Το Ελληνικό φάρμακο δεύτερο «πιο εξαγώγιμο» αγαθό της ελληνικής μεταποίησης, με 2,5 δισ. ευρώ εξαγωγές

Ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ το 2022 οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων και αποτελούν το δεύτερο «πιο εξαγώγιμο» αγαθό της ελληνικής μεταποίησης. Tο γεγονός αποδεικνύει τον δυναμισμό της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τον κρίσιμο αναπτυξιακό ρόλο της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ΙΟΒΕ στη μελέτη: «Ο τομέας μεταποίησης στην Ελλάδα: Νέες προκλήσεις και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης στο εξελισσόμενο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον», εκτιμάται πως πολύ σύντομα το Ελληνικό φάρμακο θα αποτελεί ίσως το πρώτο σε εξαγωγές ελληνικό προϊόν.

Ειδικότερα, στην μελέτη επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι,  κορυφαία εξαγωγικά προϊόντα, το αλουμίνιο και τα φαρμακευτικά σκευάσματα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, με 2,8 δισ. ευρώ και 2,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα το 2022 (9,5% και 8,7% του συνόλου εξαγωγών μεταποίησης, εξαιρουμένων των προϊόντων διύλισης πετρελαίου).

Φάρμακα: Μειώθηκε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο 

Ακολουθούν προϊόντα του κλάδου τροφίμων – επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά (1,6 δισ. ευρώ, 5,5% του συνόλου μεταποίησης), ελαιόλαδο και άλλα έλαια-λίπη (1,1 δισ. ευρώ, 3,9%) και γαλακτοκομικά – τυροκομικά προϊόντα (κυρίως φέτα και γιαούρτι, με 1,1 δισ. ευρώ και 3,7% του συνόλου). Αθροιστικά, οι εξαγωγές των 10 πρωτοπόρων προϊόντων αποτέλεσαν σχεδόν τις μισές (45%) εξαγωγές προϊόντων μεταποίησης το 2022, με τη συνολική αξία τους να ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ.

Η καλή πορεία των εξαγωγών των φαρμάκων, αναδεικνύει και μια ακόμη θετική πτυχή του κλάδου. Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ από τους κλάδους με αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο το διάστημα 2018-2022, μόνο ο κλάδος μεταποίησης φαρμακευτικών προϊόντων κατάφερε να μειώσει το έλλειμμά του (από 1,8 δισ. ευρώ το 2018 σε 1,6 δισ. ευρώ το 2022).

Σημαντικές οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας

Το αποτέλεσμα της αύξησης των εξαγωγών προέρχεται και από τις σημαντικές επενδύσεις . Με βάση τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων προκύπτει σύμφωνα με το Ίδρυμα, ότι ο κλάδος φαρμακευτικών προϊόντων παρουσίασε τη σημαντικότερη αύξηση επενδύσεων παγίου κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια και μάλιστα διπλασίασε τις επενδύσεις του (από 114 εκατ. ευρώ σε 238 εκατ. ευρώ).
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για τον κλάδο προκύπτει και από την ανάλυση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, η οποία δυστυχώς παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες (μόλις 425 εκατ. ευρώ το 2021). Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, παρατηρείται ότι ο καινοτόμος κλάδος των φαρμακευτικών προϊόντων αποτέλεσε το 2021 τον κλάδο με τις υψηλότερες δαπάνες (21% των συνολικών δαπανών της εγχώριας μεταποίησης) ακολουθούμενος από τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου (19%) και τον κλάδο τροφίμων, ποτών και προϊόντων καπνού (11%) σε Έρευνα και Ανάπτυξη.

Μαζί, οι τρεις αυτοί κλάδοι πραγματοποίησαν περισσότερες από τις μισές δαπάνες της εγχώριας μεταποίησης και περίπου το 17% των συνολικών δαπανών Ε&Α στη χώρα.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι ο κλάδος του φαρμάκου όσον αφορά στην απασχόληση στην μεταποίηση, έχει αρκετά υψηλότερη συμμετοχή στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Στο 7,1% η αύξηση της απασχόλησης την τελευταία πενταετία

Συγκεκριμένα στα φαρμακευτικά προϊόντα, η εγχώρια απασχόληση αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία τετραετία και έφτασε στο 7,1% το 2022 (στο σύνολο των απασχολούμενων στη βιομηχανία), με τον κλάδο να βρίσκεται έτσι στην τρίτη θέση της εγχώριας κατάταξης κλάδων. Αντίθετα, στην ΕΕ27 η συμμετοχή των φαρμακευτικών προϊόντων στην απασχόληση της μεταποίησης διαμορφώνεται αρκετά χαμηλότερα, στο 2,9% την 16η θέση της κατάταξης.

Τέλος μια άλλη σημαντική επισήμανση του ΙΟΒΕ είναι ότι η παραγωγή φαρμάκων αποτελεί έναν από τους ελάχιστους κλάδους όπου σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα όσο αναφέρονται και από τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών, παρά το δυσοίωνο οικονομικό κλίμα, υπήρξαν επενδύσεις για την παραγωγή φαρμάκων, ειδικά στον τομέα των γενοσήμων.

φαρμακοβιομηχανία