Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων νέων τροφοδοτεί την επιδημία κορονοϊού

Mακριά από τον στόχο των εμβολιασμένων νέων συμπολιτών μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα, γεγονός το οποίο αφήνει σημαντικά περιθώρια στην επιδημία να εξαπλωθεί. Αν και η πλατφόρμα για ραντεβού ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών, έχει ανοίξει εδώ και εβδομάδες το ποσοστό αυτών που έχουν εμβολιστεί είναι χαμηλό και φτάνει στο 24% του συνολικού πληθυσμού.

Να επαναλάβουμε ότι αυξημένη διασπορά παρατηρείται σε άτομα ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας λόγω του μη εμβολιασμού τους αλλά και της κινητικότητα κατά την περίοδο των διακοπών, όπως επίσης και σε περιοχές όπου υπάρχει και αυξημένο τουριστικό κύμα. Όπως μάλιστα επεσήμανε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη, παρατηρείται νέα έξαρση της πανδημίας σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας ανάμεσα στις οποίες η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο.

“Κύριο χαρακτηριστικό της επιδημίας είναι η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους. Το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος εντοπίζεται στις ηλικίες 15 έως 24 ετών. Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15 έως 19 ετών” επεσήμανε η εκπρόσωπος.

Βασική αιτία της αυξημένης διασποράς αποτελεί η μετάλλαξη Δέλτα η οποία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα αυξημένη μεταδοτικότητα και όπως ανέφερε η κα Πελώνη το 70% των στελεχών εντοπίστηκαν σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών. Από το σύνολο των κρουσμάτων με την νέα μετάλλαξη χρειάστηκε να νοσηλευτεί το 13%, εκ των οποίων κανένας δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Εμβολιασμοί

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα είναι τα εξής.

  • Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 70% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 70,5
  • Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το 71% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 71,5%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το 82,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 83,3%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το 77% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 78%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το 78% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 79%.Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το 73% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 74%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το 69% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 70,5%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 66%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το 61% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 62%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 54% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 56%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 46% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 48%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 42% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 45%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 37% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 41%.

Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 24% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 29%.
Μετά και την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό των παιδιών που είναι γεννημένα μέχρι και 31/12/2005, η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού με το εμβόλιο της Pfizer θα ανοίξει την Πέμπτη 15 Ιουλίου

κρούσματακορονοϊόςεμβόλιο κορονοϊού