Το άτμισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, έδειξε μεγάλη μελέτη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας ανακάλυψαν ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων ήταν 34% πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή και 25% πιο πιθανό να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο . Επιπλέον είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη ή από άγχος.

Οι συσχετίσεις διατηρήθηκαν ακόμη και όταν οι ατμιστές ελέγχονταν για άλλους γνωστούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως ηλικία, φύλο, δείκτης μάζας σώματος, υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και κάπνισμα.

“Μέχρι τώρα λίγα ήταν γνωστά για τη σχέση των καρδιαγγειακών συμβαμμάτων με το ηλεκτρονικό τσιγάρο”, είπε ο επικεφαλής ερευνητής, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάνσας Dr Mohinder Vindhyal.

“Αυτά τα δεδομένα μας αφυπνίζουν πραγματικά και πρέπει να συμβάλουν στην δράση και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Όταν ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνεται κατά 34% μεταξύ των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων, σε σύγκριση με τους μη ατμιστές, δεν θα ήθελα οι ασθενείς μου ή τα μέλη της οικογένειάς μου να ατμίσουν”.

Οι ερευνητές επεξεργάστηκαν στοιχεία από 96.467 άτομα, από το 2014, το 2016 και το 2017. Έκαναν και σύγκριση με στοιχεία από καπνιστές (στους οποίους οι κίνδυνοι για την υγεία είναι πολλαπλάσιοι) και από μη καπνιστές.

“Το κάπνισμα τσιγάρων έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το άτμισμα είναι ασφαλές – μερικά ηλεκτρονικά τσιγάρα απελευθερώνουν πολύ τοξικές ενώσεις. Όταν το ψάξαμε λίγο περισσότερο, διαπιστώσαμε ότι, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά κάποιος χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθημερινά ή μόνο μερικές ημέρες, εξακολουθεί να κινδυνεύει να πάθει καρδιακή προσβολή ή στεφανιαία νόσο”, σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστήμονα.

Αν και οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν εάν η ζημιά προκλήθηκε πριν από τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ή ότι προκλήθηκε εξαιτίας τους, δήλωσαν ότι η μελέτη θα πρέπει να αφυπνίσει όλους όσοι θεωρούν ότι το άτμισμα είναι ασφαλές.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.