Ψάχνετε διαρκώς τα κλειδιά και το κινητό σας; Μην φοβάστε δεν χάνετε το μυαλό σας.

Ψάχνετε το κινητό σας διαρκώς; Αντιμετωπίζετε καθημερινά το μυστήριο του που παρκάρατε το αυτοκίνητο;  Είναι τα κλειδιά σας αυτά που δεν βρίσκετε μονίμως;   Και πάνω απ’ όλα,  μήπως τα γυαλιά σας είναι το πιο δυσεύρετο αντικείμενο;

Σίγουρα έχει συμβεί σε όλους. Και πολλοί αναρωτιούνται μήπως κάτι συμβαίνει με τομυαλό τους, μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Πιθανότατα όχι, συμφωνούν οι ειδικοί. «Είναι ένα πολύ συνηθισμένο περιστατικό και σίγουρα πολύ ενοχλητικό», δηλώνει ο Daniel Schacter, καθηγητής ψυχολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μνήμης Schacter στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. “Τις περισσότερες φορές, η απώλεια πραγμάτων προκύπτει από αυτό που συχνά αποκαλούμε “απουσία μυαλού”.  Είναι μια διακοπή της επαφής μεταξύ προσοχής και μνήμης, όπου επικεντρωνόμαστε σε κάτι άλλο εκτός από το αντικείμενο που πρόκειται να χάσουμε.  Σκεφτόμαστε κάτι άλλο, και στη συνέχεια ποτέ δεν κωδικοποιούμε πραγματικά τις πληροφορίες στη μνήμη σχετικά με το πού έχουμε τοποθετήσει το αντικείμενο, επειδή έχουμε άλλες ανησυχίες που καταλαμβάνουν την προσοχή μας”.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.  Θα  μπορούσαμε να είμαστε απασχολημένοι με το να συλλογιζόμαστε κάτι παραγωγικό, όπως μια εργασία ή τι να φτιάξουμε για φαγητό.  Μερικές φορές, όταν λειτουργούμε με αυτόματο πιλότο και δεν εστιάζουμε πραγματικά στο περιβάλλον μας, ακόμη και οι καλύτερες προθέσεις μπορεί να μην επαρκούν.  Αλλά ως επί το πλείστον,  οι άνθρωποι μπορούν να ξεπεράσουν την τάση να παραμελούν τα πράγματα.

Είναι πιθανό, ωστόσο, να συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό. Η απώλεια αντικειμένων είναι ένα σημάδι της ΔΕΠΥ, η οποία χαρακτηρίζεται από χαρακτηριστικά όπως η απειρία και η παρορμητικότητα.

Για να καταλάβετε αν χρειάζεστε βοήθεια, εξετάστε την ένταση, τη συχνότητα και τη διάρκεια των περιστατικών. Πόσο επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή; Πόσο συχνά συμβαίνει και πόσο χρόνο σας παίρνει  για να βρείτε τα πράγματά σας;  Μερικές φορές, οι άνθρωποι που έχουν ΔΕΠΥ αναφέρουν ότι η απώλεια πραγμάτων επηρεάζει τη δουλειά ή τις σχέσεις τους – για παράδειγμα, αν δεν μπορούν να βρουν τα κλειδιά τους και αργήσουν στο γραφείο ή σε ένα δείπνο. Σε αυτή την περίπτωση, οι ειδικοί συστήνουν να μιλήσετε με έναν εξειδικευμένο γιατρό.

Αρκετοί βέβαια αναρωτιούνται αν είναι ένας  προάγγελος της νόσου του Αλτσχάιμερ.  Η απώλεια πραγμάτων, συχνά, είναι απλά ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης.  Ο εγκέφαλος αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και πολλές φορές είναι αποτέλεσμα της επιβράδυνσης που σχετίζεται με την κανονική γήρανση. Οπως για παράδειγμα, δεν μπορείτε θα θυμηθείτε αυτή τη στιγμή ένα όνομα, αλλά ώρες αργότερα σας έρχεται στο μυαλό.

Επιπλέον, τα προβλήματα μνήμης μπορεί έχουν μια αιτία μη άνοιας, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, όπως η έλλειψη ύπνου ή προβλήματα του θυρεοειδούς.  Μερικές φορές η φαρμακευτική αγωγή προκαλεί τη λήθη, ή ακόμα και τα προβλήματα όρασης ή ακοής μπορεί να είναι πίσω από αυτό.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε πιο εύκολα το “να ξεχνάτε”:

Βγάλτε φωτογραφίες: αντί να ψάχνετε το πρωί το αυτοκίνητό σας σε κάθε στενό γύρω από το σπίτι σας, τραβήξτε μια φωτογραφία όταν παρκάρετε τον δρόμο σας. Το ίδιο ισχύει και για άλλα πράγματα, φωτογραφίστε τα σημεία όπου αποθηκεύετε συνήθως πράγματα.

Όταν βάζετε κάτι κάπου, πείτε την τοποθεσία δυνατά.  Οταν λέτε κάτι είτε εσωτερικά στο μυαλό σας είτε δυνατά σας κάνει να εστιάσετε την προσοχή σας στο πού το βάζετε, αυξάνοντας τις πιθανότητες ότι θα θυμάστε την τοποθεσία του αργότερα.

Στο σπίτι, δημιουργήστε μια ρουτίνα: Τοποθετείστε ένα μπολ στην μπροστινή πόρτα σας όπου ρίχνετε τα κλειδιά και το πορτοφόλι σας αμέσως μόλις μπείτε σπίτι. Μία κλειδοθήκη στον τοίχο, ένα καλάθι στο κομοδίνο για όλα σας τα γυαλιά.

Επενδύστε στην τεχνολογία. Υπάρχουν πολλές μικροεφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για να παρακολουθούν τα πράγματα. Βρείτε κάτι που να ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και τις ανάγκες σας.

Φτιάξτε ένα τραγούδι ή ομοιοκαταληξία. Θα μπορούσατε να φτιάξετε για παράδειγμα μία ομοιοκαταληξία όπως “Τα κλειδιά είναι ψηλά, στο ντουλάπι δεξιά” ή ό,τι άλλο μπορεί να σας κάνει να θυμάστε.  Ξοδεύοντας χρόνο για να φτιάξετε ένα τραγούδι ή μια ομοιοκαταληξία, είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να διατηρήσετε τη θέση των αντικειμένων σας στην κορυφή του μυαλού.

Πάρτε μια ανάσα. Εάν βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου έχετε χάσει κάτι και αρχίζετε να νευριάζετε και να αγχώνεστε,  “πάρτε μια βαθιά ανάσα και δώστε στον εγκέφαλό σας ένα ή δύο λεπτά”.  Η θέση του αντικειμένου, θα έρθει, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Είναι σίγουρα κατανοητό οτι μπορεί να είστε απογοητευμένοι με την τάση αυτή, να μην βρίσκετε τα πράγματά σας εύκολα. Αλλά μην αφήσετε αυτό να σας παρασύρει σε άσχημες σκέψεις οτι μπορεί να χάνετε την μνήμη σας, οτι κάτι δεν πάει καλά. Όταν οι σκέψεις σας κλιμακώνονται με τέτοιο τρόπο, είναι ακόμα λιγότερο πιθανό να είστε σε θέση να εστιάσετε και να παρακολουθείτε τα υπάρχοντά σας. Έτσι, θυμηθείτε να δώσετε στον εαυτό σας μια ευκαιρία!