ΗΠΑ: Το CDC αναμένεται να εκδώσει νέες οδηγίες χρήσης μάσκας για τους εμβολιασμένους

Αντιστρέφοντας μια απόφαση που πάρθηκε μόλις πριν από δύο μήνες , τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναμένεται να συστήσουν τις επομενες μέρες, ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν για τον κοροναϊό ξαναρχίζουν να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους υπό ορισμένες συνθήκες.

Η αλλαγή έρχεται μετά από αναφορές για αυξανόμενες λοιμώξεις με την παραλλαγή Delta του ιού σε άτομα που είχαν πλήρως ανοσοποιηθεί. Ωστόσο, η νέα οδηγία θα σηματοδοτήσει μια απότομη αλλαγή από την απόφαση του Μαίου, ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους.

Η αρχική καθοδήγηση του CDC τον Μάιο ήταν ότι τα άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, θα μπορούσαν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα σε εσωτερικούς χώρους αλλά συνέστησαν στους μη εμβολιασμένους να εξακολουθούν να φορούν μάσκες. Αυτές οι συστάσεις προκάλεσαν έντονη κριτική από ορισμένους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι δήλωσαν ότι ήταν πρόωρο να βγει η μάσκα, δεδομένης της τεράστιας έκτασης των μη εμβολιασμένων ανθρώπων στη χώρα.

Όπως πρόσφατα ανέφερε εκπρόσωπος του CDC, δεν υπήρχαν σχέδια να αλλάξει η οδηγία, εκτός εάν υπήρχε σημαντική αλλαγή στην επιστήμη. Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν την Κυριακή το βράδυ για να επανεξετάσουν νέα στοιχεία που ενδέχεται να έχουν προκαλέσει την αντιστροφή, ανέφερε το CNN την Τρίτη.

Αλλά αυτά τα δεδομένα, και η απόφαση του CDC, βασίστηκαν σε μολύνσεις προηγούμενων εκδόσεων του ιού πριν να εμφανιστεί η παραλλαγή Delta.   Αναφορές από λοιμώξεις μεταξύ πλήρως ανοσοποιημένων ατόμων, έχουν δείξει ότι η παραλλαγή μπορεί να διαπεράσει το φράγμα εμβολίου πιο συχνά από τις προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού.

 

Press Room με πληροφορίες από NYTimes

cdcμάσκες προστασίαςfront-stories