Το εμβόλιο μίας δόσης για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) προσφέρει σταθερή προστασία κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Η Ομάδα  Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για την Ανοσοποίηση (SAGE) στις 4-7 Απριλίου αξιολόγησε τα στοιχεία που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα οποία, τα προγράμματα μιας δόσης παρέχουν συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα με τα σχήματα δύο ή τριών δόσεων.

Η ανασκόπηση του SAGE κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα εμβόλιο μίας δόσης για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) παρέχει σταθερή προστασία έναντι του HPV, του ιού που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η οποία είναι συγκρίσιμη με τα σχήματα 2 δόσεων. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για την πρόληψη της νόσου.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, που συχνά αναφέρεται ως «σιωπηλός δολοφόνος» και σχεδόν εξ ολοκλήρου αποτρέψιμος, είναι μια ασθένεια ανισότητας πρόσβασης. 

Η νέα σύσταση του SAGE υποστηρίζεται από ανησυχίες σχετικά με την αργή εισαγωγή του εμβολίου HPV στα προγράμματα ανοσοποίησης και τη συνολική χαμηλή πληθυσμιακή κάλυψη, ειδικά στις φτωχότερες χώρες.

Περισσότερο από το 95% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από τον σεξουαλικά μεταδιδόμενο HPV, ο οποίος είναι ο τέταρτος πιο κοινός τύπος καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως, με το 90% αυτών των γυναικών να ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Το SAGE συνιστά την ενημέρωση των προγραμμάτων δόσης για τον HPV ως εξής:

  • πρόγραμμα μιας ή δύο δόσεων για τον πρωταρχικό στόχο κοριτσιών ηλικίας 9-14 ετών
  • πρόγραμμα μιας ή δύο δόσεων για νεαρές γυναίκες ηλικίας 15-20 ετών
  • Δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών για γυναίκες άνω των 21 ετών .

Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με HIV, θα πρέπει να λαμβάνουν τρεις δόσεις εάν είναι εφικτό, και αν όχι τουλάχιστον δύο δόσεις. Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα μιας εφάπαξ δόσης σε αυτήν την ομάδα.

 

 

 

πηγή: WHO

 

HPVfront-storiesεμβολιασμός HPV