Το καθημερινό κάπνισμα μπορεί να συρρικνώσει τον εγκέφαλό σας (νέα μελέτη)

Οι επιστήμονες που ανέλυσαν τις σαρώσεις εγκεφάλου συμμετεχόντων από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου με αυτοαναφερόμενες συνήθειες καπνίσματος διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των καθημερινών καπνιστών ήταν 0,4 κυβικές ίντσες μικρότερος από αυτούς που δεν κάπνιζαν ποτέ.

Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε δύο έρευνες – μια φορά μεταξύ 2006 και 2010 και την επόμενη μεταξύ 2012 και 2013. Υποβλήθηκαν επίσης σε εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που δεν κάπνιζαν είχαν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου σε σύγκριση με τους καπνιστές.  Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η συχνότητα του καπνίσματος είχε επίσης ισχυρή συσχέτιση με τη συρρίκνωση του εγκεφάλου.

Πώς το κάπνισμα επηρεάζει τον εγκέφαλο;

Η συρρίκνωση του εγκεφάλου ή η εγκεφαλική ατροφία σχετίζεται με συμπτώματα όπως απώλεια μυών, θολή όραση, αποπροσανατολισμός, απώλεια συντονισμού, μυϊκή αδυναμία και νόσο του Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 14% των περιπτώσεων νόσου Αλτσχάιμερ στον κόσμο θα μπορούσε να αποδοθεί στο κάπνισμα.

«Η σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του Αλτσχάιμερ μπορεί να προκύψει μέσω των επιπτώσεων του καπνίσματος στη μορφομετρία του εγκεφάλου, δεδομένου ότι η επιδείνωση της φαιάς και λευκής ουσίας είναι χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας», ανέφεραν οι ερευνητές .

“Το κάπνισμα σχετίζεται με χαμηλότερη ταχύτητα επεξεργασίας, φτωχότερη γενική γνωστική ικανότητα, φτωχότερη λήψη αποφάσεων και αυξημένη παρορμητικότητα. Επιπλέον, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας”, πρόσθεσαν.

Συμβουλές για να κόψετε το κάπνισμα

  • Δοκιμάστε θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης
  • Βρείτε τα ερεθίσματα σας και αποφύγετε τα
  • Μασήστε κάτι για να αντισταθείτε στη λαχτάρα
  • Ασχοληθείτε με σωματικές δραστηριότητες για να αποσπάσετε την προσοχή σας
  • Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης όπως βαθιά αναπνοή, μυϊκή χαλάρωση ή γιόγκα
  • Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τα οφέλη για την υγεία
front-storiesεπιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία