Το πρώτο υβρίδιο ανθρώπου-πιθήκου είναι γεγονός

Επιστήμονες λένε ότι δημιούργησαν το πρώτο υβρίδιο ανθρώπου-πιθήκου στον κόσμο, σε εργαστήριο στην Κίνα και ήδη ξεκίνησε debate περί ηθικής.

Οι ερευνητές, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα ζώα για να αναπτύξουν όργανα για μεταμοσχεύσεις σε ανθρώπους, λένε ότι η δημιουργία του υβριδίου ήταν ένα σημαντικό βήμα και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τα πειράματά τους χρησιμοποιώντας πρωτεύοντα.

Όπως αποκάλυψαν, έκαναν έγχυση ανθρώπινων βλαστοκυττάρων, ικανών να δημιουργήσουν οποιοδήποτε τύπο ιστού σε έμβρυο πιθήκων.

Το πείραμα σταμάτησε πριν το έμβρυο ήταν αρκετά μεγάλο για να γεννηθεί.

Οι επιστήμονες – οι οποίοι είναι Ισπανοί, αλλά διεξήγαγαν τη μελέτη στην Κίνα, καθώς στη χώρα τους κάτι τέτοιο απαγορεύεται – δήλωσαν ότι ένα υβρίδιο ανθρώπου-πιθήκου θα μπορούσε ενδεχομένως να γεννηθεί.

Αρχικά το έμβρυο είχε τροποποιηθεί γενετικά, για να απενεργοποιήσει γονίδια, που ελέγχουν την ανάπτυξη οργάνων.

Ο Angel Raya από το Κέντρο Αναγεννητικής Ιατρικής στη Βαρκελώνη δήλωσε ότι πειράματα σε οργανισμούς με κύτταρα από δύο είδη αντιμετωπίζουν «ηθικά εμπόδια».

Όπως δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα El Pais: “Τι θα συμβεί εάν τα βλαστοκύτταρα διαφύγουν και σχηματίσουν ανθρώπινους νευρώνες στον εγκέφαλο του ζώου; Θα έχει συνείδηση; Και τι θα συμβεί, εάν αυτά τα βλαστοκύτταρα μετατραπούν σε κύτταρα σπέρματος;”.

Όμως η Estrella Nunez από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Μούρθια (UCAM), που συνεργάστηκε στην επίμαχη μελέτη, δήλωσε ότι οι μηχανισμοί τέθηκαν σε εφαρμογή έτσι, ώστε, εάν τα ανθρώπινα κύτταρα μεταναστεύσουν στον εγκέφαλο, να αυτοκαταστραφούν.

“Τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Dr Raya δήλωσε ότι οι επιστήμονες παραδοσιακά ορίζουν ως “κόκκινη γραμμή” τις 14 ημέρες κύησης, που δεν επαρκούν για να αναπτύξει το έμβρυο ένα ανθρώπινο κεντρικό νευρικό σύστημα. Όλα τα έμβρυα-υβρίδια καταστρέφονται πριν από αυτό το διάστημα.

Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το Πανεπιστήμιο, ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή.

μεταμοσχεύσειςυβρίδιο ανθρώπου-πιθήκου