γιάννενα, Ανατολική Αττική, Βόρεια Αττική, Οινόφυτα, Λαμία, Θεσσαλονίκη, οι οποίες επεκτείνονται με πολλές ερευνητικές συνεργασίες με πανεπιστήμια (δημιουργία hubs).

 

επενδύσειςελληνική φαρμακοβιομηχανίαΤρίποληθέσεις εργασίας