Το εμβόλιο κατά του καρκίνου της Moderna δείχνει υπόσχεση ενάντια στον πιο θανατηφόρο τύπο καρκίνου του δέρματος

Ένα επαναστατικό εμβόλιο από τη Moderna θα μπορούσε να είναι η απάντηση στον πιο θανατηφόρο τύπο καρκίνου του δέρματος, αφού έδειξε υπόσχεση σε κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από επιστήμονες.

Ερευνητές παρουσίασαν τη μελέτη τους για ένα πειραματικό εμβόλιο mRNA της Moderna σε συνδυασμό με την ανοσοθεραπεία Keytruda της Merck. Σύμφωνα με την ομάδα, ο συνδυασμός του εμβολίου και της θεραπείας μείωσε τον κίνδυνο θανάτου ή υποτροπής του μελανώματος κατά 44% σε σύγκριση με τη χρήση μόνο του Keytruda.

«Από γενική θεραπευτική άποψη για τον καρκίνο, αυτή είναι μια πιθανή σημαντική ανακάλυψη», δήλωσε ο ειδικός στο μελάνωμα του Mass General Cancer, Δρ Ράιαν Σάλιβαν, σε δήλωση που έλαβε το CNBC .

Ο Sullivan και οι συνεργάτες του παρατήρησαν ότι το εμβόλιο mRNA λειτούργησε καλά με το Keytruda, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αναζωογονεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο συνδυασμός τους βοήθησε στην παράταση του χρόνου που έχουν οι ασθενείς χωρίς να έχουν υποτροπή ή θάνατο.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν από τον Δρ Jeffrey Weber του NYU Langone Perlmutter Cancer Center στη συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Η παρουσίαση τόνισε ότι το εμβόλιο κατά του καρκίνου της Moderna κατασκευάζεται κατά παραγγελία. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν τη δόση μετά από ενδελεχή ανάλυση του όγκου ενός ασθενούς μετά από χειρουργική αφαίρεση.

Κάθε εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για να εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να στοχεύει μόνο τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις στα καρκινικά κύτταρα. Για τη δοκιμή στα μέσα του σταδίου, η ομάδα χρησιμοποίησε τον συνδυασμό σε συμμετέχοντες άνδρες και γυναίκες με υψηλό κίνδυνο επανεμφάνισης του μελανώματος.

Το πείραμα δεν ήταν απαλλαγμένο από παρενέργειες. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς ανέφεραν κόπωση μετά τη λήψη του εμβολίου.

Η Moderna και η Merck συζητούν τώρα με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για να προχωρήσουν σε μια δοκιμή σε τελευταίο στάδιο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μεγαλύτερων δοκιμών θα μπορούσαν να διαρκέσουν τρία έως τέσσερα χρόνια.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο επικεφαλής ιατρός της Moderna, Δρ. Paul Burton, αποκάλυψε σε μια αποκλειστική συνέντευξη στον Guardian ότι η εταιρεία θα μπορούσε πιθανότατα να προσφέρει προηγμένες θεραπείες για τον καρκίνο σε μόλις πέντε χρόνια ή μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο Burton είπε ότι η Moderna εργάζεται σε εμβόλια κατά του καρκίνου χρησιμοποιώντας τεχνολογία mRNA που στοχεύει διαφορετικούς τύπους όγκων. Πρόσθεσε ότι οι θεραπείες θα σώσουν εκατομμύρια ζωές.

Εκτός από τη συνεργασία Moderna/Merck, η BioNTech και η Gritstone Bio έχουν επίσης συνεργαστεί για να αναπτύξουν ανταγωνιστικά εμβόλια κατά του καρκίνου που χρησιμοποιούν επίσης την τεχνολογία mRNA.