Το «παλαιότερο γεύμα» του κόσμου ανακαλύφθηκε σε απολίθωμα 550 εκατομμυρίων ετών

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων λέει ότι έχει νέα εικόνα για το πώς επιβίωσαν τα πολύ πρώιμα ζώα αφού βρέθηκαν ίχνη αυτού που περιέγραψαν ως το παλαιότερο γεύμα στον κόσμο σε ένα απολίθωμα 550 εκατομμυρίων ετών.

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU) ανέλυσαν αρχαία απολιθώματα από την περίοδο Ediacaran μετά την ανακάλυψή τους στη Ρωσία το 2018. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Current Biology αυτή την εβδομάδα.

Μερικές από τις παλαιότερες ζωές στη Γη αναφέρονται ως ζώο Ediacaran. Αυτή η ομάδα βασίζεται στα παλαιότερα απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν ποτέ, παρέχοντας στοιχεία περίπλοκων, πολυκύτταρων οργανισμών.

Σε ένα απολιθωμένο δείγμα της Kimberella που μοιάζει με γυμνοσάλιαγκα, η ομάδα εντόπισε μόρια φυτοστερόλης που διατηρήθηκαν στο έντερο του πλάσματος. Το χημικό προϊόν, το οποίο βρίσκεται στα φυτά, πρότεινε ότι έτρωγε φύκια και βακτήρια από τον πυθμένα του ωκεανού.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jochen Brocks, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, είπε ότι τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φύκια μπορεί να συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Kimberella.

«Η πλούσια σε ενέργεια τροφή μπορεί να εξηγήσει γιατί οι οργανισμοί της βιότης Ediacara ήταν τόσο μεγάλοι. Σχεδόν όλα τα απολιθώματα που ήρθαν πριν από τη χλωρίδα του Ediacaran ήταν μονοκύτταρα και μικροσκοπικά σε μέγεθος», είπε ο Brocks, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

Οι παλαιοντολόγοι πρότειναν ότι η Kimberella ήταν πιθανότατα ένα από τα πιο προηγμένα πλάσματα της εποχής του Ediacaran με στόμα και έντερο και αφομοιώνει την τροφή με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα σύγχρονα ζώα.

«Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι η Kimberella άφησε σημάδια τροφοδοσίας ξύνοντας φύκια που κάλυπταν τον πυθμένα της θάλασσας, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ζώο είχε έντερο», εξήγησε ο Brocks. «Αλλά μόνο μετά την ανάλυση των μορίων του εντέρου της Kimberella μπορέσαμε να προσδιορίσουμε τι ακριβώς έτρωγε και πώς αφομοιώνει την τροφή», είπε στο δελτίο τύπου.

Ένας άλλος οργανισμός που ονομάζεται Dickinsonia, ένα από τα πρώτα ζώα της Γης, ήταν ένα λιγότερο προηγμένο πλάσμα, χωρίς στόμα ή έντερο. Μεγάλωσε έως και 1,4 μέτρα σε μήκος και είχε ένα σχέδιο σαν πλευρό αποτυπωμένο στο σώμα του, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο Δρ Μπομπρόβσκι είπε ότι τα ευρήματα βοηθούν τους επιστήμονες να παρακολουθούν την εξέλιξη των πρώιμων ζώων και πώς σχετίζονται με τους απογόνους τους σήμερα.

Περιέγραψε τα ζώα της βιότης Ediacaran, που ζούσαν στη Γη πριν από την «Έκρηξη της Κάμβριας» που οδήγησε στο σύγχρονο ζώο, ως «την καταγωγή μας και όλων των ζώων που υπάρχουν σήμερα».

«[Ήταν] μια μικτή τσάντα από εντελώς παράξενους, όπως η Dickinsonia, και πιο προηγμένα ζώα όπως η Kimberella που είχαν ήδη κάποιες φυσιολογικές ιδιότητες παρόμοιες με τους ανθρώπους και άλλα σημερινά ζώα», εξήγησε στο δελτίο ειδήσεων.

«Αυτά τα πλάσματα είναι οι βαθύτερες ορατές ρίζες μας», πρόσθεσε.