Το πορνό παράγει ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα όση το Βέλγιο

Τα βίντεο πορνό, που πάρα πολύς κόσμος παρακολουθεί online, παράγουν την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα με το Βέλγιο, σύμφωνα με έκθεση του γαλλικού think tank The Shift Project.

Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, συνολικά, τα βίντεο πορνό, που παρακολουθούνται σε απευθείας σύνδεση, εκπέμπουν 300 εκατομμύρια τόνους άνθρακα κάθε χρόνο και το ένα τρίτο προέρχεται από ροή των βίντεο με πορνογραφικό περιεχόμενο.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από τον μηχανικό Maxime Efoui-Hess, ο οποίος ειδικεύεται στη μοντελοποίηση υπολογιστών, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενέργειας των ψηφιακών τεχνολογιών αυξάνεται κατά 9% ετησίως. Το 60% της παγκόσμιας ροής δεδομένων προέρχεται από βίντεο στο Διαδίκτυο.

Οι ψηφιακοί τομείς πρέπει να εξεταστούν περισσότερο υπό το πρίσμα της επείγουσας ανάγκης για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, λένε οι ερευνητές.

Όπως γράφουν: “Οι άμεσες και έμμεσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις (φαινόμενο «rebound»), που συνδέονται με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, είναι μη βιώσιμες και παράλληλα αυξάνονται ταχύτατα”.

Συνολικά, οι ψηφιακές τεχνολογίες εκπέμπουν το 4% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, περισσότερο από την πολιτική αεροπορία. Οι προσπάθειες για τη δημιουργία βίντεο υψηλότερης ποιότητας ωθούν προς τα πάνω αυτές τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2025.

Οι ερευνητές συνιστούν την εφαρμογή μέτρων για την αποτροπή της αυτόματης αναπαραγωγής βίντεο ή της μετάδοσης βίντεο σε υψηλή ευκρίνεια, όταν δεν είναι απαραίτητο.

“Σχετικά με την κλιματική αλλαγή και το διοξείδιο του άνθρακα, δεν πρόκειται για ερώτημα για το ποιος είναι υπέρ ή κατά της πορνογραφίας, της τηλεϊατρικής, του Netflix ή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου…

Αυτό που μπορούν να κάνουν οι ιδιώτες είναι να αναβαθμίζουν λιγότερο συχνά τις ηλεκτρονικές τους συσκευές και να μην απαιτούν κινητή τηλεφωνία υψηλής ποιότητας”.

 

πορνόδιοξείδιο του άνθρακα