Το καθισιό διπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Για άλλη μια φορά οι επιστήμονες αποδεικνύουν τα οφέλη της άσκησης στην υγεία, σε μια προσπάθεια να παρακινήσουν τους λάτρεις του καναπέ να ελαττώσουν τις ώρες του καθισιού τους.

Όπως είδαν, μελετώντας πάνω από 23.000 ενήλικες για πάνω από δύο δεκαετίες, το καθισιό διπλασιάζει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Ειδικότερα, όσοι έκαναν καθιστική ζωή καθ’όλη την περίοδο που διήρκεσε η μελέτη, είδαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου να αυξάνεται κατά 99%.

Η πιθανότητα μιας θανατηφόρας καρδιακής προσβολής ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 168% μεγαλύτερη από ό,τι στα άτομα που ασκούνταν τουλάχιστον ένα δίωρο την εβδομάδα.

Εκείνοι που δεν γυμνάζονταν καθόλου στην αρχή της μελέτης, αλλά αργότερα έβαλαν την άσκηση στη ζωή τους, κατάφεραν να μειώσουν τον κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα περίπου στο μισό.

Οι ειδικοί είπαν ότι, όσοι παραμένουν ενεργοί σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, απομακρύνουν το ενδεχόμενο να “φύγουν” νωρίς.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Trine Moholdt από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Trondheim της Νορβηγίας δήλωσε σχετικά: “Η σωματική δραστηριότητα μας βοηθά να ζούμε περισσότερο και καλύτερα.

Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι, για να έχουμε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία μας από τη σωματική δραστηριότητα – όσον αφορά στην προστασία από όλες τις αιτίες πρόωρου θανάτου, συμπεριλαμβανομένου και του καρδιαγγειακού θανάτου – πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σωματικά ενεργοί.

Μπορούμε, επίσης, να μειώσουμε τον κίνδυνο, ξεκινώντας να ασκούμαστε αργότερα στη ζωή, ακόμη κι αν δεν το κάναμε πριν”.

Όπως είπαν οι ερευνητές, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματά τους στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Παρίσι, άσκηση κάτω από δύο ώρες την εβδομάδα αυξάνει κατά 60% τις πιθανότητες να πεθάνει κάποιος νέος. 

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η καλή φυσική κατάσταση είναι πιο σημαντική από την άσκηση.

“Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας αρέσουν και βάλτε περισσότερη κίνηση στην καθημερινή σας ζωή. Για παράδειγμα, πηγαίνετε στα μαγαζιά με τα πόδια αντί με το αυτοκίνητο, κατεβείτε από το μετρό μια στάση πριν από τον προορισμό σας, χρησιμοποιήστε σκάλες αντί για ανελκυστήρα. Και δυο φορές την εβδομάδα γυμναστείτε μέχρι να χάσετε την αναπνοή σας”, είπαν χαρακτηριστικά.

καθισιόάσκηση